Miss France kraliçesi, ülkesinde saldırıların hedefi oldu
Artı Gerçek - Fransa'nın 1920'den bu yana düzenlenen geleneksel güzellik yarışması 'Fransa Güzeli'nin (Miss France) bu yılki birincisi Eve Gilles, fiziksel görüntüsüne gelen saldırgan yorumlar nedeniyle, son dönemlerde 'bedeninden utandırma' (body shaming) adı verilen şiddet türüyle karşı karşıya kaldı.
Tacını bir önceki yıl birinci seçilen Indira Ampiot'tan devaralan Gilles'in yeni güzellik kraliçesi seçilmesinin ardından bazı sosyal medya kullanıcıları Gilles'ın trans olduğunu yazan sahte Wikipedia sayfasından görüntü alarak yaygınlaştırdı.
TRANSFOBİK YORUMLAR DA YAPILDI
Gilles hakkında trans kadın olduğuna dair dezenformasyon niteliğinde içerikleri yaygınlaştıran transfobik internet kullanıcıları, Fransa Güzeli'ni beden aşağılama dalgasının hedefi haline getirdiler.
Saldırılarla ilgili konuşan Gilles, "Zayıf, şekilsiz vb. olduğuma yönelik yorumlara bakmayı kestim. Saçlarıma yönelik eleştiriler beni rahatsız etmiyor, bunu ben seçtim ve değiştirebilirim. Ama bedenimi ben seçmedim. Beden şeklimi ben seçmedim. Sahip olduğum metabolizmayı ben seçmedim" dedi.
"Bunlar, birlikte yaşamayı öğrendiğim şeyler" diyen Gilles, "İnsanların, değiştirilemeyecek şeyleri nasıl eleştirdiklerini anlamıyorum" ifadesini kullandı.
'ARTIK BİR GÜZELLİK YARIŞMASI DEĞİL'
Fransa'nın kuzeyindeki Dunkirk yakınlarında bulunan bir köyden yarışmaya katılan Gilles, Dijon şehrinde 5 bin kişilik seyircinin, TV karşısında da 7,5 milyon kişinin önünde Miss France seçilmişti.
Puanın yarısının izleyicilerden diğer yarısının jüriden geldiği yarışmanın 103 yıllık tarihinde, ilk kez uzun saçlı olmayan bir kadının kraliçe seçilmesine sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden tepki gösterenlerden biri "Miss France artık bir güzellik yarışması değil, kapsayıcılığa dayalı bir uyandırma (woke) yarışması" diye yazmıştı.
'KİMSE KİM OLDUĞUNUZU BELİRLEMEMELİ'
Bir kullanıcı ise Gilles'i "wokist" (azınlık hakları için çeşitli mücadele edenlere referans veren, ingilizcede uyandırma, uyanık olma gibi anlamları da karşılayan ifade) değerleri aşılamakla suçlamıştı.
Bir başka olumsuz yorum da Gilles'in Miss France'a hiç benzemediğini iddia eden, "Saç kesimini umursamıyoruz ama androjen (hem kadın hem erkek cinsiyet kimliklerini çağrıştıran) bedeninin açıkça birilerine empoze etme görevi görmek için orada olduğunu biliyoruz" şeklinde bir ifadeydi.
Üniversitede matematik eğitimi alan 20 yaşındaki Eve Gilles, yarışmada birinci seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada "Kimse kim olduğunuzu belirlememeli. Uzun saçlı güzelleri görmeye alışığız ama ben kısa saçlı, androjen (çift cinsiyetli) bir görünüm seçtim. Her kadın farklıdır, hepimiz benzersiziz" demişti.
'103 YILLIK YARIŞMAYA FEMİNİSTLERDEN ELEŞTİRİ: KAPSAYICI DEĞİL
1920'den bu yana düzenlenen ikonik yarışma hakkında daha önce de, Fransa'da azınlık hakları savunucuları ve feministlerden tek tip bir güzellik anlayışını öncelediği, çeşitliliği gözetmediği yönünde eleştiriler yapılmış, evli ve çocuklu kadınların yarışmaya katılma hakkı olmamasına tepki gösterilmişti.
Eleştiriler üzerine Miss France'i organize edenler 24 yaşından büyüklerin katılamasını engelleyen yaş sınırını yeniden düzenlemiş, bu yıl ilk kez trans kadınların da yarışmaya katılabilmesinin önünü açmıştı.
Gilless'in zaferini, sadece eleştirenler değil, "çeşitlilik" adına bir başarı olarak nitelendirenler de oldu. Yeni güzellik kraliçesinin kısa saçlarına övgü yağdırılmıştı.