İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

2021 yılı Rusya için ölümcül olacak mı?

Putin iktidarının, kötüleşen uluslararası ve ekonomik sorunların hesabını halka kesmeye çalıştığını göz önünde bulundurursak, o zaman ülke içinde de sorunların oluşması olasıdır.

2021 yılında Rusya için askeri ve siyasi çatışma riskleri büyümüştür. Ülkenin etrafında bir gerginlik alanı var ve bu alan, ABD ve Türkiye destekli çatışmalara dönüşme riski taşıyor. Ayrıca Rusya devlet başkanına karşı senaryolar da devreye girebilir.

Bu sene itibariyle Rusya’nın önünde birçok zorlu seçenek oluşmuş. Birinci risk, ABD ve Avrupa’nın yaptırımları güçlendirmesi ve ilişkilerin daha da gerginleşmesi riski. Bununla beraber Suriye’deki askeri gerginlik daha da artabilir. Tabi ki bunda Türkiye’nin ve bağlantılı askeri çete gruplarının rolü de etkili olacaktır. Bölgede çatışma tekrar başlayabilir ve bu durumda Rusya ve Türkiye’nin karşı karşıya gelme ihtimali artar.  Rusya’nın hakimiyetinde olan Suriye bölgelerinde çatışmalar çıkabilir.

Türkiye’nin aşırı aktif olduğu Dağlık Karabağ’da çatışmanın yeniden alevlenme riski var. Orta Asya ülkelerinde, özellikle Kırgızistan ve Kazakistan’da gerginlikler artabilir. Ayrıca Ukrayna’nın Güney-Doğusundaki çatışmanın yeniden alevlenmesi durumunda Rusya ve Türkiye arasındaki gerginlikte artabilir.

Türkiye’nin aktif dış politika çizgisi, Ankara elitlerinin imparatorluk hırslarıyla bağlantılıdır. Şu anda iktidarda olan Türk elitlerinin amaçları çok net; o da Osmanlı İmparatorluğu’nu canlandırma, ‘Büyük Turan’ı inşa etme -ki buna Tataristan ve Başkurdistan gibi Rusya topakları da dahildir-. Tüm bunlar aslında çoktan beri bilniyor.

Ukrayna’daki çatışmaların her an yeniden alevlenme ihtimali çok yüksek ve bu da Rusya yönetimini bir ikilemle karşı karşıya getirecektir. Rusya kendisi ilk adımı atarak Ukrayna doğusundaki Lugansk Halk Cumhuriyetini ve Donetsk Halk Cumhuriyetini hukuken kabul edebilir aynı Gürcistan örneğinde olduğu gibi. Bununla beraber tüm Novorusya (Yeni Rusya) topraklarını yani Kharkiv ve Odessa’yı özgürleştirerek, Kırımın su sorununu halledecek ve Pridnestroviyanın (Transdinyester) ablukasını ortadan kaldırmış olacak. Aksi takdirde Lugansk ve Donetski kaybedeceklerdir. Bu da bölgeyi yine istikrarsızlığa sürükleyerek toplumsal patlamaya ve böyle bir durumda rejimi düşürmeye götürebilir. Tüm bu gelişmeler Putin’i tarihten silebilir, hatta fiziki yok edilme tehlikesi bile gelişebilir.

Rusya’daki durumun halihazırda var olan ekonomik krizden ve bölgedeki ağır şartlardan dolayı kötüleşme riski yüksektir. Şu andaki iktidarın, tüm bu uluslararası ve ekonomik sorunların hesabını halka kesmeye çalıştığını göz önünde bulundurursak, o zaman ülke içinde de sorunların oluşması olasıdır. Ülkedeki oligarşik kesimin ve liberal-bürokrasinin yaklaşımları bu durumu daha da kötüleştirebilir. Özellikle de hükümetin ekonomi bloğu bunda çok etkili olabilir. Böyle şartlarda askeri güçlerin ve kolluk kuvvetlerin rolü öne çıkar.

İç gerginliğe bir de Batıyla olan ilişkilerin kötüleşmesi eklenince, o zaman daha sert hareketlenmeler provoke edilmiş olacak ve bu da kendisiyle beraber NATO ve ortaklarının Rusya’nın tüm sınırları boyu askeri aktivitesini güçlendirmesini sağlayacaktır. Son zamanlarda çoğalmış olan askeri tatbikatlar ve hava hareketliliği süreç içerisinde daha da yoğunlaşacaktır. Pasifik okyanusu bölgesinde gerginlik yaratacak yeni provokasyonların ortaya çıkması muhtemel. Önümüzdeki zaman bu duruma daha fazla netlik katacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi