Salda Gölü’ne en düşük teklif Melih Gökçek’in gözdesi Binko İnşaat’tan gelmiş

Refah Partisi eski Bingöl vekili Hüsamettin Korkutata ve akrabalarının sahibi olduğu şirket, Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde aldığı ihalelerle biliniyor.

Türkiye’de son günlerde çevre ve yaşam alanlarına yönelik saldırılar ve bu saldırılara karşı mücadele sathının giderek genişliyor olması gündemden düşmüyor. Bu gözü dönmüş güruhun doğal kültürel ve tarihî varlıklara yönelik sistematik saldırılarından Salda Gölü de nasibini almak üzere…

İktidarın Salda Gölü’ne bir millet bahçesi yapma inadı var ki, ne kadar anlatılsa ne kadar dokunmayın dense de geri döndürülemiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü’ne tek bir çivi dahi çakılmayacağını iddia ederek, "Tabiat varlıklarımız bizlere emanettir. Biz Salda Gölü'ne dokunmuyoruz, bilakis Salda Gölü'nün korunması, doğal güzelliklerinin muhafaza edilmesi için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bakan’la koruma anlayışımız çok farklı. Üstelik görünen o ki, Bakan Kurum ihale şartnamesinde ne tür yapıların oraya yapılacağını da okumamış gibi. Çünkü, buraya bir kıraathane binası, bir sağlık binası, iki yönetici binası, iki satış binası, bir oturma binası, bir mutfak, bir bulaşıkhane, iki kafe, iki mescit, altı büfe, dört giyinme birimi, dört tuvaletten oluşan 140 bin metrekarelik inşaat yapılacak.

Çivi çakılacak mı çakılmayacak mı koruma mı işgal mi siz karar verin artık…

"Burdur İli Yeşilova İlçesi Salda Gölü Millet Bahçesi ve Millet Bahçesi’ne ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi İhalesi" 31 Temmuz 2019 günü gerçekleştirildi. İhaleye en düşüğü 14 milyon 699 bin lira en yükseği 32 milyon lira olmak üzere toplamda yedi şirketten teklif geldi. 

İhale için yaklaşık maliyet 24 milyon 233 bin 436 lira, sınır değer ise 17 milyon 622 bin 844 lira olarak belirlendi. 

İhaleye katılan şirketlerin listesine göre en düşük teklif olan 14 milyon 699 bin liralık teklifi verenler Egecan Akaryakıt ve Binko İnşaat olarak görünüyor. 

İkinci en düşük teklif 15 milyon 830 bin 061 lira ile Kardeş Mühendislik şirketine ait. 

Üçüncü teklif 16 milyon 850 bin lira ile Biroğlu İnşaat’tan gelmiş.

Dördüncü teklif 21 milyon 770 bin lira ile Güngör Tarım İnşaat’ın teklifi. 

Beşinci teklif 21 milyon 956 bin lira olarak Enam İnşaat ve İzbay İnşaat tarafından verilmiş görünüyor.

Altıncı teklif 24 milyon 340 bin lira ile Tank Yapı ve Oğulhan İnşaat ikilisinden geldi.

Yedinci ve en yüksek teklif olan 32 milyon liralık teklif ise Mim Doğal Kaynaklar şirketince verildi.

Burada 14 milyon 699 bin lira ile en düşük teklifi veren Binko İnşaat İthalat İhracat Müşavirlik Ltd. Şti.’nin sahipleri ve sahiplerinin ilişkileri ilginç. 

Refah Partisi eski Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata ve akrabalarının sahibi olduğu şirket, Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde aldığı ihalelerle biliniyor. 

Hüsamettin Korkutata, Refah Partisi’nden 19, 20 ve 21’inci dönemlerde milletvekilliği yapmanın yanı sıra Numan Kurtulmuş zamanında da HAS Parti Genel Başkan Yardımcısıydı.

Meslektaşım Murat Ağırel, 17 Temmuz 2019 tarihli yazısında Korkutata ailesinden ve Melih Gökçek’le olan ilişkilerinden yazısında şöyle bahsetmişti:

"Melih Gökçek görevden alınmadan çok kısa süre önce Ankara Belediye Meclisi’nde bir karar alındı. Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez kararda 'Korunması Gerekli Kültür Varlığı' olarak tescilli olan türbelerin bir kısmının mezar yeri olarak düzenlenmesi ve bunun komisyonda görüşülmeden kabul edilmesini istedi. Böylelikle komisyonda görüşülmeden kabul ediliyor ve türbe, kümbet alanı olan Hacı Bayram Veli türbesine mezar yeri tahsis ediliyor.

Peki, kimlere?

Muradiye Vakfı Kurucularından Mustafa Ahmet Kalfaoğlu ve eşi Müşerref Kalfaoğlu, Hüsamettin Korkutata, Korkutata'nın eşi Zehra Korkutata, oğlu Muhammed Korkutata, Serkan Korkutata, kızı Sinem Şenbaş, damadı Ali Sedat Şenbaş, Serhat Can Korkutata, Fuat Korkutata olmak üzere 34 mezar yeri tahsis edildi.

Özel mezar yeri tahsis edilecek kadar Melih Gökçek ve yönetimi tarafından el üstünde tutulan Hüsamettin Korkutata ve ailesinin Ankara Büyükşehir Belediyesinden aldığı ihaleler var mı diye baktım.

Bingo.

Hiç şaşmıyor.

Korkutata ailesinin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki olan ANFA'dan aldığı ihale rakamını okuyunca dudağınız uçuklayacak.

2013-2017 yılları arasında 9 farklı şirket ile 56 ihale almış ve toplam tutarı 256 milyon TL! İşin daha da enteresanı Melih Gökçek görevden alınınca ihale alımları kesilmiş."

Hüsamettin Korkutata’nın Twitter hesabına bakıldığında kendisinin pek çok Melih Gökçek paylaşımı olduğu hatta Gökçek’e destek veren bazı mesajlar yazdığı görülüyor.

Hüsamettin Korkutata, 2015 genel seçimleri öncesinde dördüncü kez milletvekili olmaya niyetlenmiş, Ankara 2’nci Bölge’den AKP’den aday adayı da olmuş. Korkutata aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Vakfı (DAKAV) Başkanı. 

DAKAV etkinliklerinde Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş gibi isimler boy göstermiş.

İhalenin ardından Yeşilova sakini beş kişi tarafından ihale yargıya taşındı. 31 Temmuz'da yapılan ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istenen davayla ilgili Isparta İdare Mahkemesi ara karar verdi. 

Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'den ihale onay belgesi, ihale onay belgesi düzenlendikten sonra yapılan işlemler, ihale kararının hangi idari makam/merci tarafından alındığı ve onaylandığına dair tüm belgeleri istedi. 

Ayrıca ihale kararını onaylayan şube veya birim tarafından gerçekleştirilen ihaleyle ilgili durumun ayrıntılı izah edilmesi de talep edildi. 

Mahkeme söz konusu tüm belgelerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20'nci ve 20/A-f maddesi uyarınca davanın ivedi yargılama usulüne tabi olması sebebiyle ara karar süresinin beş gün olarak belirlenmesine oy birliğiyle karar verdi. Beş gün içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ'nin yanıtları vermek ve tüm ihale dosyalarını, projeleri mahkemeye göndermesi gerekiyor. Beş gün sonra mahkeme tekrar toplanarak yürütmenin durdurulmasıyla ilgili karar verecek. 

Gelişmeleri göreceğiz, Salda Gölü’ne göz dikenlerden hangisine ihale verilecek, kim bu ülkenin doğal değerlerine ihanet edecek, hepsini göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi