Bakanlıktan belediyeye denetim engeli: Gümüşkum Tabiat Parkı'nda deniz kaplumbağaları risk altında

Bakanlıktan belediyeye denetim engeli: Gümüşkum Tabiat Parkı'nda deniz kaplumbağaları risk altında
Mersin Mezitli'deki Gümüşkum Tabiat Parkı'nı altı yıl önce özel bir işletmeye kiralayan, işletmelere işyeri ruhsatı veren Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyenin deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan parkta denetim yapmasına izin vermiyor.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan Davultepe 100. Yıl Gümüşkum Tabiat Parkı, 2017 yılına kadar Milli Parklar Genel Müdürlüğü kontrolünde bir mesire alanıyken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel bir işletmeye, o işletmeci tarafından da alt işletmelere kiralandı. Deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanı olan tabiat parkında kumul yapıya zarar verilmesi, beton yapı yapılması, gece konseri ve plaj kampı gibi etkinlikler düzenlenmesi tepki çekti. Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu yargıya başvurdu.

MEZİTLİ BELEDİYESİ'NİN İTİRAZLARI SONUÇ VERMEDİ

Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı. Tabiat parklarıyla ilgili imar planlarının belediyelerin sorumluluğunda olmadığını, imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2019 yılında yapıldığını belirten Tarhan, o dönemde plana itiraz eden tek kurumun Mezitli Belediyesi olduğunu vurguladı. Bakanlığın yaptığı imar planı ile deniz kaplumbağaları yuvalama alanının doğal yapısının bozulacağı, tabiat parkının yapılaşmaya açılacağı endişelerini itiraz dilekçesiyle bakanlığa sunduklarını anlatan Tarhan, bu itirazlarının bakanlıkça reddedildiğini hatırlattı.Tarhan, bunun üzerine idari mahkemesine dava açtıklarını, mahkemenin tabiat parkındaki imar planı değişikliğini iptal ettiğini, bakanlığın bunun üzerine planı yeniden yaptığını anlattı.

BELEDİYE RUHSAT İPTALİ DAVASI AÇTI

Tabiat Parkı içerisinde sürdürülmekte olan işletmecilik faaliyetlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yüklenici firma arasında 2017'de imzalanan sözleşmeyle sürdüğünü belirten Tarhan, işletmeye işyeri açma ruhsatının kendilerinin değil, Mersin Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından verildiğini aktardı. Tarhan, işletme ruhsatının iptali için de belediye tarafından başlatılan hukuki sürecinin devam ettiğine dikkat çekti.

DENETİM YAPILMASINA İZİN VERİLMİYOR

Tabiat Parkı içerisinde sürdürülen faaliyetler hakkında belediyeye iletilen şikâyetler üzerine alanda kontrol ve denetim yapmaya çalıştıklarını anlatan Tarhan, “Ancak denetimlerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatı tarafından yetki ve sorumluluk alanımız dışında görülerek etkisizleştirilmiştir. Buna rağmen alanda yapılması planlanan Milyonfest benzeri etkinlikler belediyemizin girişimleri ve karşı duruşuyla engellenmiştir. Ayrıca tabiat parkı içerisinde sürdürülmekte olan düğün ve eğlence faaliyetleri hakkında belediyemize iletilen gürültü kaynaklı şikâyetlere istinaden 2020 yılından bugüne dek 8 kez işletmeciye cezai işlem uygulanmıştır” dedi.

ALANIN KORUNMASI İÇİN ÇAĞRI

Gümüşkum Tabiat Parkı'nın, Mersin ve Mezitli için doğal değerleriyle çok büyük önem taşıdığına değinen Tarhan, şu çağrıyı yaptı:

"Alanın hak ettiği doğal ve çevresel değerleri ile birlikte korunarak kullanımı yönünde kararların alınması, çok geç olmadan doğal mirasımızın telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip edilmesine neden olacak girişimlerin bir an önce önlenmesi adına mevzuatta tarif edilmiş olan yetki ve sorumluluk alanları çerçevesinde başta ilgili bakanlıklar olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşların, kente ve gelecek kuşaklara yönelik sorumluluğu bulunmaktadır.”

Öne Çıkanlar