Çevre Mühendisleri Odası: Haliç’teki renk değişimi pek çok nedeni olabilir

Çevre Mühendisleri Odası: Haliç’teki renk değişimi pek çok nedeni olabilir
Çevre Mühendisleri Odası Haliç’teki renk değişimiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada renk değişiminin dönemsel olabileceği söylenirken Haliç’in dip temizliğinin yıllardır tamamlanmadığı ve bölgenin korunması gerektiğine dikkat çekildi.

İSTANBUL - Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi geçtiğimiz günlerde Haliç’te meydana gelen renk değişimiyle ilgili yazılı açıklama yayınladı. Haliç’e yeni bir atıksu deşarjı yapılmamasına rağmen renk değişiminin mevsimsel biyolojik yaşam değişimi ile açıklanabileceğini söyleyen ÇMO, uzun yıllardır kirlilik baskısı altında olan Haliç’in dip temizliğinin yapılmadığını hatırlattı.

Konuyla ilgili yapılan haberlere “palavra” diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun ise renk değişiminin her sene bu mevsimde yaşandığını ifade etti.

'GEÇİCİ OLSA DA SÜREKLİ TEKRARLANIYOR'

Haliç’in dip temizliğinin tamamlanmadığını belirten ÇMO, renk değişimiyle ilgili paylaştığı görüşünde şu ifadelere yer verdi:

“Derelerin taşıdığı çökelebilir malzemeler sürekliliğini devam ettirmektedir. 2022 yılında Haliç ve bağlı olduğu Kâğıthane dersinden 3 bin metreküpe yakın kum, çakıl, çökelebilir madde çıkarılarak uzaklaştırılmıştır. Haliç’te renk değişimi birçok nedene bağlı olarak gelişmektedir. Sıcaklığın arttığı yaz aylarında ise alg patlaması meydana gelmekte bu da renk değişimine neden olmaktadır. Sıcaklık artışı ile Haliç’te özellikle dip kısmında bulunan organik maddeler mikro canlılar tarafından besi maddesi olarak kullanılarak çoğalmalarına neden olur. Aşırı çoğalma su yüzeyinde renk değişimine neden olmaktadır. Haliç’e iletilen boğaz suyundaki azot konsantrasyonun artışı da fitoplanktonların yani alglerin çoğalmasına neden olmaktadır. Bu durum geçici bir durum olup Haliç’te sürekli tekrarlanmaktadır.”

‘KORUNMASINA ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMELİ’

Ancak genel olarak Marmara Denizi’nin, boğazlar ve Haliç’in elbette atıksu baskısı altında olan alıcı ortamlar olduğuna değinilen açıklamada, “Haliç’teki kamalı akım Marmara suyunun alt kısımdan, Haliç’i besleyen dere sularının ise üst kısmından akmasını sağlamaktadır, nadir olarak görülen bu durum Haliç’i özel yapmaktadır. Altın boynuz olarak bilinen bu yaşama alanının korunmasına özellikle dikkat edilmeli, hiçbir şekilde kirletici deşarjlara izin verilmemelidir” söylendi.

NE OLMUŞTU?

Haliç’te günler önce yaşanan renk değişimiyle nedeniyle kötü kokunun yayıldığı iddia edilmişti. Eleştirilerin hedefindeki İBB adına sosyal medya hesabından açıklama yapan Murat Ongun, “Haliç’teki kefaller bile öğrendi bu mevsimde ne olduğunu ama sazanlar aynı sazan” ifadelerini kullanarak, kirlilikle ilgili yapılan haberlerin “palavra” olduğunu söyledi.

Uzmanlar ise renk değişiminin dönemsel olabileceğine dikkati çekerken, Haliç’teki renk değişiminin pek çok neden bağlı olabileceğini belirtti. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar