Erdoğan'ın kararı Erdoğan'ı teğet geçti: Cumhurbaşkanlığı Köşkü, SİT alanı dışında bırakıldı
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 30 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Van Gölü çevresi, 'Doğal SİT -Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescillendi.
Van Gölü Doğal SİT -Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'nın belirlenmesiyle birlikte, birçok köy, mahalle, konut ve işyeriyle birlikte Van Ferit Melen Havalimanı'nı da bu alanın içine dahil edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilen Sit Alanları Yönetim Sistemi’nden (SAYS) görüntülenebilen haritaya bakıldığında, göl çevresindeki birçok yerleşim yeri SİT alanı kapsamında kalırken, dikkat çekici bir istisna olduğu görüldü. Haritada, Bitlis’in Ahlat ilçesinde, Van Gölü kıyısında bulunan Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün, SİT alanı dışında tutulduğu görüldü. Haritaya, says.csb.gov.tr internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
'HUKUKİ BOYUTUYLA ELE ALINMALI'
Haritaya göre, göl kıyısında yer alan bazı noktalarda yaklaşık 10 kilometre kadar içeriye giren SİT alanı, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün sahilinin 3 metrelik kısmını kapsıyor. Gazete Duvar'dan Kadir Cesur'a konuşan Van Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu Üyesi Avukat Gülbahar Doğan, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün SİT alanı içinde yer alıp almadığı tartışmasından önce köşkün Van Gölü’nün hemen kıyısında yapılmasının hukuki boyutuyla ele alınması gerektiğini belirtti.
'YASA ALDATMACADAN İBARET'
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Mihail Atik de Van Gölü Doğal SİT uygulamasının, gölün korunması için yeterli olmadığını ve yasanın bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyerek, “Birilerinin 'Van Gölü'nü biz korumaya aldık. Van Gölü için bir sakınca kalmadı' yönündeki ifadeleri tamamı ile spekülasyondur, yeni projelere zemin hazırlamaktır ve art niyetlidir. Açık söylemek gerekirse; Van Gölü için talihsiz bir karardır. Üstelik, kanunun B bendine göre, yasal prosedürü tamamlayan şirketlerin, dilediği zaman kum, çakıl, taş, maden gibi malzemeleri alabilmesinin ve bu amaçla ocak kurabilmesinin önü de açıktır” dedi. (Kaynak)
Sarıyer'de doğal sit alanına kaçak inşaat: Belediyeden de bakanlıktan da izin almamışlar