Latmos'ta linyit ocağı arkeolojik SİT alanına zarar verdi
İZMİR - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nda taş ocağı tehdidi her geçen gün daha da büyüyor.
8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu, dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip Latmos Dağı’nda Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Çavdar ile Mersinbelen köyleri arasındaki 19 parsel Cumhurbaşkan'ının kararı ile kamulaştırıldı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Sarıçay mevkiindeki arkeolojik alanları birinci ve üçüncü derece SİT alanı ilan etti.
ARKEOLOJİK SİT ALANI ZARAR GÖRDÜ
Acil kamulaştırma kararının ardından 153 bin 186 metrekare büyüklüğündeki alanda linyit ocağı için çalışmalar başladı. Ancak çalışmaların arkeolojik SİT alanlarına taşındığı, tarihi kalıntıların üzerine pasa atıklarının döküldüğü iddia edildi.
Artı Gerçek’e konuşan Çavdar Köyü eski muhtarı İhsan Garagöz, "Kurul'dan aldığımız ada ve parsel bilgilerine göre arkeolojik SİT sahasına girilmiş ve orada da tahribat yapılmış. Eski yapıların üzerine pasa atıkları dökülmüş. Eski muhtar olduğum için bölgeyi biliyorum. Hangi bölgenin hangi parsele girdiğini biliyorum. Normalde bu bölgeye bir kazma dahi vurulamaz. Koruma Kurulu da bölgede madencilik çalışmalarının yapılamayacağını kesin bir dille belirtmişti” dedi.
Latmos sadece Anadolu''nun değil tüm Dünya'nın en değerli doğa alanlarından biridir.
— Latmos Platformu (@LatmosPlatformu) June 22, 2024
En az 500 - 600 milyon yıllık gnays kayalarını kaplayan çam ve meşe ormanları Latmos'u Dünya'nın eşsiz bir jeolojik mirası yapar.
Siz de Latmos'un bilinmesi ve korunması için sesi olun lütfen. pic.twitter.com/YFJkdb6QXZ
TARİHİ ESERLER TAHRİBATLA KARŞI KARŞIYA
Çalışma yapılan parsellerde ören yerleri, kale kalıntıları gibi tarihi yapıların olduğunu vurgulayan Garagöz, şu çağrıda bulundu:
“Konuyu Latmos Platformu’na ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na taşıdık. Toprak sahasının altında, arasında tarihi kalıntıları gördüm. Üstüne bir de başka ocaktan bu bölgeye atık malzemeleri getirilmiş. Şirketlerin ufak çıkarları için tarihi eserler tahribatla karşı karşıya. Üç kuruşluk, değersiz linyit ocağı için tarihi eserler hiçe sayılıyor. Bakanlığın ekoturizm olarak değerlendirmesi gerekirken, linyit ocağına izin verildi. Latmos bölgesi bütünlüklü olarak milli park olarak edilmeli ve koruma altına alınmalı.”
Latmos’taki bir proje daha yargıda
Alman RES şirketinden Latmos’ta koordinat oyunu: Fırtına Tanrısının evine 18 türbin dikilecek
Latmos'ta mücadele sürüyor: Maden şirketine dava
Madenlerin tehdidi altındaki Latmos'ta arkeolojik SİT kararları alındı
Latmos için ikinci sevindirici karar: Bir taş ocağının daha kapasite artış talebi iptal edildi
İş makineleri taş ocağı için Latmos’un kalbinde
Latmos için sevindiren karar: Mahkemeden maden şirketine veto
Çörlen Asar Kalesi'nin yanı başına taş ocağı açılacak: Latmos’un kalbine dinamit