'Malatya'daki madenler Türkiye'nin Çernobilidir'
Artı Gerçek - Malatya, son yıllarda maden şirketlerinin kuşatması altında. Bir taraftan ter altında altın aramaları sürerken, diğer tarafta da il sınırları içerisinde çok sayıda kum, taş, çakıl, kireç ocakları açıldı. Munzur Press'e konuşan Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Kaya, bunların ciddi sonuçlarına vurgu yaparak madencilerin özellikle bol suyun olduğu yerlerde altın madenciliğine yönelik çalışma içinde girdiklerini ifade etti.
Malatya, maden ocakları ile sarılmışken diğer taraftan da baraj çalışmalarının yürütüldüğünü söyleyen Kaya, “Bu barajların bir tanesi Pütürge’de. Şiro Çayı’nın bir kolu olan Büyükçay’ın önüne bir bent yaparak; bu suyu 3,5 kilometre tünel ile Adıyaman iline götürme çalışması var. Buna karşı bir çaba sarf ediyoruz. Diğer taraftan Kürecik Kepez’de ise büyük bir baraj yapmayı planlıyorlar” dedi.
'KUYULARIN HEDEFİ ALTIN ARAMA'
Maden çalışmalarını Doğanşehir üzerinden değerlendirmeye devam eden Kaya, bu ilçeye geldiklerinde ise Sürgü Barajının 350 metre yakınında onlarca kuyu vurularak altın madenciliğinin peşine düşüldüğünü belirtti ve şunları söyledi:
"Doğanşehir’in Dedeler, Kalecik ve Hudut diye adlandırılan Sürgü Barajı’nın hemen üstünde dağlık bir alanda, ormanlık bir alanda 45 tane kuyu vurdular. Bunun anlamı şu: Kuyuların hedefi altın arama. Altın arama çalışmalarının Malatya’nın 6 ilçesinde yürütüldüğünü söyleyen Kaya, “Malatya’da 6 ilçemiz için altın arama noktasında 2 Nisan’da ihaleleri yapılıyor. Bu ilçelerin Akçadağ, Hekimhan, Arguvan, Kuluncak ve Arapgir. Doğanşehir, Kalecik Hudut ve Dedeler köyünde yapılan şey altına yönelik bir hazırlık. İşte Akçadağ Kürecikte’ki Kepez ve Harunuşağı’ndaki barajlar ise yine altına yönelik bir hazırlık. Tam o barajın etrafında kuyular vuruluyor. Şimdi işte İliçte bunu gördük. Ne yapıldı 9 işçi liç yığınının altında kaldı. Bu Türkiye’nin çernobilidir. Özellikle bol su istiyor bu kullanılan zehirli atıklar. Buna yönelik bir çalışma sürdürüyorlar.”
SONUÇLARI OLDUKÇA KORKUTUCU
Genel bağlamda, Malatya’nın maden kuşatması yaşadığını dile getiren Kaya, bunun birçok olumsuz sonuçları arasında iklim değişikliği, toprak yapısının bozulması, yaban hayatının son bulması, canlı yaşamının tehdit olması gibi faktörleri sıraladı. (KAYNAK)
İliç maden faciasının üzerinden bir ay geçti: Dokuz işçi toprak altında unutuldu
Erdoğan, Akbelen'de maden sahası için kendi verdiği kamulaştırma kararını iptal etti