ABD'nin Rusya karşıtı en şahin politikalarının mimarı gidiyor: 'Gri kardinal' Nuland'ın görevi bırakacağı açıklandı

Washington'ın Rusya karşıtı politikalarının ve dolayısıyla Ukrayna'nın bugün geldiği noktanın mimarı olarak görülen ABD Dışişleri'nin 3 numarası Victoria Nuland'ın görevi 'bırakacağı' açıklandı.

ABD'nin Rusya karşıtı en şahin politikalarının mimarı gidiyor: 'Gri kardinal' Nuland'ın görevi bırakacağı açıklandı

Artı Gerçek - ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland'ın görevi bırakacağının açıklanması, Rusya karşıtı en şahin politikaların mimarı olması bakımından yankı yarattı.

Nuland'ın emekli olma kararı, Barack Obama ve Joe Biden yönetimlerinin Ukrayna politikalarına damga vurması göz önüne alındığında birdenbire geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın gelecek haftalarda görevinden ayrılmaya hazırlandığını duyurması, sağlık nedenlerinden mi yoksa siyasi nedenlerden mi sorusunu beraberinde getirdi.

Uluslararası arenada "perde arkasında faaliyet gösteren güçlü karar verici" anlamına gelen 'gri kardinal' terimiyle anılan Nuland'ın gidişi, 'Biden yönetimin Rusya planı ve Ukrayna projesinin çöktüğünü kabul ettiğinin işareti mi, Ukrayna-Rusya barış görüşmelerinin önünü açar mı' tartışmalarını başlattı.

CHENEY'NİN DANIŞMANLIĞINDAN DIŞİŞLERİ'NİN AVRUPA- AVRASYA İŞLERİ'NE

Babası bugün Moldova-Ukrayna topraklarında kalan Besarabya bölgesinden gelen Nuland, 2003-2005 yılları arasında, ABD'nin Irak işgalinin beyni olan Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin dış politika danışman yardımcısı olarak görev yaptı. 2005-2008 yılları arasında ABD'nin Brüksel'deki NATO Büyükelçisi olarak görev yaparken ittifakın Afganistan'daki askeri kampanyası için Avrupa'nın desteğini harekete geçirmeye ve Rusya'ya karşı askeri güç gösterisi yapmaya odaklandı. 2013'te Barack Obama yönetiminde Dışişleri'nin Avrupa- Avrasya İşleri'ni üstlendi, ardından Ukrayna'nın bugün geldiği noktanın başlangıcı olan başkent Kiev'deki Maydan'da hükümet karşıtı protestolar başladı.

5 MİLYAR DOLARI AŞKIN YATIRIM ÜSTÜNE KURABİYE İKRAMI

Ukrayna'da seçimle işbaşına gelen Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in yolsuzluk ve beceriksizlikleri kadar oligarkların hakimiyetine karşı başlayan protestolar, Yanukoviç'in AB ile Ortaklık Anlaşması imzalamaktan son anda vazgeçmesiyle tırmandı. "ABD'nin Ukrayna'ya Avrupa hedeflerini gerçekleştirmesi için 5 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını" söyleyip "Ukrayna'yı hak ettiği geleceğe taşımaktan" söz eden Nuland, Aralık 2013'te eski Senatör John McCain ile birlikte Kiev'i ziyaret edip Maydan'da silahlı aşırı sağcı kesime hamur işleri dağıttı.

AB'Yİ AŞAĞILAMASIYLA MEŞHUR

Daha sonra fail ve tanık ifadelerinde Batılı istihbarat servislerinin parayla tuttuğu tetikçilerin işlediği iddia edilen saldırılar protestoları kana bulayıp halkı galeyana getirirken, telefonda görüşen Nuland ile ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt'ın "bu şeye nasıl ebelik yapacaklarını" tartıştığı ses kayıtları var. Buna göre Yanukoviç'ten sonra yeni liderin kim olacağına sıra geldiğinde Nuland'ın "AB'yi s..tir et" çıkışı, daha sonra lakabı haline geldi.

2014'TEN BERİ UKRAYNA-RUSYA KRİZİ

Yanukoviç'in AB ile anlaşmayı imzalamak suretiyle 'onurlu' geçiş sürecini kabul etme uzlaşısına rağmen 22 Şubat 2014'te devrilmesiyle Kiev'de dizginler aşırı sağa geçerken, bir ay sonra Kırım'ın Rusya'ya iltihak etmesiyle Ukrayna'nın toprak kayıpları ve Ukrayna-Rusya krizi başladı.

MİNSK ANLAŞMALARI FIRSATI DA BALTALANDI

2014 ve 2015 yıllarında Kiev ile Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Donbass'daki Donetsk ve Lugansk bölgeleri arasındaki iki Minsk anlaşmasını baltalamaya çalışan Nuland, ateşkesin bozulmasından anlaşmalara aracılık eden üç ülkeden biri olan Rusya'yı sorumlu tutarken, Ukrayna'nın Donbass saldırılarını destekledi. Dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, Minsk anlaşmalarının, "NATO'nun Rusya ile vekalet savaşı için Ukrayna'yı silahlandırmak amacıyla zaman kazanmaya yönelik hile olduğunu" daha sonra itiraf etti.

TRUMP DÖNEMİNDE YOKTU

2017'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ABD başkanlığının başlaması üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Nuland, Obama'nın Ukrayna dosyasını teslim ettiği Yardımcısı Joe Biden'ın başkanlığının 2021'de başlamasının ardından hükümete yeniden katıldı.

İTİRAFLAR, İTİRAFLAR

Ukrayna'nın silahlandırılması ve Rusya'yla savaşması için silah ve mühimmatla donatılmasını sağlayacak bir Batı koalisyonunun kurulması üzerinde çalışan Nuland, politikalarını savunurken itiraflarda da bulundu.
8 Mart 2022'de "Ukrayna'nın biyolojik araştırma tesislerine sahip olduğunu" söyleyip "Aslında şu anda Rus kuvvetlerinin bunların kontrolünü ele geçirmeye çalıştığından oldukça endişeliyiz" diyerek ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik savaş araştırmalarına atıf yaptı. Geçen ay Kongre'den Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık yardımı engellemeye son vermesini isterken, bunun büyük kısmının silah endüstrisinde istihdam yaratmak için "ABD ekonomisine geri döneceğini" söyledi.

'İSTEDİĞİMİZ RUSYA BU DEĞİLDİ'

Nuland, Kiev'e yaptığı son ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'i görevden almaktan vazgeçirmeye çalıştı, ama başarılı olamadı. Geçen ayın sonunda CNN'e verdiği röportajda 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin Rusya planını yenilgiye uğrattığını' itiraf eden Nuland, "Açıkçası istediğimiz Rusya bu değildi. Batı'ya yönelecek, Avrupalı olacak bir ortak görmek istiyorduk" dedi.

MOSKOVA: BİDEN YÖNETİMİNİN RUSYA KARŞITI POLİTİKASININ BAŞARISIZLIĞI

Bu sözleri "Biden yönetiminin Rusya karşıtı rotasının başarısızlığı" olarak yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Nuland'ın emekli olduğu haberini de "Size nedenini söylemeyecekler. Ama basit: Biden yönetiminin Rusya karşıtı politikasının başarısızlığı" diye değerlendirdi. Zaharova, "Victoria Nuland'ın ABD'nin ana dış politika konsepti olarak önerdiği Rusofobi, Demokratları bir taş gibi dibe sürüklüyor" dedi.

BLİNKEN'A GÖRE UKRAYNA KONUSUNDAKİ LİDERLİĞİ DERS OLARAK OKUTULMALI

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bakanlığın her katmanında görev yapmış Nuland'ın ayrılığını duyururken şu ifadeleri kullandı: “Toria'yı gerçekten olağanüstü kılan, en çok inandığı şey -özgürlük, demokrasi, insan hakları ve Amerika'nın bu değerleri dünya çapında esinleme ve destekleme konusundaki kalıcı kapasitesi- uğruna savaşmaya kattığı ateşli tutkudur."

Blinken, Nuland'ın "Ukrayna'daki liderliğinin, gelecek yıllarda diplomatlar ve dış politika öğrencilerinin araştırma konusu olacağını" sözlerine ekledi.

YERİNE ABD'NİN ESKİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BRASS GELECEK

Nuland, Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi'nin kurucularından, ABD'nin denizaşırı müdahaleleri ve rejim değişikliği operasyonlarının önde gelen savunucularından, ateşli yeni muhafazakar (neo-con) Robert Kagan ile evli. Görümcesi Kimberley Kagan, Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nü yönetiyor. Dışişleri'ndeki görevini artık ABD'nin eski Afganistan (2017-2020), Türkiye (2014-2017) ve Gürcistan (2009-2012) Büyükelçisi John Bass yürütecek. (Dış Haberler)