Arap Birliği Zirvesi nihai bildiri taslağı: Türkiye'nin Irak'taki saldırıları kınandı, kuvvetlerini geri çekmesi istendi
12 yıl sonra ilk kez Suriye'nin katılımıyla gerçekleşen Suudi Arabistan'daki Arap Birliği zirvesinin nihai taslak bildirisinde Türkiye'nin Irak'taki saldırıları kınandı. Taslak bildiride Türkiye'nin Irak'taki kuvvetlerini koşulsuz geri çekmesi istendi.
Artı Gerçek - Merkezi Londra'da bulunan uluslararası Arapça gazete Şarkül Avsat bugün Cidde’de yapılan 32'inci Arap Birliği Liderler Zirvesi’nin nihai bildiri taslağına ulaştı. Gazetenin aktardığına göre taslak bildiride Türk kuvvetlerinin Irak topraklarına saldırıları kınandı. Ayrıca Türkiye hükümetine kuvvetlerini koşulsuz olarak Irak topraklarından geri çekmesi çağrısında bulunuldu.
Gazetenin haberine göre taslak bildiri Filistin meselesi, Suriye krizi ve Lübnan'ın durumu ile başlayan, İran dosyası, çevre, siber güvenlik ve ekonomik meselelerle sona eren Arap dünyasının meseleleriyle ilgili 30'dan fazla konuyu içeriyor.
Taslak bildiride, Filistin meselesinin tüm Arap ulusu için merkezi önemi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Arap kimliği, Filistin Devleti'nin başkenti, Filistin Devleti'nin Doğu Kudüs dahil 1967'de işgal edildiği tüm topraklar üzerinde mutlak egemenlik hakkı ve ‘Arap Barış Girişimi’ni harekete geçirmenin önemi yer alıyor. Lübnan dosyasında ise, Lübnan makamlarına cumhurbaşkanının bir an evvel seçilmesi, hükümetin kurulması için harcanan çabaların sürdürülmesi ve boğucu krizden çıkmak için ekonomik reformların gerçekleştirilmesi çağrısı var.
LİBYA'YA HER TÜRÜ DIŞ MÜDAHALE REDDEDİLDİ
Sudan ile ilgili olarak, ülkenin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması, iç işlerine müdahale edilmemesi, krizin bir iç mesele olarak görülmesi ve kurumların korunması konularında tam dayanışma ifade ediliyor. Taslak, Libya'daki gelişmeler çerçevesinde, Libya'nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlılığı, her türlü dış müdahaleyi reddetmeyi ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmayı teyit ediyor.
İran dosyasına ilişkin olarak, Suudi Arabistan ile İran arasında Pekin'de varılan, diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması, misyonların yeniden açılması ve iki ülke arasındaki güvenlik ve ekonomik işbirliği anlaşmasının etkinleştirilmesini içeren anlaşma memnuniyetle karşılandı. Taslak, terörle mücadele kapsamında, terör örgütlerinin Arap ülkelerinde ve dünyada başlattığı her türlü suç faaliyetleri kınanarak, Arap Terörle Mücadele Sözleşmesi'ni onaylamayan Arap ülkelerine çağrıda bulunuldu. (KAYNAK)
12 yıl sonra Arap Birliği'nden Esad'a sıcak karşılama
Ukrayna lideri Zelenskiy, Arap Birliği ve G7 zirvelerine katılacak
12 yılın ardından ilk: Esad cuma günü yapılacak Arap Birliği zirvesine katılacak