Beyaz Saray tüm federal kurumlarda Tiktok'un yasaklanmasını istedi

ABD'de Biden yönetimi tüm federal kurumlardan bir ay içinde TikTok uygulamasının kullanımını yasaklamasını istedi. Çin Dışişleri yasağı "Yanlış kararlara şiddetle karşı çıkıyoruz" diyerek eleştirdi.

Beyaz Saray tüm federal kurumlarda Tiktok'un yasaklanmasını istedi

Artı Gerçek - Beyaz Saray pazartesi günü federal hükümetin tüm kuruluşlarına bir yönerge notu göndererek sistemlerindeki ve cihazlarındaki Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım platformu TikTok'u silmeleri için bir ay süre tanıdı.

ABD ÇİN'İN TİKTOK İLE CASUSLUK YAPABİLECEĞİNİ SAVUNUYOR

Reuters haber ajansının özel haberine göre yönergede Amerika Birleşik Devletleri Yönetim ve Bütçe Dairesi Direktörü Shalanda Young, ABD'deki verilerin güvenliği amacıyla tüm federal kurumların sistemlerinden ve çalışanların telefonlarından TikTok'u silmelerini ve şirketin uygulamasıyla internet trafiğini yasaklamasını istedi.

ABD'li milletvekilleri, Pekin'in Amerikalıları gözetlemek için TikTok'u kullanabileceğini savunuyor. Söz konusu yasak geçen sene ABD Kongresi tarafından kabul edilmişti. Geçen sene aralık ayında Kongre federal kurum çalışanlarının TikTok'u kullanmasını yasaklamış ve Biden yönetimine gerekli düzenlemeler için iki ay süre vermişti.

TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ'NDE OYLAMA YAPILACAK

Bugün ayrıca (28 Şubat) Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Başkan Biden'a "TikTok'u ABD'deki tüm cihazlarda yasaklama yetkisi" verecek bir yasa tasarısı oylanacak. Komite başkanı Mike McCaul, "Tasarım, yönetime TikTok'u veya ABD ulusal güvenliğini tehdit eden herhangi bir yazılım uygulamasını yasaklama yetkisi veriyor" dedi. "Cihazına TikTok indirmiş olan herhangi biri, Çin Komünist Partisi'ne tüm kişisel bilgilerine bir arka kapı açmıştır. Bu, onların telefonuna giren bir casus balonu gibidir" dedi. Yasa tasarısının hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da onaylanması gerekiyor.

Pazartesi günü Kanada da tüm hükümetle ilgili cihazlarda TikTok'u yasaklayan bir karar imza atmıştı. Açıklamada Tiktok'un korsanlık ve gizlilik konusunda "kabul edilemez" düzeyde risk yarattığı savunulmuştu.

ACLU: AMERİKALILAR TİKTOK'U KULLANMA HAKKINA SAHİPTİR

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ise Kongre'nin TikTok yasağına karşı olduğunu duyurdu. Bunun milyonlarca Amerikalının ifade özgürlüğünü ihlal edecek bir karar olduğunu söyleyen ACLU yasağın" ABD'lilerin siyasi tartışmalarını, sanatsal yaratımlarını ve fikirlerin özgür dolaşımını sınırlandıracağını" vurguladı. Açıklamada "Amerikalılar, ülkenin ve dünyanın dört bir yanındaki insanlarla düşüncelerimizi, fikirlerimizi ve fikirlerimizi paylaşmak için TikTok'u ve diğer platformları kullanma hakkına sahiptir" dendi.

ÇİN: ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ

Pekin yönetimi de ABD'nin TikTok yasağı ile "ulusal güvenlik kavramını gereksiz şekilde zorladığını" söyledi. Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning ABD'nin yabancı ülke şirketlerini bastırmak için devlet gücünü kullandığını savunarak "Bu yanlış kararlara şiddetle karşı çıkıyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)