Fransa'da tartışma yaratan emeklilik reformu kabul edildi

Fransa'da tartışma yaratan emeklilik reformu kabul edildi
Fransa'da muhalefetin sunduğu 2. gensoru önergesinin reddedilmesiyle birlikte, ülkede büyük tartışma yaratan emeklilik reformuna ilişkin tasarı nihai olarak kabul edildi.

Artı Gerçek - Fransa'da haftalarca gündemin ilk maddelerine oturan ve halk tarafından protesto edile emeklilik reformu, nihai olarak kabul edildi.

Ülkede, Ulusal Meclis Genel Kurulu'nda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin emeklilik reformuna ilişkin hükümete karşı sunduğu gensoru önergesi oylamaya sunuldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, kabulü için salt çoğunluk (287 oy) gereken önergenin reddedilmesiyle hükümetin emeklilik reformuna ilişkin tasarı, Ulusal Mecliste oylanmadan geçmiş oldu.

Reformun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak reformla bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek.

Reforma karşı çıkanlar, emeklilik yaşının iki yıl daha uzatılmasını eleştirirken, özellikle kadınlar için olumsuz etkileri olacağını savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart'ta bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.

Ertesi gün, muhalefet, hükümete karşı 2 gensoru önergesini Meclise sunmuştu.

Başbakan'ın açıklaması sonrası Paris başta olmak üzere birçok kentte halk protestolara başlamış, polisin müdahale ettiği gösterilerde 300'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Başbakan Borne'un içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa inmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar