İslami Cihad'dan İsrail ve Mahmud Abbas'a rest

İslami Cihad'dan İsrail ve Mahmud Abbas'a rest
7 Ekim saldırılarına katılan İslami Cihad örgütü, Gazze'nin geleceğine ilişkin İsrail'deki tartışmayı reddettiklerini açıkladı. İslami Cihad'ın Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Hindi, Filistin Yönetimi'nin de bölgeyi yönetemeyeceğini söyledi.

Artı Gerçek - Gazze'deki ikinci büyük direniş örgütü olarak Hamas'ın başını çektiği 7 Ekim saldırılarına katılan İslami Cihad, "savaş sonrası Gazze" için İsrail'de yapılan tartışmaya tepki gösterdi. Örgütün iki numaralı ismi Muhammed Hindi, Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi kontrol etmesi fikrine de karşı çıktı.

'GAZZE'NİN GELECEĞİNE SADECE FİLİSTİNLİLER KARAR VERİR'

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Hindi, İsrail'de Başbakan Benyamin Netanyahu'nun süresiz işgal imasıyla tırmanan "Gazze'nin geleceği" tartışmasını İsrail'in bölgedeki "askeri varlığını uzatma" girişimi olarak niteledi. Hindi, bölgenin geleceğine sadece Filistinliler tarafından karar verilmesi gerektiğini söyledi.

'BATI ŞERİA'DA DA İVME KAZANIYORUZ'

Katar televizyonu Al Jazeera'nın (El Cezire) aktardığına göre, Hindi aynı zamanda Filistin Yönetimi'nin bölgenin kontrolünü alabileceğine dair yorumları da reddetti. Hindi, "Filistin Yönetimi Batı Şeria'yı kontrol ediyor ama silahlı direniş orada da ivme kazanıyor" dedi.

ABBAS NE DİYOR?

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'teki işgali ile Gazze'deki ablukasına sessiz kalmakla eleştiriliyor. Abbas, İsrail'in Hamas yönetimini devirme hedefine ulaşması halinde Gazze'nin sorumluluğunu kendilerinin devralıp devralmayacağı konusunda, bunu ancak Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de kapsamlı bir siyasi çözüm bulunması halinde yapacaklarını söylemişti.

HAMAS-EL FETİH ÇEKİŞMESİ

Hamas'ın 2006 yılında Filistin Yönetimi'nde düzenlenen son seçimleri kazanması, hem İsrail'e karşı mücadele, hem de Filistinliler arasındaki ayrışmalar açısından bir dönüm noktası olmuştu. Hamas, 'Değişim ve Reform' listesi ile girdiği seçimlerde yüzde 44.45 oranında oy alarak 132 sandalyeli parlamentoda 74 sandalye kazanmıştı. İktidar partisi El Fetih'in oy oranı yüzde 41.43'te, sandalye sayısı 45'te kalmıştı.

'İKİ BAŞLILIĞIN' KEMİKLEŞMESİ

İsrail'in Gazze'den 2005 yılında tek taraflı olarak asker ve yerleşimcilerini çekmesi sonrasında düzenlenen bu seçimler, Filistinliler arasında derin bir bölünmenin de habercisiydi. İsrail'in 'Hamas'ın yönetme hakkı'nı reddettiği, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın İsrail askeri Gilad Şalit'i esir aldığı, Hamas'ın liderliğinde ki hükümetin laik El Fetih tarafından reddedildiği, ulusal birlik hükümeti girişimlerinin sonuçsuz kaldığı karmaşık bir sürecin ardından Hamas 2007 yılında El Fetih'le çatışmaların ardından Gazze'yi fiilen kontrol eden güç haline geldi.

BİR DAHA SEÇİM DÜZENLENMEDİ

Her iki taraftan 600'e yakın kişinin öldüğü, El Fetih'in Hamas'ı 'darbe' ile suçladığı bu bölünme, Filistin Yönetimi'nin fiilen Batı Şeria (El Fetih) ile Gazze (Hamas) arasında "iki başlı" hale gelmesi anlamına da geliyordu. Öte yandan, Filistin Yönetimi'nde bu tarihten sonra bir daha seçim de düzenlenmedi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar