İsrail 'lütfetti': Gazze'ye günde iki yakıt tankeri girecek

İsrail 'lütfetti': Gazze'ye günde iki yakıt tankeri girecek
Gazze'de tüm hizmetler çökme noktasına gelirken, İsrail'de Savaş Kabinesi "ABD'nin talebi üzerine" günde iki tanker yakıta izin verdi. Bir yetkili, "diplomatik manevra alanı" kazanacakları yorumu yaptı. İki aşırı sağcı bakan ise karar tepki gösterdi.

Artı Gerçek - İsrail'de Savaş Kabinesi, topyekûn abluka altında 11 bini aşkın Filistinlinin öldürüldüğü, on binlercesinin yerinden edilerek çadırlarda yaşamak zorunda bırakıldığı ve kanalizasyon sistemleri de çökme noktasına gelen Gazze Şeridi'ne günde sadece iki yakıt tankerinin girmesine izin verdi. Ancak sadece iki yakıt tankerine onay çıkması bile İsrail'de aşırı sağı harekete geçirdi.

Karar, İsrail Savaş Kabinesi'nde ABD'den gelen talep sonrası alındı. Reuters ajansına konuşan bir İsrailli yetkili, kararın "Washington'ın talebiyle" ve Birlemiş Milletler'in (BM) ihtiyaçları için alındığını söyledi. Yetkili, yakıtın Gazze'de salgın hastalıkları önlemek adına su, kanalizasyon ve sağlık sistemlerine "minimal" destek vereceğini söyledi. "Bu sayede Gazze'de Hamas'ı ortadan kaldırma amaçlı operasyonları sırasında uluslararası arenada daha rahat manevra yapabileceklerini" de savundu.

Haaretz gazetesine konuşan bir kaynak da, ordunun ve iç istihbarat servisi Şin Bet'in ABD'nin talebine uyulmasını tavsiye ettiğini, kararın Savaş Kabinesi'nde oybirliğiyle alındığı söyledi. Kaynak, günde iki yakıt tankeri sayesinde ihtiyaç duydukları diplomatik manevra alanını kazanacakları yorumu yaptı.

İKİ SAĞCI BAKANDAN NETANYAHU'YA TEPKİ

Gazze'ye günde sadece iki tanker yakıta izin verilmesi bile, İsrail'in siyasetinin aşırı sağcı kesimlerinden tepki çekti. Ulaştırma Bakanı Miri Regev, Savaş Kabinesi'nin böyle bir karar alma yetkisi olmadığını savunarak güvenlik kabinesinin toplanmasını istedi.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de, kararı "yasadışı" diye niteleyip İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya "bu skandala derhal son verme ve yakıt girişini engelleme" çağrısında bulundu.

"Gazze'ye yakıt vermek büyük bir hata... Zayıflık göstergesi, düşmana oksijen vermek" diyen Smotrich, "[Hamas liderlerinden] Yahya Sinwar'ın klimalı bir sığınakta oturmasının, haberleri izleyip İsrail toplumunu ve rehinelerin ailelerini manipüle etmesinin önünü açıyor" iddiasında bulundu. Smotrich, Savaş Kabinesi'nin yapısının da bütün koalisyon partilerinin liderlerinin katılabileceği şekilde değiştirilmesini istedi.

15 KASIM'DAKİ İLK SEVKİYAT DA GÖSTERMELİK KALMIŞTI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne sağlanan elektrik ve su hatlarını kesmesinden yaklaşık 35 gün sonra Gazze’ye ilk yakıt yardımı, Refah Sınır Kapısı’ndan, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından kullanılmak üzere 15 Kasım’da getirilmişti

GÜNDE 200 BİN LİTRE YAKIT GEREKİYOR

BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffths, “24 bin litrelik yakıt Gazze'nin tamamına ulaşmak için günlük ihtiyacımıza bile yetmiyor. Gazze topraklarının tamamındaki ihtiyaç sahibi tüm insanları kapsamak için günde yaklaşık 200 bin litre yakıta ihtiyacımız var'' demişti.

Filistin Maliye Bakanlığına bağlı Genel Petrol İdaresi verilerine göreyse, Gazze Şeridi’nin aylık yakıt ihtiyacı yaklaşık 12 milyon litre. Gazze’ye 15 Kasım’da UNRWA için getirilen 25 bin litre yakıt ise normal şartlardaki aylık ihtiyacın yüzde 0,2’sine denk geliyordu.

Gazze’nin elektrik üretimi için aylık ihtiyaç duyduğu endüstriyel yakıt miktarı ortalama 12 milyon litre olarak açıklanırken, bunun 3 milyon litresi Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde elektrik üretilmesi için kullanılıyor. Hastanelerde birincil ihtiyaç olan, kuyulardan su çıkarılmasına olanak sağlayan dizel yakıt, yaklaşık 2,3 milyon Gazzeli için su ve ilaç gibi bir önceliği temsil ediyor.

TEK ENERJİ KAYNAĞI

Gazze’de yakıt, hastanelerin yanı sıra İsrail saldırılarında yaralananları taşıyan ambulans, sivil savunma ekipleri, iletişimi sağlayan telekomünikasyon şirketleri için tek enerji kaynağı olma özelliğini taşıyor.

Tek elektrik santraline sahip yaklaşık 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi, içme suyu, gıda, elektrik ve yakıt yardımları konusunda 2006’dan bu yana bölgeye yönelik ablukasını sürdüren İsrail’e büyük ölçüde bağımlı. (DIŞ HABERLER, AA)

Öne Çıkanlar