İsrail'de 'yargıya darbe' tasarısı yasalaştı, genel grev kapıda
Artı Gerçek - İsrail'in aşırı sağcı başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hasta yatağından kalkıp katıldığı Knesset (İsrail Meclisi) oturumunda görüşülmeye başlanan ve yargının yetkilerini kısıtlayan tasarı meclisten geçti. Muhalefet milletvekillerinin protesto amacıyla Knesset genel kurulunu terk etmelerinin ardından tasarı 64'e karşı 0 oyla kabul edildi. Meclis önündeki çatışmalar sürerken 800 bin üyesiyle ülkenin en güçlü işçi federasyonu olan Histadrut yönetimi, genel grev olasılığını görüşmek üzere acil toplandığını duyurdu. Ülkenin on yıllardır yaşadığı en kötü siyasi krizlerden birini hafifletmeyi amaçlayan ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un liderlik ettiği uzlaşma görüşmeleri de çökmüş gibi görünüyor.
BANKALAR VE İŞLETMELER DE PROTESTOLARA KATILDI
Eleştirmenler değişikliğin parlamentodan aceleyle geçirildiği konusunda ısrarcı. Yazılı bir anayasası olmayan İsrail'de yargının, yürütmenin yetkileri üzerindeki denetimini ortadan kaldırmanın iktidarın kötüye kullanılmasına kapı açacağını dile getiriliyor.
Ana Muhalefet Lideri Yair Lapid, saatler sürecek oylama başlamadan dakikalar önce Knesset'te İsrail televizyon kanallarına verdiği demeçte "Bu hükümetle İsrail demokrasisini koruyan anlaşmalara varamazsınız" dedi. Bankalar ve işletmelerin de protestolara katılmasıyla, kalp pili takılan ve iki gece hastanede kaldıktan sonra bu sabah taburcu edilen Netanyahu üzerindeki baskı arttı. Gösterilerin odak noktası Batı Kudüs'teki meclis binası.
HAARETZ: GÖSTERİCİLER KNESSET ÖNÜNDEKİ POLİS BARİKATINI AŞTI, 19 KİŞİ GÖZALTINDA
Yüzlerce gösterici, sabahın erken saatlerinden itibaren oluşturdukları insan zinciriyle meclis çevresindeki yolu kapatmaya çalıştı. İsrail polisi ise atlı birlikler ve tazyikli suyla göstericileri alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Meclis yakınlarındaki yoldan uzaklaştırılan göstericiler, meclise doğru yürüyüşe geçti. Meclis önündeki çatışmalar hâlen sürüyor.
İsrail'de yayın yapan muhalif Haaretz gazetesi, protestocuların meclis önündeki bariyeri aştığını ve şu anda polisin Knesset'i tazyikli suyla savunmaya çalıştığını yazdı. Haaretz, şu ana kadar yaşanan çatışmalarda 19 kişinin gözaltına alındığını aktardı.
MOSSAD BAŞKANI: DURUM ANAYASAL KRİZE EVRİLİRSE DOĞRU TARAFTA OLACAĞIM
Ülkede altı aydan uzun süredir protestolara sebep olan yasa tasarısıyla ilgili açıklama yapan Mossad Başkanı David Barnea "Eğer durum anayasal bir krize dönüşürse, doğru tarafta olacağım. Ancak henüz böyle bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullandı. Daha önce, Mossad'ın hukuk ekibinin yönlendirmesiyle, üst düzey yetkililer hariç Mossad çalışanlarının protestolara katılmasına izin verilmişti.
İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar ise ana muhalefet lideri Lapid'le konuyla ilgili görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmede Lapid'e endişelerini aktaran Bar, "Mevcut durum devletin güvenliğini zayıflatıyor ve İsrail toplumu içerisinde büyük şiddet olaylarının ve kaosun yaşanmasından endişe ediyoruz" dedi.
BIDEN, TASARININ ERTELENMESİ ÇAĞRISINI YİNELEDİ
ABD Başkanı Joe Biden, Axios haber sitesine konuyla ilgili yaptığı özel açıklamada, düzenleme ve olası sonuçları konusunda "endişeli" olduğunu dile getirdi. Biden, Netanyahu'yu, yasa tasarısı için Knesset'te yapılması planlanan oylamayı durdurmaya çağırdı.
İsrail'in ABD’deki "dostları" açısından bakıldığında "mevcut yargı reformu önerisinin" ülkedeki ihtilafı daha da derinleştireceğinin düşünüldüğünü vurgulayan Biden, "İsrail'in şu anda karşı karşıya olduğu çeşitli tehditler ve zorluklar göz önüne alındığında, İsrailli liderlerin bunu aceleye getirmesi mantıklı değil, liderlerin odak noktası insanları bir araya getirmek ve uzlaşmayı sağlamak olmalıdır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Netanyahu'nun yüreği dayanmadı: Bugün başlayacak kritik oylama öncesi kalbine pil takıldı
Netanyahu, kritik oylama öncesi taburcu oldu
İsrail'de tartışmalı yargı düzenlemesi geri döndü: Binlerce kişinin Kudüs'e yürüyüşü sürüyor
İsrail'de göstericiler 'yargı darbesine' karşı Kudüs'e yürüyor