İsveç Dışişleri Bakanı: PYD ve YPG ile aramıza mesafe koyacağız

İsveç Dışişleri Bakanı: PYD ve YPG ile aramıza mesafe koyacağız
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ülkesinin NATO'ya girme talebinin Türkiye tarafından engellenmemesi için hükümetin YPG ile PYD arasına mesafe koyacağını açıkladı. Billström "Birincil öncelik NATO üyeliği" dedi.

Artı Gerçek -İsveç Radyosu’na açıklamalarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, "PYD ve YPG ile PKK arasında Türkiye ve İsveç ilişkilerini zedeleyen yakın bir ilişki olduğunu ve bu nedenle bu örgütlerle aralarına mesafe koyacaklarını" söyledi.

Açıklamalarında Türkiye ile devam eden NATO görüşmelerine işaret eden Billström, “Şüpheli ilişkilerin bulunmayacağını açıklamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu işbirliğinde herhangi bir belirsizlik olmamalı” dedi.

'BİRİNCİL AMAÇ NATO ÜYELİĞİ'

Billström "Birincil amaç İsveç'in NATO üyeliği" ifadelerini kullandı.

İsveç'te yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Billström geçen ay da benzer açıklamalarda bulunmuş, "PKK söz konusu olduğunda İsveç hükümeti anlamsız bir davranışta bulunmayacak" demişti.

İsveç'te 11 Eylül'de yapılan seçimlerde Ilımlı Muhafazakar Parti (M) lideri Ulf Kristersson ülke siyasetinde ilk defa aşırı sağın da dışarıdan verdiği destekle başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Ilımlı Muhafazakar Parti, Liberal Parti ve Hristiyan Demokrat Partisi ile üçlü koalisyon hükümeti parlamentoda güvenoyu alırken aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi de hükümete dışarıdan destek vermişti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme talepleri, bu ülkelerdeki terörizmle bağlantılı oldukları iddiasıyla iadesini istediği kişiler ve bu ülkelerin Türkiye'ye Suriye'deki sınır ötesi operasyonları nedeniyle uyguladığı silah ambargoları nedeniyle Türkiye tarafından engellenmişti.

İsveç, YPG'nin cihatçı IŞİD ile Suriye'de savaşmasını ABD ve bir dizi diğer NATO ülkesiyle birlikte desteklemişti. İsveç eylül ayı sonunda Türkiye'ye uyguladığı silah satışı ambargosunu da kaldırdığını da açıklamıştı.

İsveç ve Finlandiya'nın Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle NATO'ya girme talebi 30 üye içinden Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar