AB, NATO ve İngiltere'den Kakhovka Barajı'nın vurulmasına tepki

Rusya ve Ukrayna, Herson'daki Dinyeper Nehri üzerinde bulunan Kakhovka Barajı'nın patlayarak bölgeyi sular altında bırakmasından birbirini sorumlu tutmayı sürdürüyor. NATO ve AB Konseyi'nden ise Rusya'yı suçlayan açıklamalar geldi.

Artı Gerçek - Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı olarak birbirini vurmakla suçladığı Herson bölgesindeki Dinyeper Nehri üzerinde bulunan ve Rusların kontrol ettiği Kakhovka Barajı tamamen yaşanan patlamanın ardından büyük hasar alarak tamamen sular altında kaldı. Avrupa Birliği, İngiltere ve NATO'dan barajın vurulmasına ve bölgedeki binlerce kişinin yükselen sular nedeniyle tahliye edilmeye başlanmasına tepki yükseldi.

ZELENSKİY: RUSLAR BARAJI İÇERİDEN PATLATTI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ulusal güvenlik konseyi toplantısının ardından açıklama yaptı. Zelenskiy, Rus güçlerini barajı içeriden patlatmakla suçladı. Ukraynalı lider "Gece 02.50'de, Rus teröristler Kakhovka HES'in yapılarında dahili bir patlatma gerçekleştirdiler. Yaklaşık 80 yerleşim yeri sel bölgesinde bulunuyor. Riskli bölgelerden tahliye yapılması ve baraj rezervuarından su sağlanan tüm şehir ve köylere içme suyu sağlanması emredildi. İnsanları kurtarmak için her şeyi yapıyoruz. Tüm servisler, ordu, hükümet, işin içinde. Güvenlik Konseyi toplantısında, Rusya'yı bu terör saldırısından sorumlu tutmak için bir dizi uluslararası ve güvenlik önlemi üzerinde anlaşmaya varıldı" dedi.

RUSYA: YAKLAŞIK 600 EV SU ALTINDA KALDI

Rus devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre, Rus acil servisleri barajın suyunun boşalmasıyla yaklaşık 600 evin sular altında kaldığını duyurdu. Moskova'nın atadığı Nova Kakhovka kentinin Belediye Başkanı Vladimir Leontiev ise kasabanın baraj rezervuarından boşalan sular nedeniyle su altında kaldığını söyledi. Leontiev daha önce barajın Ukrayna güçlerinin bombardımanında vurulduğunu ileri sürmüştü. Nova Kakhovka kentinde ayrıca olağanüstü hal ilan edildi.

Belediye Başkanı Leontiev barajda patlama olmadığını ancak gece Ukrayna tarafından yapılan saldırıların barajda yıkıma yol açarak suyun kontrolsüz bir şekilde boşalmasına neden olduğunu iddia etmişti. Leontyev, olayı "Ukrayna makamları ve onları yönetenler tarafından yaratılan ciddi bir terör eylemi" ve "bir felaket" olarak nitelendirdi.

UKRAYNALI VALİ: 16 BİN KİŞİ KRİTİK BÖLGEDE

Herson bölgesinin Ukraynalı valisi Oleksandr Prokudin daha önce yaklaşık 16 bin kişinin nehrin Ukrayna kontrolündeki sağ kıyısındaki "kritik bölgede" olduğunu söylemişti. İnsanların Herson şehrinin yukarısındaki bölgelere tahliye edildiğini belirten Prokudin tahliye edilenlerin otobüsle şehre, ardından trenle Mykolaiv'e ve diğer Ukrayna şehirleri olan Khmelnytskyi, Odesa, Kropyvnytskyi ve Kiev'e götürüleceğini söyledi.

STOLTENBERG: RUSYA'NIN GADDARLIĞINI SERGİLEYEN ZALİMCE EYLEM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ukrayna'daki Kakhovka Barajı'nın bombalanarak yıkılmasından Rusya'yı sorumlu tuttu. Barajın yıkılmasıyla binlerce sivilin tehlikeye atıldığını kaydeden Stoltenberg, bunun aynı zamanda ciddi çevre hasarına sebep olduğunu vurguladı. Stoltenberg, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının gaddarlığını sergileyen zalimce bir eylemdir" ifadesini kullandı.

AB KONSEYİ BAŞKANI MİCHEL: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de Kakhovka Barajı'nın vurulmasından Rusya'yı sorumlu tutarak bunun bir "savaş suçu" olduğunu söyledi. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada Michel "eşi görülmemiş saldırı nedeniyle şoke olduğunu" söyleyerek sivil altyapıların tahrip edilmesinin, savaş suçu olduğunu belirtti. Michel, bununla ilgili Rusya'yı ve birlikte hareket edenleri sorumlu tutacaklarını ayrıca konuyu 29-30 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi'nde gündeme getireceğini ve su baskını alarmı verilen bölgeye daha fazla yardım gönderilmesini teklif edeceğini açıkladı.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: RUSYA'NIN İŞGALİ YÜZÜNDEN OLDU

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, barajın yıkılmasının ardındaki ayrıntılar hakkında anlamlı bir değerlendirme yapmak için henüz çok erken olduğunu, ancak bunun Rusya'nın işgali nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Ukrayna'ya yaptığı bir ziyarette Cleverly, ngiltere'nin Ukrayna'ya ihtiyacı olan silahları sağlamaya yardım etmeye devam edeceğini söyledi.

Reuters'e konuşan Cleverly, "Barajdaki patlama ve sel riskiyle ilgili haberleri duydum. Ayrıntılarla ilgili herhangi bir anlamlı değerlendirme yapmak için henüz çok erken. Ancak bunun bir sorun olmasının tek sebebinin Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz yere tam ölçekli işgali olduğunu hatırlamakta fayda var" dedi. (DIŞ HABERLER)