Tepkilerin ardından Musk'tan geri adım: Gazetecilerin hesapları yeniden aktif
Artı Gerçek- Özel jetinin gerçek zamanlı konumunu paylaştıkları iddiasıyla önceki gün bir dizi tanınmış gazetecinin Twitter hesaplarını askıya alan Twitter CEO'su Elon Musk üst düzey tepkilerin ardından geri adım attı. Askıya alınan hesaplar yeniden aktifleşti.
Aralarında Voice of America, New York Times, CNN ve Washington Post'ta çalışan gazetecilerin de bulunduğu hesapların askıya alınmasına Fransa, Almanya, İngiltere, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in yanı sıra gazetecilerin çalıştıkları kurumlar ve hak savunucuları tepki göstermiş, Musk'ın yeni satın aldığı platformdaki basın özgürlüğünü kendisini eleştiren gazetecileri engelleyerek kısıtladığı vurgulanmıştı.
Musk'ın dün Twitter'da yaptığı ankete katılanların çoğunluğu da gazetecilerin hesaplarının bir an önce yeniden aktif olmasını istemişti. Cumartesi günü Musk paylaşımında aksi yöndeki açıklamalara rağmen gazetecilerin kendi konumunu paylaştığı iddiasını sürdürerek "Halk konuştu. Konumumu 'doxlayan' hesapların askıya alınmaları şimdi kaldırılacak," dedi.
Doxing ya da doxlamak, bir kişi veya kuruluş hakkında özel veya tanımlayıcı bilgileri araştırmak ve kamuya açık platformlarda yayma eylemi hakkında kullanılan bir terim.
The people have spoken.
— Elon Musk (@elonmusk) December 17, 2022
Accounts who doxxed my location will have their suspension lifted now. https://t.co/MFdXbEQFCe
Reuters haber ajansı Musk'ın açıklamasının ardından gazetecilerin askıya alınan hesaplarının yeniden aktifleştiğini doğruladı.
BM: ÇOK TEHLİKELİ BİR ADIM
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Twitter'dan paylaştığı mesajında, gazetecilerin hesaplarının askıya alınmasını "endişe verici" şeklinde nitelendirmiş, AB'nin Dijital Hizmetler Yasasının medya özgürlüğü ve temel haklara saygı gerektirdiğini vurgulayarak "Medya Özgürlüğü Yasamızda bu desteklenmiştir. Elon Musk bunun farkında olmalıdır. Kırmızı çizgiler var. Yakında da yaptırımlar var " mesajını paylaşmıştı.
Birleşmiş Milletler de karara tepki göstererek ifade özgürlüğü için önemli bir platformda gazetecilerin sesinin kısılamayacağını kaydetmişti.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, dünya genelinde çok sayıda gazeteci sansür ve tehditlerle karşı karşıyayken bu adımın çok tehlikeli olduğunu ifade etmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İletişimden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming de askıya almalardan "derinden rahatsız olduğunu" ve "medya özgürlüğünün oyuncak olmadığını" söylemişti. Fleming " Özgür basın, demokratik toplumların temel taşı ve zararlı dezenformasyona karşı mücadelede kilit bir araçtır" ifadelerini kullanmıştı.
ELONJET KRİZİ
Gazetecilerin hesaplarının askıya alınması Musk'ın özel jetinin gerçek zamanlı takip eden Elonjet adlı hesabının (ve sahibinin) platformdaki hesaplarının "ailesine ve kendisine yönelik güvenlik riski oluşturduğu" gerekçesiyle askıya alınmasıyla başlamıştı. Musk hesabın sahibi olan ve bir dizi dünya liderinin uçaklarını takip eden hesapları yöneten 20 yaşındaki gence dava açacağını da duyurmuştu. ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı'nın uçaklarını takip eden (gazetecilerin sıklıkla takip ettiği) hesaplar da askıya alınmıştı.
Musk'ın açıklamaları sonrası Twitter "canlı konum bilgilerinin" paylaşımını yasaklamak için gizlilik politikasını da değiştirmişti. Twitter'dan yapılan açıklamada gazetecilerin bu konumların bağlantılarını platformda paylaştığı iddia edilmişti. (DIŞ HABERLER)
Almanya'dan gazetecilere sansüre tepki: Twitter bir sorunumuz var!
Twitter, Elon Musk'ı eleştiren en az yedi gazetecinin hesabını yasakladı
Elon Musk özel jetini takip eden hesabın sahibiyle davalık oldu