Erdoğan, 'Yüksek faize yatırımcıyı ezdirmemeliyiz' dedi, dolar kuru dalgalandı

Erdoğan, 'Yüksek faize yatırımcıyı ezdirmemeliyiz' dedi, dolar kuru dalgalandı
Erdoğan'ın bugün faiz ve enflasyonla ilgili yaptığı açıklamalar piyasada kısa sürede bir dalgalanma yarattı, dolar 7,77'ye kadar yükseldikten sonra tekrar 7,70 seviyelerine geriledi.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası'nda faiz ve enflasyona ilişkin yeni mesajlar verdi.

Piyasalar yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından gelecek haberlere kilitlenmişken, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti, döviz kuru 7,77'nin üzerine çıktı, daha sonra 7,70 seviyesine geriledi. Euro ise 9,15 seviyesinden işlem görüyor. Öte yandan, borsada ise bankacılık hisseleri sert dalgalandı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevinden alınıp yerine Naci Ağbal’ın atanması, ardından Berat Albayrak’ın istifasıyla boşalan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın getirilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi ve hukukta reform söylemiyle bir süredir piyasalarda olumlu bir seyir izleniyor.

Türk Lirası, geçtiğimiz günlerde dolar karşısında yüzde 10’a yakın değer kazanırken, Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırıyor. Bu atmosferin oluşmasından Merkez Bankası’nın yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri yükselteceği beklentisinin etkisi büyük.

Gözler tam Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrilmişken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı açıklamalar piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu.

Erdoğan, "Yüksek faizlerin neye mâl olduğu ortada. Yüksek faizlere yatırımcımızı ezdirmemeliyiz" diye konuştu. Enflasyonla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu, hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Fiyat ve finansal istikrarı birlikte sağlayacağız. Enflasyonla mücadele en önemli önceliğimiz. Hedefimiz bir an önce tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşmaktır. Mali disiplini koruyarak, büyüme ve istihdam odaklı bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederken, döviz kuru 7.77’nin üzerine çıktı. Borsada ise bankacılık hisseleri sert dalgalandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar