TCMB faizi sabit bıraktı, döviz kurları rekor tazeledi: Dolar 17,79, euro 18,19 TL'yi gördü
+GERÇEK - Ekonomi yönetiminin dövizdeki yükselişi durdurmak için uygulamaya aldığı bütün enstrümanların başarısız olmasının ardından dün politika faizinin yine yüzde 14’te sabit tutulmasıyla birlikte döviz kurlarındaki artış hızlandı.
Dolar ve euro bu yılın rekor seviyelerini tazeledi. Dünü 17,6980 TL’den kapatan dolar bugün 17,7974 TL’yi, dün 18,1438 TL’yle günü kapatan euro ise 18,1913 TL’yi gördü. Dolar, en son 22 Mayıs’ta 17,54 TL seviyesini görmüştü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyona rağmen faiz ile değil kredi/likidite vb makroihtiyati tedbirlere yönelmeyi sürdüreceğini belirtirken, Avrupa 11 yıl oranın ardından faiz artışına gitti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün 50 baz puan faiz artırırken yeni bir politika aracı olan aktarım koruma mekanizmasını (TPI) da açıkladı.
Türkiye'de ise son 24 yılın zirvesine ulaşan Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) üçüncü çeyrek sonuna kadar yüzde 85'e doğru yükselişini sürdürmesine rağmen Merkez Bankası'nın politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu. TCMB karar metninde de büyük değişiklikler yapmadı.
POLİTİKA FAİZİ TEPKİSİ BEKLENMİYOR
Reuters anketlerine göre, TCMB'nin enflasyonda düşüş ve yükseliş yaşandığına bakmadan en az önümüzdeki bir yıl daha politika faizi tepkisi vermesi de beklenmiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrıları doğrultusunda TCMB geçtiğimiz eylülden beri haftalık repo faizini 500 baz puan indirerek yüzde 14 seviyesine çekmişti. Faiz indirimleri ise TL'nin dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırarak geçtiğimiz yıl yüzde 44 değer kaybetmesine yol açmıştı.
TL'nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 16,3, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 25,7 seviyesinde.
Türkiye'nin beş yıllık CDS'i geçen haftalarda 900 puana yaklaştıktan sonra dün günü 827/840 puandan tamamladı.
DIŞ BORÇLANMA MALİYETİ ÇİFT HANEYE ÇIKIYOR
CDS'in 900 baz puana yaklaşması dış borçlanma maliyetini çift haneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor.
TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL'nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.
TCMB'nün dün açıkladığı verilere göre, bankanın net rezervleri 18 Temmuz'da 6,4 milyar dolara yükselse de 2002'den beri en düşük seviyelerden uzaklaşamadı. Bankacıların hesaplamalarına göre swaplar hariç rezervler ise eksi 55 milyar dolar civarında seyrediyor.
Piyasalar önümüzdeki hafta TCMB'nin yılsonu için mevcut yüzde 42,8 olan enflasyon tahmininde önümüzdeki hafta yapacağı revizyonu ve Fed faiz kararını takip edecek. Reuters anketinde yılsonu enflasyon tahmini yüzde 70 seviyesinde.
Doların gece yarısı 18 TL’nin üzerine çıktığı 20 Aralık’ın hemen arkasından 21 Aralık 2021’de devreye sokulan kur korumalı mevduatı 15 Haziran’da gelire endeksli senet izledi. 24 Haziran akşamı da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 900 bin doların üzerinde dövizi bulunan şirketlere kredi verilmeyeceğini açıkladı.
Dövizdeki artışı düşürmekte yetersiz kalan tüm bu gelişmelere dün bu yılki yedinci toplantısını yapan PPK’nın politika faizini 14’te sabit tutma kararı eklendi. PPK’nın karar metnindeki, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" söylemi de kurlardaki artışa tuz biber ekti.