Nebati 'kaynağı belirsiz para'yı Financial Times'a anlattı

Nebati 'kaynağı belirsiz para'yı Financial Times'a anlattı
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Financial Times ile söyleşisinde Türkiye'ye giren 'kaynağı belirsiz' paranın büyük kısmının turizmden geldiğini savundu. Nebati'nin, 'kendisinin de yurtdışı seyahatlerinde harcamalarını kıstığını' iddia etmesi dikkat çekti.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'de son dönemde tartışma yaratan 'kaynağı belirsiz' paranın büyük kısmının 'hesaba katılmayan' turizm gelirlerinden geldiğini savundu. Türkiye'de birçok vatandaşın ekonomik açıdan 'acı verici bir dönemden geçtiğini' itiraf eden Nebati'nin, 'kendisinin de yurtdışı seyahatlerinde tasarruf yapmak zorunda kaldığını' iddia etmesi dikkat çekti.

İngiliz finans gazetesi Financial Times gazetesi ile kapsamlı bir söyleşi yapan Nebati, Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri, ülkeye kaynağı belirsiz para girişi ve ekonomik kriz hakkında değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye'nin maliye bakanı Rusya ile ekonomik bağları savundu" başlığıyla yayımlanan söyleşide Nebati, Ankara-Moskova ilişkilerinin yaptırımlara rağmen derinleşmesini savunarak Batı'dan yükselen endişelerin yersiz olduğunu söyledi.

'MUHALEFET UNSURLARI'NA YÜKLENDİ, NAKİT GİRİŞİNİ KABUL ETTİ

Nebati, "Türkiye içinde ve dışındaki muhalefet unsurlarının Türkiye'nin Rusya ile mali bağları hakkında kasıtlı olarak soru işaretleri yarattığını" savunurken, Rusya'dan Türkiye'ye nakit girişi olduğunu da kabul etti. Bununla birlikte Nebati, Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik bağların "yasal" olduğu görüşünü vurguladı:

"Türkiye, uluslararası finans sistemi içinde çok dikkatli davranan bir ülke. Uluslararası finans sisteminde ihlallere yol açacak şekilde davranan bir ülke değil. Bu konuda çok netiz. Her şey yasal yollardan geliyor."

'KAYNAĞI BELİRSİZ PARA' AÇIKLAMASI

Financial Times, Türkiye ekonomisinin yabancı sermaye akışına büyük ölçüde bağlı olduğunu, yükselen fiyatların büyük baskıya yol açtığını ve izlenen sıradışı ekonomi politikaları nedeniyle, geleneksel yatırımcıların en büyük yükselen piyasalardan biri olmasına rağmen Türkiye'den kaçtığını yazdı; cari açığın bu koşullarda finanse edilmesinde kilit rol oynayan 'gizemli para'yı Nebati'ye sordu.

Nebati, 2022'nin ilk sekiz ayında 28 milyar dolarlık bir rekora ulaşan ve bu dönemdeki 40 milyar dolarlık cari açığın yüzde 70'ni finanse ederek ekonomistler ve Batılı hükümetlerde merak uyandıran bu paranın "büyük ölçüde hesaba katılmayan turizm gelirlerinden kaynaklandığına inandığını" söyledi.

'YURTDIŞINDAKİ PARASINI NAKİT OLARAK GETİREN ŞİRKETLER VAR'

Hazine ve Maliye Bakanı, bu paranın bir kısmının Moskova'ya yönelik Batı yaptırımları nedeniyle finans sistemlerini kullanamadıkları için birçoğu nakite başvuran Ruslardan geldiğini savundu. Nebati, 'Varlık Barışı'na da dikkat çekip, Rus parasının yanı sıra Türkiye'de şirketlerin ve şahısların da yurtdışında offshore hesaplarda tuttukları paraları ülkeye bazen nakit olarak getirdiğini ileri sürdü.

'TÜM PARA MEŞRU'

Nebati, Batılı başkentlerin nakit kullanımı nedeniyle paranın asıl kaynağının izinin sürülmesinin imkânsız olduğuna dair endişelerine rağmen, "tüm paranın meşru olduğunu" söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı, para akışının devam edeceği öngörüsünde bulunarak Türkiye'nin önümüzdeki yılki 100 milyar dolarlık enerji faturası nedeniyle bir ödemeler dengesi krizinden "çok rahat şekilde" kaçınacağı yorumu yaptı.

DOĞALGAZDA İKİ PLAN

Nebati, doğalgaz krizi konusunda ise Türkiye'nin hem Rusta'dan indirim için bastırdığını hem de Gazprom'dan ödemelerin ertelenmesini talep ettiğini söyleyerek, her iki konuda da iyi haberler beklediğini belirtti.

'RUSYA AKKUYU İÇİN PARA YOLLADI'

Hazine ve Maliye Bakanı, Rusya'dan Akkuyu Nükleer Santrali için Türkiye'ye para transfer edildiği iddialarını da doğruladı. Ekonomistler Rusya'dan gelen paranın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini 5 ila 10 milyar dolar artırdığı öngörüsünde bulunurken, Nebati net bir sayı vermedi.

Söyleşide, 'yeni ekonomik model' de konuşuldu. Financial Times, izlenen ekonomi politikalarının ve faiz indirimlerinin enflasyonu artırdığı ve döviz krizine yol açtığı yorumu yaparken, Nebati "Türkiye'nin bir dönüşüm yaşadığını" savundu.

'YURTDIŞI HARCAMALARIMDA BEN DE KESİNTİ YAPIYORUM' İDDİASI

Nebati, TL'nin 10 yıl önce 'fazla güçlü' olduğunu, ülkeden servet çıkışı yaşandığını ve "sanal bir zenginlik" olduğunu ileri sürdü. Bugün birçok vatandaşın "acı verici bir dönemden geçtiği" itirafında bulunan Nebati'nin, "kendisinin de yurtdışı seyahatlerindeki harcamalarında kesinti yapmak zorunda kaldığını" iddia etmesi dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar