Piyasalarda virüs dalgası sürüyor: Gözler Avrupa Merkez Bankası'nda

Piyasalarda virüs dalgası sürüyor: Gözler Avrupa Merkez Bankası'nda
Küresel piyasalarda virüs satışları sürerken, dolar 6,23 seviyesinde. Borsada kayıplar yüzde 5'e yaklaştı. Günün en önemli gündemi Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısı...

ARTI GERÇEK - Koronavirüs salgını, dünya borsalarını kasıp kavuruyor. Yönünü aşağıya çeviren hisse senetlerinde, çok geniş fiyat aralıklarındaki dalgalanmalar devam ediyor. ABD borsaları, günü yine yüzde 5'e yakın kayıplarla kapattı. ABD borsalarına paralel bir seyir izleyen Asya'da da benzer kayıplar yaşanıyor. Sabah saatlerinde ABD vadelilerde yüzde 5'i aşan düşüşler sonra devre kesici uygulandı.

Avrupa'da da durum benzer. Koronavirüse dair artan endişeler küresel piyasalarda çöküşe neden oldu. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın 30 gün için seyahat yasağı koymasının ardından Avrupa borsaları Haziran 216'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Yurt içinde de fiyatlar, küresel piyasalardaki gelişmelerle yön buluyor. Güne 6,21'den başlayan dolar/TL, işlemlerin artmasıyla 6,23'ün üzerine çıktı. Dolar 6,23-6,24 seviyesinden işlem görürken, dün 7 liranın üzerini gören euro/TL ise 7,01-7,02 seviyelerinde...

BORSA YÜZDE 2,49 EKSİDE AÇILDI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 2,49 azalarak 98.448,16 puana geriledi. Borsada kayıplar öğlen saatlerinde yüzde 5'ler seviyesine yaklaştı.

Açılışta BIST 100 endeksi, 2.518,11 puan ve yüzde 2,49 değer kaybederek 98.448,16 puana indi. Bankacılık endeksi yüzde 2,75 ve holding endeksi yüzde 2,76 düşüş kaydetti. Endekste perakende, gıda, temizlik ve ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri dışındaki alanların tümünde düşüş var. Düşüş, bankacılık hisselerinde yüzde 3’ü, elektrik hisselerinde yüzde 5’i, spor hisselerinde yüzde 10’u aşmış durumda.

Perakende zincirlerinden Migros, BİM, Carrefoursa, Şok ve Bizim Toptan hisseleri primli.

İlaç alanında faaliyet gösteren Deva Holding’de yüzde 11, RTA Laboratuvar’da yüzde 18, Eczacıbaşı’nda yüzde 13, Selçuk Ecza Deposu’nda yüzde 12’lik değer artışı var.

PETROL YENİDEN 34 DOLARA GERİLEDİ

Petrol fiyatları, hafta başındaki yüzde 30'luk kaybın ardından 38 doları aşan düzeltme hareketini sonlandırdı. İki gündür değer kaybeden petrol, bu sabah saatlerinde 34 dolar civarında. Spot altının onsu ise 1630 doların biraz üzerinde.

GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINDA

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz indirimlerinin ardından, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı takip edilecek. Piyasalarda genel olarak bir indirim beklentisi bulunmazken, bazı analistler mevduat faizinde 10 baz puan bir indirim olabileceği yönünde görüş belirtiyorlar.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı da düzenleyecek.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN PANDEMİ AÇIKLAMASI KAYIPLARI ARTIRDI

Koronavirüse ilişkin gelişmelere dün gece Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yaptığı "pandemi" açıklaması da eklendi. Birçok ülke salgın ile ilgili yeni tedbirler açıklarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsü "pandemi" yani küresel salgın olarak ilan edildiğini bildirdi. Bu açıklamanın ardından global piyasalardaki kayıplar hız kazandı.

WHO'nun kararından sonra bir önemli açıklama da ABD Başkanı Donald Trump'tan geldi. Trump, Avrupa kıtasından ABD'ye tüm yolcu seyahatlerinin cuma gününden itibaren askıya alınmasına karar verdi.

Trump, koronavirüsün ekonomik etkileri ile mücadele için de bireylere ve KOBİ'leri üç ay vergi tatili verileceğini ve koronavirüsten etkilenen şirketlere 50 milyar dolar tutarında düşük faizli kredi sağlanacağını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar