'Grev yasağı kabul edilemez!'

'Grev yasağı kabul edilemez!'
Şişecam grevinin 'milli güvenliği bozucu' nitelikte görüldüğü gerekçesiyle yasaklanmasına DİSK Gıda-İş tepki gösterdi.

EKONOMİ - Şişecam’a bağlı 9 fabrikada çalışan Kristal-İş Sendikası üyesi işçilerin aldığı grev kararının Resmi Gazete kararı ile yasaklanmasına DİSK Gıda-İş tepki gösterdi.
Şişecam işçilerinin 24 Mayıs’ta çıkacağı greve dair yasak kararı gece Resmi Gazete’de yayınlandı. DİSK Gıda-İş yaptığı yazılı açıklama ile karara tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada, "Cam işçilerinin grevi bir kez daha sermayenin iktidarı tarafından, patronların isteği doğrultusunda yasaklandı. AKP iktidarı döneminde sayısız grev yasaklarının yanına bir yenisi eklenmiş oldu. 15 yıldır sermayeye her türden imkân, olanak ve teşvik sağlayan AKP iktidarı, sıra işçilere gelince hak aramanın önüne her türden engeli çıkarıyor ve grevleri yasaklıyor. Grev yasağı kabul edilemez" denilen açıklamada, "Grev yasakları kabul edilemez. OHAL koşullarının arkasına alan sermaye ve onun hükümetine karşı, işkolu, sendika ve konfederasyon ayrımı yapmadan grev yasaklarına karşı birleşik mücadelenin ayaklarını yerelden kurarak, haklarımız savunmak ve yeni haklar kazanmak için birleşmeliyiz. Cam işçilerinin grev yasağına karşı güçlü bir ses çıkarmak, ancak yerelde birleşik bir mücadeleyi örebildiğimiz oranda mümkün olacaktır. Cam işçilerinin grevinin yasaklanmasını kınıyor, yasağın bir an önce kaldırılmasının istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Resmi gazetede yayınlanan kararda şu ifadelere yer verilmişti:

"Bazı işyerlerinde Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki kararın yürürlüğe konması, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63'üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 16/05/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararıyla, Kristal-İş Sendikası tarafından Trakya Cam AŞ, Paşabahçe Cam AŞ, Anadolu Cam Elyaf AŞ, Anadolu Cam Yenişehir AŞ, Trakya Yenişehir Cam AŞ ve Şişecam Otomotiv AŞ ile bunlara bağlı işyerlerinde aldığı grev kararı, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendi. Şişecam ve bağlı ortaklıkları Trakya Cam ile Anadolu Cam, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Kristal-İş sendikasının 24 Mayıs tarihinde grev kararı aldığını açıklamışlardı.

Öne Çıkanlar