Uzmanlar, hesaplama metodu değişen işsizlik verilerini değerlendirdi: Atıl işgücü bir itiraf

Uzmanlar, hesaplama metodu değişen işsizlik verilerini değerlendirdi: Atıl işgücü bir itiraf
TÜİK, hesaplama metodu değiştirilmiş ilk işsizlik verilerini açıkladı. Revize veriler içinde yayımlanan atıl işgücü oranı yüzde 29,1 oldu. Uzmanlara göre bu gerçek işsizliği itirafı...

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) önümüzdeki ay açıklamaya başlayacağını açıkladığı revize işsizlik verilerini bugüne çekti. TÜİK daha önce AB ülkelerinin tanım ve standartlarına uyum kapsamında işgücü istatistiklerinde revizyon gerçekleştireceğini, yeni veri setinin üçer aylık hareketli ortalamalar yerine aylık tahminlere ilişkin sonuçlar içereceğini açıklamanın 12 Nisan'da başlayacağını açılamıştı.

TÜİK dün akşam yayımladığı bir açıklamada ise, "Yürütülen revizyon çalışması öngörülen tarihten önce tamamlanmış olup erteleme ihtiyacı ortadan kalkmıştır. Bu sebeple, 10 Mart 2021 tarihinde Kasım-Aralık-Ocak aylarını kapsayan Aralık 2020 dönemi yerine, 2021 Ocak ayı verileri yayımlanacaktır" ifadelerine yer verdi.

Kasım döneminde yüzde 12.9 olarak açıklanan işsizlik oranı sokaktaki gerçekleşmeleri yansıtmadığı için uzun zamandır eleştiriliyor.

Ekonomistler, akademisyenler ve siyasetçiler iş aramaktan çeşitli nedenlerden vazgeçenlerin de dahil edildiği geniş kapsamlı işsizliğin yüzde 20'nin üzerinde olduğunu hatta bazı hesaplamalara göre yüzde 30'a yaklaştığı tahmin ediyorlar. Kısa süre içinde iki başkan değişimi yaşanan TÜİK yılbaşında fiyat istatistikleri ve işgücü piyasasına ilişkin danışma kurulları oluşturmuştu.

Uzmanların hesaplama yöntemi değiştirilerek açıklanan işsizlik verileriyle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

İktisatçı Mustafa Sönmez, "TÜİK itirafı atıl işgücü 9,5 milyon!. TÜİK, nihayet imana gelmiş;dar tanımlı yanında "atıl işgücü" adı altında geniş tanımlı işsizliği vermiş: Dar tanımlı işsizlik 13,2 ama geniş tanımlı yüzde 30,2. Kadınlar için yüzde 37,5. Dar tanımlı işsiz sayısı 4,2 milyon, geniş tanımlısı 9,5 milyon" dedi. 

Sönmez, "Yıllardır saklanan madalyonun öteki yüzünü TÜİK daha fazla gizlememeye karar vermiş. İyi de etmiş. Bir yüzde yüzde 12 işsizlik öte yüzde yüzde 29! 4 milyona 9,5 milyon. Saklanabilir mi? Geç oldu ama iyi oldu. Şeffaflık iyidir. Gerçeklerle yüzleşilmeli" değerlendirmesi yaptı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Her ne kadar manşete taşınan işsizlik oranı yüzde 12,2 olsa da, TÜİK işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı olarak açıkladığı veride işsizliğin(geniş tanımlı) yüzde 22,5 olduğunu da söylüyor. Atıl işgücü oranı ise yüzde 29,1" dedi.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, "TÜİK geniş tanımlı işsizlik oranlarını açıklamış, ama hiç birine "işsizlik oranı" dememiş. 2019 sonundan itibaren resmi işsizlik oranı (kırmızı) hariç bütün işsizlik oranları artıyor. Soru şu: 2019 sonunda ekonomi toparlanırken insanlar neden birden işgücünden çıkmaya başladı?" sorusunu sordu.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da, "TÜİK bir anlamda gerçek işsizlik oranını yüzde 29.1 olarak itiraf etmiş oldu ! İşsizlerin üzerine iş aramayıp çalışırım diyenleri ekleyince geniş tanımlı işsizlik ortaya çıkmış oldu" dedi.

Yazar Can Gürses de, "Günün fıkrası: TUİK'in açıkladığı yeni oranlara göre işsizlik azalmış..." diyerek, "TÜİK verileri bana şu fıkrayı hatırlatıyor: Üç istatistikçi ava çıkar, ormanda dolaşırken bir yaban domuzu görürler. 1. istatistikçi ateş eder, kurşun üstten ıska geçer 2. istatistikçi ateş eder, kurşun bu sefer alttan ıska geçer 3. istatistikçi bir zafer nidası atar: Vurduk onu!" paylaşımı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar