Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 17'ye yükseltme kararını değerlendirdi

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 17'ye yükseltme kararını değerlendirdi
TCMB, yılın son toplantısında beklentilere paralel politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17'ye çekti. Ekonomistler enflasyonun arttığı bir ortamda faizin de arttığına dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 200 baz puan daha artırarak yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltti. Banka, Murat Uysal’ın ardından TCMB Başkanlığına Naci Ağbal’ın atanması sonrasında geçen ay da faizi 475 baz puan artırmıştı.

Karara ilişkin açıklamada, "İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir" ifadeleriyle enflasyona dikkat çekildi.

Kararın ardından uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendirdi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Faizin neden değil sonuç olduğunu öğrenmiş olduğumuzu görüyorum. Keşke yazdıklarımızı beş yıl önce okumuş olsalardı" dedi.

ENFLASYONUN ARTTIĞI BİR ORTAMDA FAİZ DE ARTAR

Ekonomist Uğur Gürses, "2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak.. (Not: Yılsonu tahmini yüzde 9,4, enflasyon hedefi yüzde 5) Merkez Bankası uzun bir süre sonunda açıkça "tepki fonksiyonunu" ilan etmiş: Enflasyon hedefini değil, enflasyon tahminini tutturacak bir politika faizi belirlediğini..." değerlendirmesi yaptı.

İktisatçı akademisyen Cem Başlevent, "Enflasyonu düşürmek için faiz artıran, asi bir merkez bankası..." yorumunda bulundu.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Enflasyonun artığı ortamda faiz de artar. Faiz oranı yüzde 17 oldu" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Merkez Bankası'nın yüzde 2 artışla faizleri yüzde 17’ye çekmesi 2018’i anımsatıyor. 2018 dejavu gibi! Hatırlanırsa 2018’de Merkez Bankası dört kez faiz artırımı yapmıştı. Peki bu adım yanlış mı? Değil. Hata 2002’den beri ülkeyi "sıcak paraya" bağımlı kılan ekonomi zihniyetinde yatıyor" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, FAİZ LOBİSİNİN ÖNÜNDE YİNE DİZ ÇÖKMÜŞTÜR

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan: "Merkez Bankası faizi iki puan daha artırarak yüzde 17’ye yükseltti. Erdoğan’a hep beraber soralım: Hani "faiz neden, enflasyon sonuç"tu? Erdoğan, faiz lobisinin önünde yine diz çökmüştür. Yüksek faizin faturası, borçlu yoksul vatandaşlarımıza çıkacak" dedi.

CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "TCMB, faizi 2 puan artırarak, yüzde 17'ye yükseltti. Hukukun ve Anayasa'nın askıda olduğu bir ekonomide, - Yatırım olmaz, - İş olmaz, Olsa olsa "askıda ekmek" olur. Bu duruma düşürülmüş bir ekonomide, sıcak paracılar daha çoook istediği faizi alır" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar