Yaptırım yok demişti: Erdoğan'dan Halkbank detayı

Yaptırım yok demişti: Erdoğan'dan Halkbank detayı
Erdoğan'ın 'Trump'tan yaptırım olmayacağını dinledik' sözü yandaş medyada geniş yer buldu, Halkbank ile ilgili 'kısa sürede çözüleceğini ümit ediyoruz' sözleri ise dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - G-20 Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Japonya'nın Osaka kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile biraraya gelmiş, "S-400'de anlaşma yaptık. Olay teslimat sürecinde. Bu iş bitti" açıklamasını da yineleyerek, Trump'tan Türkiye'ye yönelik yaptırım olmayacağını duyduklarını dile getirmişti.

Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Biz Amerika ile Patriot satın alma hususunda Sayın Obama döneminde bir adım atmıştık. Fakat Patriotlar hususunda maalesef 'Kongre müsaade etmedi' dediler, bize böyle bir satışı gerçekleştirmediler. Biz de tabii ki hava savunma sistemleri için böyle bir adımı atmamız gerekiyordu. En uygun şartlarda bunu Rusya'dan bulmuş olduk. Kendileriyle anlaşarak bu adımı attık. Yaptırımlara gelince, yaptırımlar konusunda zaten Sayın Trump bugün yaptığı basın mensuplarına açıklamada bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk" demişti.

Erdoğan, G-20 zirvesinin ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Trump ile yaptığı görüşmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Kendileri S-400 ve F-35’ler konusunda bize destek veriyor. Yaptırımlara ilişkin olarak farklı opsiyonlara baktıklarını ve Türkiye’ye adil muamele yapılmadığını basının önünde açıkça ifade etti. Halkbank konusunun kısa sürede çözüleceğini ümit ediyoruz. Güvenli bölge, üzerinde ısrarla durduğum bir konu ve bu hususta da birlikte çalışmaya devam edeceğiz. İki ülke olarak daha önce planladığımız 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaya çalışacağız. Sayın Trump, bu yıl içinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Yaptığımız konuşmada bir noktaya vardık ve arkadaşlarımız süreci takip edecek. Bu ziyarette bir iş konseyi veya işadamları toplantısını gerçekleştireceğiz" dedi.

Halkbank'ın İran'a yönelik yaptırımları deldiği iddiasıyla ABD'de soruşturma açılmış, bu konu uluslararası kamuoyunun epey gündeminde kalmıştı.

Geçen hafta gündemde yer alan haberlere göre, ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan HalkBank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 19 Temmuz'da tahliye edilecek. Daha önce tahliye tarihi 25 Temmuz olarak açıklanan Atilla, "iyi hal yasası nedeniyle" erken tahliye edilecek. Buna göre, Atilla, 19 Temmuz'da serbest kalacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar