İstanbul'da '1 Mayıs' ablukası: Sosyal medyada 'Her yer Taksim her yer 1 Mayıs' kampanyası
Artı Gerçek - Meslek örgütleri ve sendikalar, iktidarın 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı yasaklama kararı alması sonrası, sosyal medya platformu X’te 'Her yer Taksim her yer 1 Mayıs' etiketiyle kampanya başlattı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) öncülüğünde bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanması için çağrı yapılmıştı. İstanbul Valiliği ise Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 'hak ihlali' kararına karşın meydanın kutlamalara kapalı olduğunu açıklamıştı.
Konfederasyonlar ve meslek örgütleri, sosyal medya platformu X’te etiket kampanyası başlattı. Çok sayıda kullanıcı, “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs” paylaşımları yapmaya başladı. Etiket, kısa sürede Türkiye gündemine girdi.
TAKSİM MEYDANI'NA ÇAĞRI YAPILDI
İktidarın 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı yasaklama kararına rağmen meydana çağrılar sürüyor.
Taksim Meydanı’nda düzenlenecek 1 Mayıs kutlamaları için iki ayrı yürüyüş kolu belirlendi. Beşiktaş ve Saraçhane’de buluşacak birçok emek meslek örgütü, siyasi parti, sendika ve topluluklar bu iki güzergâhtan Taksim’e çıkmak için yürüyecek. DİSK, TMMOB ve TDB Saraçhane’de buluşmak için çağrı yaparken KESK, TTB ve DEM Parti Beşiktaş’ta bir araya gelecek.
SOL Parti, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Hareketi’nin İstanbul İl örgütleri ise sosyalistlere Saraçhane’de buluşma çağrısı gerçekleştirdi. ‘‘Saat 10.00’da Saraçhane’de buluşuyoruz’’ denilen açıklamada Türkiye’nin derin bir krizden geçtiği belirtilerek, emekçilerin yoksulluk ve açlıkla boğuştuğu hatırlatıldı.
ÖZGÜR ÖZEL'DEN ÇAĞRI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda Taksim Meydanı yasağına değindi.
Özel, açıklamasında Taksim Meydanı için çağrıda bulunarak, "Geçtiğimiz hafta 1 Mayıs'ta Taksim'in kapatılması kararından dönülmesini talep etmiştim. Sorumluluk almaya hazır olduğumuzu, meydandaki kutlamalara izin verilmesini talep etmiştik. Dün Sayın İçişleri Bakanı'nı aradım, talebimi, taahhüdümü ifade ettim. İşbirliği teklif ettim. Kendisi bana bir takım mahsurları, istihbaratları gerekçelendirerek buna izin vermeyeceklerini tekrar etti. Olumlu bir yaklaşım içindeydi" dedi.
Özel, şunları söyledi: "Hak-İş'in yaptığı kutlamaya da gideceğiz, Türk-İş'in kutlamasına da gideceğiz. Zaman zaman farklı düşünsek de her şehirdeki kutlamalara gideceğiz. Yarın Beşiktaş'tan, Saraçhane'den Taksim'e yürünecekse Cumhuriyet Halk Partisi de orada olacaktır."
AYM 'HAK İHLALİ VAR' DEMİŞTİ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 12 Ekim 2023’te Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" olduğuna karar vermişti.
Oy çokluğu ile alınan kararda, 1977 yılındaki katliama atıfla Taksim'in işçi ve emekçilerin 'ortak hafızası' ve 'sembolik değeri' olduğuna vurgu yaparak, meydanın önemine ilişkin şu değerlendirmeye yer vermişti:
"İçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır."
TAKSİM MEYDANI 10 YILDIR YASAK
Devrimci İşçi Sendikası (DİSK) 1 Mayıs İşçi Bayramı için iktidarın yıllardır yasakladığı Taksim Meydanı’na çağrı yapmıştı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve CHP de 1 Mayıs’ın Taksim’de düzenlenmesini talep etmişti.
Ancak İstanbul Valisi Davut Gül ve bugün de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs’ın İstanbul’da Taksim meydanında kutlanmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
Anayasa Mahkemesi, Taksim’in 1 Mayıs’ta yasaklanması nedeniyle geçen yıl hak ihlali kararı vermişti.
1 Mayıs’ın 2013’ten beri Taksim’de kutlanması yasak. (HABER MERKEZİ)
Direnişteki Mega Polietilen işçilerinden 1 Mayıs çağrısı: 'Bütün işçileri meydanlara çağırıyoruz'
İBB'den 1 Mayıs'taki ulaşım kısıtlamasıyla ilgili açıklama
İktidara 1 Mayıs tepkisi... Özgür Özel: Taksim'i kapatmak anayasa tanımamaktır
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs operasyonlarında 58 kişi gözaltına alındı