2023 Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü, Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş’a verildi

2023 Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü, Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş’a verildi
Gazeteci Hale Gönültaş, IŞİD'in Türkiye'de esir tuttuğu Ezidileri gündeme getiren haberleriyle bu yılki Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü’ne değer görüldü. Artı Gerçek yazarı Gönültaş, ödülü 9 Eylül’de Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'den alacak.

ANKARA - Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf’ın (TAKSAV) kurucularından gazeteci Erbil Tuşalp adına verilen Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü'ne bu yıl, haberleriyle IŞİD'in esir aldığı kadın ve çocukların kurtarılmasının önünü açan Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş layık görüldü. IŞİD'in Ankara'da esir alınmış Ezidi kadınları gündeme getirmesiyle dikkat çeken Hale Gönültaş’a ödülünü, 9 Eylül’de Bursa’da Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem takdim edecek.

'KARANLIĞA IŞIK TUTTU'

Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri kapsamında verilen yılın gazetecilik ödülünün gerekçesi şu ifadelerle açıklandı:

“IŞİD ve Hizbullah gibi cihatçı örgütlerin, kadın ve çocuk kaçırdığı, onları istismar ettiği, köleleştirdiği biliniyor, duyuluyordu. Ama karanlığın arkasını tam olarak göremiyorduk; kaçırılan, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları bir sır perdesinin ardındaydı. Hale Gönültaş, o perdeyi araladı; karanlığa ışık tuttu. O kadınların çocukların öykülerini onun kaleminden öğrendik. Öyle bir iki haber yazmakla da kalmadı; misyon edindi o kadınları ve çocukları kurtarmayı. Cihatçı örgütlerle mücadeleyi kalemiyle yürüttü.

'KADIN VE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI DUYARLILIĞI HABERE DÖNÜŞTÜRDÜ'

‘Selefi cihatçıların ‘ribat’ mekanı: Temel eğitime gönderilmeyen çocuklara bodrum katında dini eğitim’ ve ‘Ankara’daki IŞİD’liler’ başlıklı haberiyle Ankara’daki örgütlenmelerini ortaya çıkardı. ‘IŞİD’in esir aldığı Ezidi kadın Ankara Gölbaşı’nda kurtarıldı’, ‘Ankara Kazan’da Ezidi bir kadın daha kurtarıldı’ ve ‘Ezidi Hadiya Hussein’in Hukuk Mücadelesi’ gibi haberleriyle o kadınlara destek verdi. Türkiye’deki IŞİD örgütlenmesini izlemeyi ‘IŞİD’li kadının bıçaklı cihat videosu Millet Bahçesinde çekilmiş’ benzeri haberleriyle sürdürdü; bu yüzden tehditler aldı; soruşturmaya uğradı. ‘Bir çocuğun karartılan hayatı: 12 yaşında tecavüze uğradı, çocuk yurduna yerleştirildi, pavyonda çalıştırıldı, şimdi kayıp’ haberi, kadın ve çocuk istismarı konusundaki duyarlılığının habere dönüştüğü işlerinden biriydi.

'MERAK DUYGUSU OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN DİPDİRİ'

Ayrıca ‘İRAN sınırı: Kurşunlar ve kurtlar arasında’ gibi yaygın medyanın görmezden geldiği bir sorunu risklerine rağmen sahada araştırmaktan kaçınmadığını gösteren bir çalışmasıydı. Medya ortamındaki tüm olumsuzluklara ve olanaksızlıklara rağmen dipdiri kalmış merak duygusunun peşinden koşmayı zevk edinmiş ender gazetecilerden biri’.”

Bu yılki ödül jürisinde, Ayşegül Aktürk, Zafer Arapkirli, Faruk Bildirici, Gökhan Durmuş, Kıvanç El, Raşit Kaya, Turgay Olcayto, Timur Soykan, L. Doğan Tılıç yer alıyor.

'İKİ GÖZ, İKİ TANIK VE DÜNYAYI SARSAN OLAYLAR'

III.Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri’nde 8 Eylül Cuma günü TAKSAV Bursa Salonu’nda Doğan Tılınç tarafından “Çatışma Alanlarında Gazetecilik ve Sorumluluk” başlığında bir grup çalışması yapılacak. 9 Eylül’de ise Bursa Nilüfer Uğur Mumcu Sahnesi’nde Fransa’dan Gazeteci, Yazar ve Yönetmen Philleppe Flandrin ve gazeteci Coşkun Aral “fotoğraf ve görüntülerle “İki Göz, İki Tanık ve Dünyayı Sarsan Olaylar” konusunda konuşacaklar.

'FELAKET GAZETECİLİĞİ' TARTIŞILACAK

Söyleşi sonrası “Felaket Gazeteciliği” temasıyla düzenlenecek panelde Faruk Bildirici, Selçuk Candansayar, Hale Gönülaş, Kayıhan Pala ve Dogan Tılınç tartışacaklar. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar