Cumartesi Anneleri 1000. haftasında ‘Hafıza Mekanı’nda’: 'Arayışla geçen bir ömür...'

Cumartesi Anneleri, 29 yıldır Galatasaray Meydanı'nda eylemde. Mücadelelerinde 1000’inci haftaya giren Cumartesi Anneleri, altı yıl sonra ilk defa bariyerlerin gölgesinde değil ‘hafıza mekan'larında anmalarını yaptı: "Arayışla geçen bir ömür..."

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Cumartesi Anneleri/İnsanları 27 Mayıs 1995 yılından bu yana gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve gözaltında kaybetmelerin önüne geçmek için Galatasaray Meydanı’nda buluşuyor.

700’üncü hafta eylemleri dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları altı yıllık engellemelerin ardından ilk defa bariyerlerin gölgesinde değil ‘hafıza mekanımız’ dedikleri Galatasaray Meydanı'nda anmalarını yaptı.

whatsapp-image-2024-05-25-at-11-52-01.jpeg

Anmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) vekiller CHP’li vekiller, insan hakları savunucuları ve yüzlerce kişi katıldı.

Kayıp aileleri eyleme destek verenleri selamlayarak kısa konuşmalar yaptı. Adalet isteyen Cumartesi Anneleri “Kayıplarımızın kemiklerine ulaşana kadar burada olacağız” dedi.

BULDAN: ADALET ÇIĞLIĞIMIZ HİÇ DURMADI, DURMAYACAK

Eski HDP Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Cumartesi Anneleri'ne yönelik bir destek açıklaması yaptı. Buldan, "Mezarı olmayanlar, kayıpları olanlar, faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybedenler hepimiz bu meydanda adalet aradık. Adalet çığlığımız hiç durmadı, durmayacak. Çünkü bir çoğumuzun mezarı yok, karanfil bırakabileceğimiz bir taşımız yok. Mezarlarımız olana kadar, kayıplarımız bulunana kadar yakınlarımızı kaybedenler cezalandırılana kadar bu meydanda olmaya devam edeceğiz" dedi.

whatsapp-image-2024-05-25-at-12-07-56.jpeg

MİKAİL KIRBAYIR: MEZARLARI OLMAYAN YAKINLARIMIZIN AKIBETİNİ SORUYORUZ

Gözaltındayken işkence ile öldürüldüğü Meclis raporlarına da geçen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır, "Biz, gözaltında kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak hukukun üstünlüğünün bu ülkede hakim kılınması için 1000 haftadır bu alanda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kaybedilen, mezarları olmayan yakınlarımızın akıbetini soruyoruz" dedi.

HANİFE YILDIZ: 1000 HAFTADIR DA HAYKIRIYORUZ; ADALET NEREDE?

29 yıldır gözaltında kaybolan oğlu Murat Yıldız'ı bulmak için mücadele eden Cumartesi Annesi Hanife Yıldız, "Burası gözaltında kaybedilenlerin mezarlığı değil, burası kayıp yakınlarının buluşma meydanı. Acılarımıızn, ağıtlarımızın duyurulma yeridir. 'Adalet nerede?' diye haykırdığımız alandır. 1000 haftadır da haykırıyoruz; Adalet nerede?" diye konuştu.

whatsapp-image-2024-05-25-at-12-38-47.jpeg

1000’inci hafta ortak basın açıklamasını insan hakları savunucusu, Sebla Arcan okudu.
Arcan, sözlerine “Bugün burada, 1000. kez aynı derin acı ve aynı ısrarla bir araya geliyoruz” diyerek başladı ve şunları söyledi:

‘BİR FARKIMIZ VAR SİZDEN’

“1000 hafta… Yani 7000 gün, 229 ay… Yani arayışla geçen bir ömür…

Biz Cumartesi Anneleri/ İnsanlarıyız. Anneyiz, babayız, eşiz, kardeşiz, evladız, yeğeniz, torunuz. Yani sizler gibiyiz.

Ama aslında bir farkımız var sizden.

Bizim kalbimizde aynı derin yara sızlıyor; sevdiklerimizin mezarlarına bile sahip olamamanın tarifsiz acısı.

Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan sevdiklerimizden bir daha haber alamadık. Ya aylar, uzun yıllar sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak gizlice gömüldükleri kimsesizler mezarlığında ağır işkence izleri taşıyan bedenlerine ulaştık ya da hiçbir iz bulamadık.

’ONLAR BİZİM EN SEVDİKLERİMİZDİ’

Onlardan geriye sadece isimleri ve kucaklarımızdaki fotoğrafları kaldı.

Kucağımızda fotoğraflarını taşıdığımız sevdiklerimize bir bakın. Onlar da sizin gibiydiler. İşçilerdi, esnaflardı, taksicilerdi, çiftçilerdi, doktorlardı, eczacılardı, hemşirelerdi, gardiyanlardı, avukatlardı, gazetecilerdi, öğretmenlerdi, mühendislerdi, iş insanlarıydı, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileriydi, siyasetçilerdi, sendikacılardı. Onlar bizim en sevdiğimizdi…

‘SEVDİKLERİMİZİ İSTİYORUZ’

1000 haftadır, hiç dinmeyen bir ağrıyla ve aynı zamanda hiç bitmeyen bir umutla Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyoruz: Devletin alıp götürdüğü sevdiklerimizi istiyoruz! Akıbetlerini bilmek istiyoruz!

whatsapp-image-2024-05-25-at-11-58-39.jpeg

‘GALATASARAY’DAN NASIL VAZGEÇMEDİK’

1000 haftadır, soruyoruz: Kayıplarımız nerede?

1000 haftadır, soruyoruz: Sevdiklerimizi kaybedenler, bu insanlığa karşı suçun fail ve sorumluları neden cezasızlıkla korunuyor?

1000 haftadır haykırıyoruz: Unutmuyoruz, unutmuyoruz, asla unutmayacağız.

1000 haftadır haykırıyoruz: Vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz,asla vazgeçmeyeceğiz.

27 Mayıs 1995’ten beri, her hafta saat 12:00’de Galatasaray Meydanı’nda toplandık. Galatasaray bizim ve kayıplarımızın sesi oldu. Kimi zaman engellendik, kimi zaman yasaklandık. Şiddetle, zorla dağıtıldık kimi zaman. Gözaltına alındık, yargılandık. Ama ısrarımızdan bir an için bile olsa vazgeçmedik. Nasıl vazgeçelim; onlar bizim gözbebeğimizdi!

‘MEYDANDAKİ HER TAŞ TANIĞIMIZDIR’

Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize dokunamıyoruz ama her cumartesi onların resimlerini gururla taşıyoruz. Mezarlarına çiçek koyamıyoruz, ama her cumartesi onlar için Galatasaray Meydanı’na bir karanfil bırakıyoruz.

Bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılarak sürüp gidecek. Galatasaray Meydanı’na bakan her göz, o meydandaki her taş, devletin bu büyük utancının ve Cumartesi Anneleri’nin direncinin tanığıdır!

CUMARTESİ ANNELERİ’NDEN TEK TALEP: KAYIPLARIMIZI İSTİYORUZ

1000. haftamızda kamuoyunun karşısına tek bir taleple çıkıyoruz; kayıplarımızı istiyoruz.
Karanfillerimizi Galatasaray’a değil, sevdiklerimizin gerçek mezarlarına bırakmak istiyoruz.

Doğdukları, yaşadıkları topraklarda bir izleri, bir mekanları olsun istiyoruz.
1000. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Sevdiklerimizi bulana kadar onları aramaktan vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz.”

DEM PARTİ: GÖZALTINDA KAYBETMEK İNSANLIK SUÇUDUR

DEM Parti de, resmi sosyal medya hesabından "Eş Genel Başkanlarımız, milletvekillerimiz ve yöneticilerimizle #CumartesiAnneleri1000hafta buluşmasına katıldık. Adaletin yerini bulması için gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormaya devam edeceğiz. Gözaltında kaybetmek ve faili meçhul cinayetler insanlık suçudur, zaman aşımı uygulanamaz!" mesajını verdi.

AYM, HAK İHLALİ KARARI VERMİŞTİ

Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM'ye taşımış, başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirmişti.

Yüksek mahkeme 'kötü muamele' iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Karara karşı oy kullanan tek isim İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu.

Cumartesi Anneleri'nin basın açıklaması AYM kararına rağmen engellenmiş, 25 Ağustos 2018’den yaklaşık beş buçuk yıl sonra, ilk kez 11 Kasım 2023’teki 973. hafta buluşmasında Cumartesi Anneleri engelleme ve gözaltı işlemi olmadan Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklaması yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar