'Katliam Yasası', Avrupa'nın birçok noktasında protesto edildi
Artı Gerçek - Meclis'te ilk beş maddesi kabul edilen 'Katliam Yasası', hafta sonu boyunca Avrupa'nın farklı noktalarında Türkiyeli örgütlerin ve göçmenlerin çağrılarıyla protesto edildi. Eylemlere Türkiyeli göçmenlerin yanı sıra hayvan hakları savunucuları, dernekler ve siyasi partiler de katıldı. Yakalama, kısırlaştırma, aşılatma ve geri bırakma yönteminin uygulanmasını talep eden protestocular, 'Katliam Yasası'nın geri çekilmesi için çağrıda bulundu.
AMSTERDAM'DA 100'E YAKIN KİŞİ EYLEME KATILDI
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 100'e yakın hayvan hakları savunucusu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hollanda örgütünün çağrısıyla kentin meşhur Dam Meydanı'nda toplandı. Eyleme, hayvan hakları ihlallerine karşı mücadele eden Save Animals hareketi ve Party for the Animals partisi de katıldı. Meydanda ayrıca Alfa Arama Kurtarma Derneği, Stichting AdoptNL ve WOF Rescue Vakfı gibi kuruluşlar da yer aldı.
HOLLANDALI SİYASETÇİLER DE 'KATLİAM YASASI'NA KARŞI ÇIKTI
'Katliam Yasası'nın parti ayrımı gözetmeksizin bir hayvan hakları ihlali olduğunu belirten eylemciler, yasanın Türkiye'nin de taraf olduğu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) anlaşmalarına aykırı olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu vekili Anja Hazekamp ile birlikte TBMM'ye gönderdiği mektupta yakalama, kısırlaştırma, aşılatma ve geri bırakma yönteminin en etkili yöntem olduğunu vurgulayan Hollanda milletvekili Ines Kostić de eyleme destek verdi. Vekiller, yasa dışı çiftleştirme ve ticaretin de durdurulmasını talep etti.
Red de Turkse straatdieren ????????⬛
— Partij voor de Dieren (@PartijvdDieren) July 28, 2024
In Turkije staan politici op het punt een wet aan te nemen die het toestaat om miljoenen op straat levende honden en katten te doden. Bizar en wreed!
Laat ook van je horen: onderteken nu de petitie ???? https://t.co/yN29G8fZkv pic.twitter.com/TqB42m0RuI
'GÜÇLÜ HAYVAN HAKLARI YASALARI OLAN BİR ÜLKENİN, GÜÇLÜ İNSAN HAKLARI YASALARI DA OLUR'
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ünlü Piccadilly Circus meydanı da "Yasayı geri çek" sloganlarıyla yankılandı. Türkiyeli hayvan hakları savunucusu Melda Ece Kelemcisoy'un girişimi ve hayvan hakları savunucuları ile Türkiyeli örgütlerin desteğiyle düzenlenen eylemde 100'den fazla kişi 'Katliam Yasası'na karşı meydanı doldurdu. Eylemde söz alan İngiliz hayvan hakları savunucusu Dominic Dyer, "Hayvanları düşünen, insanları da düşünür. Güçlü hayvan hakları yasaları olan bir ülkenin, güçlü insan hakları yasaları da olur" ifadelerini kullandı.
????LONDON PROTESTS FOR TURKISH STRAYS ????
— Melda Ece Kelemcisoy (@MeldaKelemcisoy) July 28, 2024
More than hundred activists in London protested against Turkey’s massacre law to kill millions of stray animals.
We DEMAND Turkey to STOP this OUTRAGEOUS law immediately. #WithdrawTheLawTurkey#YasayiGeriCek #TurkishStrays @domdyer70 pic.twitter.com/1ttatxPejR
BERLİN'DE DE ONLARCA EYLEMCİ 'ÖTANAZİ DEĞİL, CİNAYET' DEDİ
Almanya'nın başkenti Berlin'de de yasaya karşı çıkan eylemciler, şehrin ana sembollerinden biri olan Brandenburg Kapısı'nın önünde buluştu. Berlin Patililer grubunun düzenlediği miting için onlarca kişinin doldurduğu alanda, "Sorumluluk alın, canları değil" sloganları yükseldi. CHP Berlin Temsilciliği ve TİP Berlin örgütünün yanı sıra birçok hayvan hakları savunucusunun katıldığı eylemde hayvan ticaretinin durdurulması ve üretiminin yasaklanması talebi yinelendi.
İRLANDA, İSPANYA VE AVUSTURYA'DA DA EYLEMLER YAPILDI
'Katliam Yasası'na karşı çıkan eylemler, bu ülkelerle sınırlı kalmadı. Türkiyeli göçmenler ve hayvan hakları savunucuları, İrlanda'nın başkenti Dublin'de Türkiye Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek yasayı protesto etti.
Dublin’de bir araya geldik ve sokak canlarımız için yüksek sesle haykırdık! Kanlı Yasaya Hayır! #YasayiGeriCek pic.twitter.com/pgJhowFi6V
— sinem temiz (@sinem_temiz) July 28, 2024
İspanya'nın en büyük şehirlerinden Barselona'daki Türkiye Konsolosluğu önünde ise TİP İspanya örgütünün hayvan hakları savunucuları ile birlikte düzenlediği eylemde "katliama hayır" dendi.
TİP İspanya örgütü olarak hayvanseverler ile birlikte organize ettiğimiz eylemde katliam yasasına hayır dedik!
— Türkiye İşçi Partisi - İspanya (@TipIspanya) July 27, 2024
Katliama hayır! Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat!
¡Detén la masacre! #YasayiGeriCek #StopDogMassacreInTurkey pic.twitter.com/FVGyGBV2WQ
Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Parlamento Binası önünde toplanan yaşam hakkı savunucuları da yasanın geri çekilmesini talep etti. (Dış Haberler)
'Katliam Yasası' Edirne'de protesto edildi
'Ötanazi' dahil, 'Katliam Yasası'nın ilk beş maddesi kabul edildi
AKP Rize Milletvekili Mertoğlu: Kısırlaştırmada hayvanlardan izin alınması gerekiyor
TBMM'de ‘katliam yasası’nın birinci bölümü üzerine görüşmeler başladı