1994-2001 krizleri döneminde bu seviyedeydi: TCMB görülmemiş şekilde para basıyor

1994-2001 krizleri döneminde bu seviyedeydi: TCMB görülmemiş şekilde para basıyor
İbrahim Turhan, TCMB'nin dövize endeksli mevduatın açıklandığı gün iç varlıklarında yaşanan ani yükselmeye dikkat çekerek uyardı: Bu düzeylere 1994-2001 krizleri döneminde gelinmişti.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Vatandaşlarımızın dövize geçmesine ihtiyaç kalmayacak" sözleriyle duyurduğu düzenlemeyle Türkiye bankacılık sistemi Dövize Endeksli Mevduat (DEM) sistemine geçti. İktidarın kurdaki yangına karşı devreye aldığı sistemle ilgili muhalefet ve ekonomi uzmanları 'hiperenflasyon' uyarısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski yöneticisi Uğur Gürses'in Dövize Endeksli Mevduat sisteminin açıklandığı gece ve ertesi günün sabahında TCMB'nin arka kapı yollarına başvurarak döviz kurunu düşürmek 7 milyar dolar sattığını ortaya çıkarmıştı.

Bu gelişmenin ardından Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Gelecek Partili İbrahim Turhan da, 11 Kasım'da 230,9 milyar TL olan Merkez Bankası iç varlıklarının 21 Aralık'ta 480,4 milyara yükselmesine dikkat çekti. İbrahim Turhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın görülmemiş bir şekilde para bastığına işaret etti.

Merkez Bankası'nın dolar cinsinden analitik bilançosunu paylaşan Turhan, "USD cinsinden Merkez Bankası’nın analitik bilançosundaki net döviz pozisyonu. Yabancı para varlıklar – Döviz borçları farkı. TCMB bilanço içinde açık pozisyona düşmüş. Muhasebe terimiyle "kırmızı bakiye" veriyor" uyarısında bulundu.

Turhan, Merkez Bankası'nın bilançosundaki 9 milyar dolarlık düşüşün önceden piyasaya döviz swapları ile verilen Türk Lirası'nın 8 Kasım'dan itibaren döviz depoları yoluyla verilmesinden kaynaklı olduğunu hatırlattı.

Merkez Bankası'nın iç varlıklarının bir kaç haftada neredeyse iki katına çıktığını söyleyen Turhan, "Hiç mi düşünmediniz yaptığınız işi?" diyerek tepki gösterdi.

Türkiye'nin bu düzeylere 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik kriz dönemlerinde gelindiğini hatırlatan Turhan, "Bu arada, o dönemlerden farklı olarak şimdi Merkez Bankası’nın bir de bilanço dışında taşıdığı,48 milyar USD piyasaya ve 15 milyar USD diğer merkez bankalarına olmak üzere ayrıca bir de 63 milyar USD swap borcu var" uyarısında bulundu.

Son olarak Merkez Bankası'nın iç varlık tablosunu paylaşan Turhan, "11 Kasım’da 230,9 milyar TL olan Merkez Bankası iç varlıkları 21 Aralık’ta 480,4 milyara yükseldi. Hiç mi düşünmediniz yaptığınız işi ???" diyerek ekonomi yönetimine tepki gösterdi.

MERKEZ BANKASI CAYIR CAYIR PARA BASIYOR

Twitter takipçilerinden gelen "Bizim de anlayabileceğimiz şekilde açıklar mısınız?" sorusuna Turhan paylaştığı bilgi notunda, "İç varlıklar Merkez Bankası'nın alacaklarını gösterir. Merkez Bankası'nın genelde hazine ve bankalarla ilişkisi olduğundan onlardan alacağı olur. Bu kalem artıyor ise Merkez Bankası cayır cayır para basıyor demektir. Çünkü iç varlıklar TL unsurlardan oluşur. İç varlıkların artması TL miktarının arttığını gösterir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar