Afrikalılar: Ukrayna sınırdan çıkmamıza izin vermiyor, kötü muamele ediyor

Afrikalılar: Ukrayna sınırdan çıkmamıza izin vermiyor, kötü muamele ediyor
Ukrayna'da yaşayan Afrikalılar, komşu Avrupa Birliği ülkelerine geçişlerde Ukrayna sınır muhafızlarının geçmelerine izin vermediğini ve kötü davrandığını anlatıyor.

Ukrayna'da yaşayan Afrikalılar, komşu Avrupa Birliği ülkelerine geçişlerde Ukraynalı yetkililer tarafından uzun kuyrukların sonuna itildiklerini ve hatta onları döven Ukraynalı yetkililer tarafından tutulduklarını söylüyorlar.  Ukrayna’da günlerce yiyecek ve barınak olmadan soğukta sıkışıp kaldıkların anlatıyorlar. 

Birleşmiş Milletler mülteci kuruluşu U.N.H.C.R., Rusya'nın işgalinin başlamasını takip eden beş gün içinde en az 660.000 kişinin Ukrayna'dan kaçtığını açıkladı. Bu insanların çoğu Ukraynalı, ancak bazıları Afrika, Asya ve diğer bölgelerden kaçmak isteyen öğrenciler veya göçmen işçiler.

New York Times’a konuşan ve Ukrayna'nın batısındaki Ivano-Frankivsk kasabasında yaşayan 24 yaşındaki Nijeryalı doktor Chineye Mbagwu, güvenlik güçlerinin izin vermemesi nedeniyle Polonya-Ukrayna sınır kapısında Medyka kasabasında iki günden fazla mahsur kaldığını söyledi, "Ukraynalılar sınırı geçti ama yabancıları engelledi" dedi.

Genç kadın telefon görüşmesinde sesi titreyerek "Ukrayna sınır muhafızları geçmemize izin vermiyordu. İnsanları sopalarla dövüyorlardı ve ceketlerini yırtıyorlardı. Onları tokatlayıp dövdüler ve sıranın sonuna kadar ittiler. Korkunçtu." diyerek yaşadıklarını anlattı.

Afrika Birliği ve Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, sosyal medyada sınır muhafızlarının ayrılmalarını engellediği yönündeki haberler üzerine Ukrayna'dan kaçan Afrikalılara yönelik muameleyi kınadı. Afrikalılar ayrıca sınıra giden trenlere binmelerinin yasaklandığını bildirdi.

Afrika Birliği, "Afrikalıların kabul edilemez şekilde farklı muameleye tabi tutulduğuna dair haberler şok edici bir şekilde ırkçı olu" ve uluslararası hukuku ihlal eder" dedi.

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Heraschenko, ülkesinin yabancıların ülkeyi terk etmesini engellediğini inkar etti: "Konu çok basit. Kadınları ve çocuklara öncelik veriyoruz. Yabancı erkekler, kadınların ve çocukların çıkmasını beklemelidir. Tüm yabancıları engelsiz salıvereceğiz. Aynı şey siyahlar için de geçerli."

Nijeryalı doktor Mbagwu, Varşova'ya ulaşmayı başardı, ancak sınırı ancak mücadele ederek ve zorlayarak geçtiğini söyledi:

"Yalnızca kadınlar ve çocuklar geçebilir dediler ama bazı Ukraynalı erkeklerin geçmesine izin veriyorlardı. Ve ne zaman bir siyah kadın geçmeye çalışsa, 'Önce kadınlarımız' dediler. Soğuktan sığınacak bir yer yoktu. Kar yağdı. Ne yemek, ne su, ne de dinlenecek bir yer vardı. Kelimenin tam anlamıyla uykusuzluktan halüsinasyon görüyordum." 

Tıp öğrencisi olan 21 yaşındaki erkek kardeşinin Cuma gününden beri sınırda alıkonulduğunu, ancak dört günlük denemeden sonra Polonya'ya ulaştığını söyledi.

Ancak tüm yabancılar, sınır geçişlerinde Ukraynalı yetkililer tarafından kötü muamele gördüğünü bildirmedi.

Cumartesi günü Ukrayna'dan Polonya'ya geçen Pakistanlı bir öğrenci ve bir Afgan vatandaşı, tek sorunun çok uzun kuyruklar olduğunu söyledi. Ve bir grup Vietnamlı işçi de Pazartesi günü kolayca Moldova'ya geçti.

Ukrayna'nın Odessa kentinden Varşova'ya seyahat eden 23 yaşındaki Faslı eczacılık öğrencisi Mohammed Saadaoui, herhangi bir sorun yaşamadığını anlattı: "Fakat çok fazla insanın olmayacağı iyi bir sınır geçişi bulmamız uzun zaman aldı" dedi. Orada Ukraynalılarla aynı muameleyi gördük." 

Uluslararası Göç Örgütü, Ukrayna'da çok sayıda denizaşırı öğrenci ve göçmen işçi de dahil olmak üzere 470.000'den fazla yabancı uyruklu olduğunu tahmin ediyor. Bunlardan en az 6.000'i son beş gün içinde yalnızca Moldova ve Slovakya'ya geldi ve çok daha fazlası Polonya'ya geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar