Ay, Mars ve Ötesi: Çin uzayda da iddialı

Ay, Mars ve Ötesi: Çin uzayda da iddialı
Yeni görev, Çin'in aydan toprak örneklerinin getirilmesi ve Mars'a robotik bir gezici inişini de içeren uzay programındaki bir faaliyet programının  bir parçası.

Çin, Cumartesi günü uzaya üç astronottan oluşan yeni bir ekip gönderdi ve ülkenin Tiangong veya Heavenly Palace (Cennet Sarayı) adlı yörüngedeki uzay istasyonuna şimdiye kadarki en uzun yolculuğuna başladı.

New York Times gazetesinin haberine göre, Gobi Çölü'nde Cumartesi sabahı erken saatlerde gerçekleştirilen fırlatma, ilk üç astonotun Tiangong'da üç aylık bir konaklamayı tamamlamalarından bir ay sonra gerçekleşti ve burada bir yetkilinin yaptığı bir görev sırasında istasyonun özelliklerini test ettiler. Perşembe günü bu görev "tam bir başarı" olarak nitelendirildi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı müdür yardımcısı yetkili Lin Xiqiang, Pekin'de gazetecilere verdiği brifingde, cumartesi günü istasyona giden mürettebatın altı ay boyunca gemide kalması planlanlandığını, bunun da gelecekteki görevler için norm olacağını söyledi..

Yeni görev, Çin'in aydan toprak örneklerinin getirilmesi ve Mars'a robotik bir gezici inişini de içeren uzay programındaki bir faaliyet programının  bir parçası.

Tiangong'un inşaatının önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor. 20 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren ancak belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olan Uluslararası Uzay İstasyonu'na şimdiden bir rakip yarattı. Çin'in üst düzey lideri Xi Jinping'in yakın zamanda söylediği gibi, Çin'in kendisini "büyük bir uzay gücü" yapma hırsında bir başka kilometre taşı.

İşte Çin'in ana projeleri hakkında bilmeniz gerekenler.

Çin, Nisan ayında yeni uzay istasyonu için ana modülü başlattı. İstasyonu inşa etmek için yapılan 11 görevden ilki olan fırlatma, yanlış nedenlerle, beklenenden daha fazla uluslararası ilgi gördü. Yörüngeye ulaştıktan sonra, ana roket güçlendirici, "kontrolsüz yeniden giriş" olarak adlandırılan bir şekilde, Dünya'ya geri döndü. Enkaz, Mayıs ayında Hint Okyanusu'na indi, Maldivler olası bir çarpmadan kıl payı kurtuldu. Bu durum Çin'in en ağır roketi Long March 5B’e dair eleştirilere yol açtı.

O zamandan beri, Çin uzay aracı çok daha az uluslararası ilgi ile yörüngeye yükseldi, ek modüller, malzemeler ve Haziran ayında ilk mürettebatı taşıdı. En son görev altıncısı oldu. Çin'in ilk iki uzay istasyonu kısa ömürlü prototiplerdi, ancak gelecek yıl tamamlandığında Tiangong'un on yıl veya daha uzun süre işlev görmesi planlanıyor.

Direktör Xi, daha önce bunu Mao Zedong döneminin, Çin'in nükleer silah geliştirme, onu kıtalararası bir balistik füzeye monte etme ve yörüngeye bir uydu yerleştirme yarışına atıfta bulunan "iki bomba, bir uydu" öğüdüyle karşılaştırdı. Çin'in uzaydaki tüm başarıları gibi, Komünist Parti tarafından yönetilen devletin başarısının bir kanıtı olarak lanse ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve diğerleri tarafından ortaklaşa geliştirilen Uluslararası Uzay İstasyonu, 2024'te amaçlanan ömrünün sonuna yaklaşıyor. Bundan sonra ne olacağı belli değil. NASA, istasyonun birkaç yıl daha devam etmesini önerdi; Rusya ise 2025 yılına kadar çekilme niyetinde olduğunu söyledi.

İstasyon hizmet dışı bırakılırsa, Çin bir süre şehirdeki tek oyuncu olabilir.

Tiangong, uzun vadeli görevler için üç astronot ve daha kısa süreler için üç astronot daha barındırabilecek. 

Direktör Lin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, 2013 yılında uzaya gönderilen ikinci Çinli kadın olan Wang Yaping'in iki veya üç planlı bir uzay yürüyüşünü gerçekleştiren ilk kişi olması planlandığını söyledi.

Çin'in, tamamlandığında başkalarını istasyonu ziyaret etmelerini memnuniyetle karşılayacağını yineledi. Çin uzay programıyla halihazırda işbirliği yapan birkaç ülkeyi programa aldı. NASA'nın Çinli bilim adamlarıyla çalışmasını yasaklayan ABD'yi ise dahil etmedi.

Öne Çıkanlar