AYM'den cinsel istismarda ‘somut delil’ şartının iptali istemine ret

AYM'den cinsel istismarda ‘somut delil’ şartının iptali istemine ret
AYM, AKP iktidarının yürürlüğe soktuğu cinsel istismar suçlarında tutuklama için ‘somut delil şartı’nın iptal istemini reddetti. CHP, büyük tepki çeken düzenlemeyi AYM’ye taşımıştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 4. Yargı Paketi’ndeki ‘cinsel istismar suçlarında tutuklama için somut delil şartı’ getiren tartışmalı düzenlemeye ilişkin iptal başvurusunu reddetti.

AKP’nin Haziran 2021’de Meclis’e sunduğu 4. Yargı Paketi, Temmuz 2021’de kabul edilerek yasalaştı. Pakette yer alan "cinsel istismar, kasten öldürme ve işkence gibi suçlarda tutuklamayı ‘somut delillere’ bağlayan" düzenleme, artık cinsel istismar şüphelisinin tutuklanabilmesi için ‘kuvvetli şüphe’nin yeterli olmayacağı ve ‘somut delil’ aranacağı ve bu durumun da adaleti zedeleyerek mağduriyetler yaratacağı gerekçesiyle büyük tepki çekti.

AYM’DEN OY BİRLİĞİYLE RET

Toplumda büyük tepki gösterilen düzenlemeyi CHP AYM’ye taşıdı.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre başvuruyu görüşen AYM, cinsel istismar suçlarında tutuklama için ‘somut delil şartı’nın iptal istemini oy birliğiyle reddetti. AYM kararında, düzenlemenin "Kuvvetli belirtiyi somutlaştırarak keyfi tutuklama yapılmasını önlemeye yönelik meşru bir amaç taşıdığı, tutuklamanın usul, esas ve sınırlarına ilişkin anayasada belirtilen şartı somutlaştırmak dışında bir yenilik ya da farklılık getirmediği" savunuldu.

Bu nedenle düzenlemenin, "devletin kadınları ve çocukları korumasına ilişkin pozitif yükümlülüğüyle bağdaşmayan bir yönünün olmadığı" kaydedildi.

 

Öne Çıkanlar