Yüzlerce yurttaştan öğrencisi, öğretim üyesi ve mezunlarıyla direnen Boğaziçi'ne destek

Yüzlerce yurttaştan öğrencisi, öğretim üyesi ve mezunlarıyla direnen Boğaziçi'ne destek
Boğaziçi Üniversitesi'nde demokratik üniversite ve rektörlerin seçimle belirlenmesi talebiyle başlatılan eylemlerin birinci yılında 2102 yurttaş ortak bir metne imza attı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlerin üniversite bileşenleri tarafından seçimle belirlenmesi ve özgür, demokratik üniversite talebiyle başlatılan eylemlerin birinci yıl dönümünde, akademisyenlere ve öğrencilere destek geldi. 2102 yurttaş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rektör atamalarına karşı "özerk" ve "demokratik üniversite" talebiyle direnen öğrenci ve akademisyenlere destek açıklaması yaparak, ortak bir metne imza attı.

"Direnişin birinci yılında Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanındayız" başlığıyla yapılan ortak açıklamada, "Yükseköğrenimin tam bir otoriter devlet zihniyetiyle şekillendirilmeye çalışıldığı, birkaç istisna dışında üniversitelerin çağdaş bilim, düşünce ve bilimsel üretim düzeyinin çok altında kaldığı, akademik hayatın olmazsa olmazı en geniş düşünce ve ifade özgürlüğünün neredeyse sıfırlandığı günümüz ortamında Boğaziçi Üniversitesi bir yıldır öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, mezunlarıyla direniyor" denildi.


'BU MÜCADELE BÜTÜN ÜNİVERSİTELER İÇİN'

Bu mücadelenin sadece Boğaziçi Üniversitesi için değil tüm yükseköğrenim kurumları için olduğu vurgulanan açıklamada, "Geleceğin umudu gençlerimizin özgür bireyler olarak yetişmesi içindir. Akademisyenleri kapıkulu, öğrencileri bu yıkımın pasif izleyicileri düzeyine indirgemeye çalışan zihniyete karşı demokratik ve özgür üniversite ve bilim içindir" ifadelerine yer verildi.

"Bilimi, özgürlükleri, ülkemizin geleceğini korumak adına Boğaziçi Üniversitesi’nin bütün bileşenleriyle birlikte verdiği bu mücadeleyi destekliyor, desteği ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz" diye belirtilen açıklamada şu talepler sıralandı:

"Yetkili ve sorumlulardan talep ediyoruz:

Öğretim üyelerine açılan soruşturmalar kaldırılmalı;
Üniversiteye polis sokulmamalı;
Kayyım uygulamasına son verilip seçime dayalı yönetime geçilmeli;
Üniversite özerkliğinin sağlanması için gerekli işlemler derhal başlatılmalıdır."

Açıklamada ayrıca AKP’li Melih Bulu'nun 2 Ocak 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘kayyım rektör’ olarak atamasıyla eylemlerin başladığı Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananların aktarıldığı bir tabloya yer verildi.

BOĞAZİÇİ'NDEKİ 'ÖZGÜR ÜNİVERSİTE' DİRENİŞİ

Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolara ve akademi tarihindeki en önemli direnişlerinden birine yol açan süreç ise şöyle başladı:

2 Ocak 2021’de Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla AKP’li Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Protestolar sırasında düzenlenen operasyonlarla birçok öğrencinin evi kapıları kırılarak basıldı, darp edilerek, işkence görerek gözaltına alındı.

Direniş süreci boyunca akademisyenlerin protestolarına ve öğrencilerin taleplerine kulaklarını tıkayan AKP’li Bulu, üniversitenin içerisinden çıkartmadığı polislerce okulun kapısına kelepçe taktırdı. Güvenlik görevlileri ve polis ekipleri öğrencilere saldırırken, öğretim üyelerinin üniversite içerisine alınmaması gibi pek çok olay hafızalara kazındı.

Bu süreçte çok sayıda öğrenci tutuklandı ve serbest bırakıldı. Demokratik bir rektör ve özgür üniversite istedikleri için mahkemelerde yargılandı.

Tüm baskı ve engellemelere rağmen protestoların durmaması üzerine "Bu eylemler 6 ayda biter" diyen AKP’li Bulu, Cumhurbaşkanı tarafından yine bir gece yarısı atandığı gibi 16 Temmuz’da görevden alındı. Erdoğan, Bulu’nun yerine 21 Ağustos'ta Prof. Dr. Naci inci’yi Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadı. Erdoğan'ın atadığı ikinci isim İnci de Bulu'yu aratmayan kararlara imza attı.

Akademisyenler ve öğrenciler, özgür seçim ve demokratik üniversite talebiyle başlattığı protestolarını sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, üniversitelerine kendi iradeleri hiçe sayılarak rektör atanmasını protesto etmek amacıyla 2 Ocak'tan beri haftanın her iş günü öğle arasında Rektörlük binasına "sırtlarını dönerek" protesto ediyor.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar