Dolar 6,70 seviyesinde: ABD'de işsizlik maaşına rekor başvuru bekleniyor

Dolar 6,70 seviyesinde: ABD'de işsizlik maaşına rekor başvuru bekleniyor
Küresel piyasalardaki satıcılı seyre paralel olarak dolar gece yarısı 6,70'in üzerini gördü. Piyasalarda gözler bugün açıklanacak ABD işsizlik maaşı verilerinde...

Küresel piyasalar, merkez bankalarının ve ekonomi yönetimlerinin aldığı önlemlerin rağmen koronavirüs salgınına ilişkin endişelerle düşmeye devam ediyor. ABD borsaları dünkü kapanışta yüzde 4'ün üzerinde sert düşüşler kaydederken, Asya borsaları yatay ve hafif eksilerle güne başladı. ABD vadelileri ise hafif artıda değerleniyor.

ABD hisse senetleri çarşamba günü, koronavirüsten dolayı karantina koşullarının süreceği ve buna bağlı olarak şirketlerin kârları ve temettülerinin olumsuz etkileneceği endişeleri ile son dört günde üçüncü kez düştü. Dow Jones Endeksi dün 973,56 puan ya da yüzde 4,44 düşüşle 20.943,51 puandan kapanırken, S&P 500 Endeksi 114,09 puan ya da yüzde 4,41 düşerek 2.470,50 puandan ve Nasdaq Endeksi 339,52 puan ya da 4,41 kayıpla 7.360,58 puandan günü tamamladı.

İŞSİZLİK SİGORTASI BAŞVURULARINDA REKOR BEKLENİYOR

ABD'de bugün açıklanacak haftalık işsizlik sigortası başvurularının rekor seviyelere ulaşmasını bekleyen analistler, artışların nisan ayında da devam edeceğini öngörüyorlar.

Bugün Türkiye saati ile 15.30'da açıklanacak 28 Mart haftası işsizlik sigortası başvuruları için çok sayıda ekonomistin tahminleri 4-5 milyon arasında bir artışa işaret edeceği yönünde. Ancak 9 milyon gibi bir başvuru bekleyen ekonomistler de var.

ABD'de bir önceki hafta işsizlik sigortası başvuruları 3,3 milyon artmıştı. 

DOLAR GECE BOYUNCA 6,70'İN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Dolar, ABD işsizlik maaşsı başvurularının açıklanmasının öncesinde önemli para birimleri karşısında karışık bir seyir izledi.  Gece boyunca 6,70'in üzerinde seyreden dolar/TL kuru, sabah saatleriyle birlikte 6,70'in altına geldi. Bugünlük en yüksek 6,7120'yi gören dolar/TL 6,70 seviyelerinde. Euro/TL ise kuru ise 7,32 civarında el değiştiriyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 1,16'lık yükselişle güne 90 bin puanın üzerinde başladı. Endeks açılışta 90 bin 116 puandaydı. Daha sonra 90 binin altında işlem görmeye başladı.

TL'DE DEĞER KAYBI DEVAM EDİYOR

Küresel merkez bankalarının ve hükümetlerin virüsün ekonomideki hasarını azaltmak için attığı adımlar kurda geçen hafta 6,38'e kadar gerilemeye neden olsa da burada kalıcılık sağlayamamıştı.

TL gibi birçok gelişen ülke para birimi de dolar karşısında değer kaybediyor, Endonezya rupisi ilk çeyreği dolar karşısında yüzde 16, Tayland bahtı yüzde 9'luk düşüşle tamamladı. 

PETROL FİYATLARINDA HIZLI YÜKSELİŞ

Günün hareketli konu başlığı ise petrol fiyatları... Petrol fiyatları Rusya ile Suudi Arabistan'ın uzlaşacağı haberleri ile yüzde 9'un üzerinde yükseliş kaydetti. Dün 24 dolar seviyelerindeki brent petrolde varil fiyatı bu sabah 27 doların üzerine çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve Rusya'nın fiyat savaşını sona edirecek bir petrol üretim anlaşmasına önümüzdeki birkaç gün içinde varmalarını beklediğini söyledi. 

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, ABD'nin global petrol piyasalarındaki oynaklığı düzeltmek için dünyanın en büyük petrol üreticileri ile birlikte çalışacaklarını duyurdu.

MOODY'S: BU TÜM DÜNYAYI SARAN BİR DEPREM

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, "Koronavirüs salgınının önüne geçmek için uygulanan kapatmaların yol açtığı üretim kaybı şu ana kadar 11 Eylül saldırıları sonrasındaki üretim kaybının 2,5 katı. Bu devasa bir doğal felaket, tüm ülkeyi, tüm dünyayı sarsan bir deprem" değerlendirmesini yaptı.

Şubat 2008'de başlayan ve 2009'da devam eden global finansal kriz sırasında ABD'de toplam istihdam kaybının 8,7 milyon civarında olduğunu hatırlatırken, nisan ayında ABD'de tarım dışı istihdamın 10 milyon, mayıs ayında da 3 milyon daha azalmasını beklediğini vurguladı.

Zandi, "İşsizlik oranının mayıs ayında yüzde 12 civarında bir yerde tepe yapacağını öngörüyorum. Haziran ayında işten çıkarmaların yataya döneceğini düşünüyorum ve temmuz ile ağustosta yeniden işe alımların başlayacağından umutluyum" diye konuştu.

ABD'de yarın açıklanacak Mart ayı tarım dışı istihdam verileri için ekonomistlerin genel beklentisi istihdamın 100 bin azalacağı yönünde oluşurken, Morgan Stanley ise 700 bin düşüş bekliyor. Morgan Stanley ekonomistleri, işsizlik başvurularının 4,5 milyon artmasını beklerken, Barclays'in beklentisi 5 milyon ve Bank of America'nın beklentisi 5,5 milyon olarak açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar