Putin ziyareti sonrası Erdoğan'dan Suriye'ye harekât sinyali

Putin ziyareti sonrası Erdoğan'dan Suriye'ye harekât sinyali
13. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'ye yeni harekât mesajını yineledi.

5 Ağustos’ta Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde 13. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada Suriye'nin kuzeyine yeni harekât sinyalini yineledi. 

Erdoğan "Güney sınırımız boyunca 30 km derinliğinde 30 km boyunca güvenli hat kurma kararlılığımız bakidir. Suriye'de terör örgütünün yuvalandığı son bölgeleri de temizleyerek, bu güvenlik kuşağının halkalarını inşallah yakında birleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Gazze'deki hava saldırıları nedeniyle İsrail'e de tepki gösterdi.

"Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizi eskisinden güçlü hale getiriyoruz. İsrail ile tekrar rayına oturan ilişkilerimizi Filistinli kardeşlerimizin hakkını savunmak için de kullanıyoruz. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın bizim kırmızı çizgimiz olduğunu ifade ediyoruz. Çocukları, daha kundaktaki bebekleri öldürmenin hiçbir bahanesi olamaz. Türkiye, Gazzeli kardeşlerinin yanındadır." dedi.

"FİNLANDİYA VE İSVEÇ'E NET TAVRIMIZI SÖYLÜYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya- Ukrayna savaşının ardından NATO’ya girmek isteyen Finlandiya ve İsveç’in, verdikleri sözleri yerine getirmemeleri durumunda üyelik başvularını onaylamayacaklarını da yineledi.

"Hiçbir NATO ülkesinin Türk adaletinden kaçan FETÖ'cü alçaklar ve PKK'lılar için güvenli liman olmaması gerekir. PKK'lıların sokaklarında cirit attığı, her yıl ciddi miktarda haraç topladığı, eylem yaptığı devletlerin üyelikleri NATO'ya fayda sağlamayacağı gibi temsil ettiği değerlere de zarar verecektir. İsveç ve Finlandiya'ya net tavrımızı söylüyoruz. Sözler yerine getirilmeden Türkiye bu ülkelerin üyeliğini kabul etmeyecektir. Karşılaştığımız çifte standartlara rağmen Avrupa Birliği hedefimizden vazgeçmedik." ifadelerini kullandı.

SOÇİ ZİRVESİ SONRASI ORTAK AÇIKLAMA YAPILMIŞTI

5 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. 4 saat süren zirvenin ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, liderlerin Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulanırken, iki ülke arasında ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalındığı kaydedildi. Zirve sonrası Rusya Başbakan Yardımcısı da Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar