Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışını Feminist yazar Chimamanda yaptı

Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışını Feminist yazar Chimamanda yaptı
Bu yıl 70. kez düzenlenecek olan Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılış konuşmasını Afrika'nın ve feminist edebiyatın çağdaş ismi Chimamanda Ngozi Adischie yaptı.

Bu yıl 10-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış konferansı 9 Ekim günü saat 11:00’de Frankfurt Pavilion’unda yapıldı.

Türkiye’de 2006 senesinde Doğan Kitap’tan yayınlanan "Mor Amber" kitabıyla tanınan yazar, bu yıl "başkalarının belirlediği sınıflandırmaların gözünü korkutmasını ve onu yıldırmasını kabul etmediği için" PEN Pinter Ödülü’ne layık görülmüştü.

Nijeryalı feminist yazar, üniversitede bir yıl tıp okuduktan sonra Amerika’ya yerleşerek iletişim ve politika eğitimi aldı. Ardından Afrikanistik bölümünde yüksek lisansını tamamladı. İngiliz Uluslar Topluluğu Yazarları En İyi İlk Roman Ödülü ile BBC ve O. Henry öykü ödüllerinin sahibi oldu.
PEN seçici kurulunun başkanlığını üstlenen Maureen Freely yazar için, "Şu hayli özelleştirilmiş, piyasalaştırılmış kişilikler çağında, Chimamanda Ngozi Adichie kaideyi bozan bir istisna. Toplumsal cinsiyet, ırk ve küresel eşitsizlikleri kavrayışında ziyadesiyle donanımlı olan Adichie, kimlik politikalarının döner kapıları arasında bize yol gösteriyor, böylelikle de hepimizi özgürleştiriyor" ifadesini kullanmıştı.

Kitapları 30’dan fazla dile çevrilen yazarın "We Should All Be Feminists" ve "Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions" kitapları 2019 yılının ocak ayında yine Doğan Kitap aracılığıyla okurlarıyla buluşacak.

2012 yılında TEDx’de gerçekleştirdiği "We Should All Be Feminists" sunumu ile tüm dünyada büyük ses getiren Chimamanda’nın konuşması İsveç’te lise çağındaki kız öğrencilere ücretisz dağıtılmış, 70 yıllık Dior markasının tasarımları arasında kendine yer bulmuş, hatta konuşma metniyle Beyonce’un Flawless şarkısına ilham olmuştu.
Bu yıl Nobel Barış Ödülü'de cinsel şiddetin savaş ve çatışmalarda bir silah olarak kullanılmasını engellemek için yaptıkları çalışmalardan dolayı Kongolu jinekolog doktor Denis Mukwege ve Ezidi insan hakları savunucusu Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Nadia Murad'a verildi.

Toplumsal cinsiyet, ırk ve küresel eşitsizlikler, cinsiyet ayrımcılığı gibi konuları işleyen Chimamanda Ngozi Adischie'nin fuarın açılışını yapması bu konuların dünya günediminde tutulması açısından önemli.(KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)


 

Öne Çıkanlar