Gıda krizine bilim insanlarından çözüm: Solucanlar sosis yapımında kullanılabilir

Gıda krizine bilim insanlarından çözüm: Solucanlar sosis yapımında kullanılabilir
Güney Koreli bilim insanları, yakında sosis ve tavuk nugget yapımında kullanılabilecek olan solucanların lezzetli bir protein kaynağı olacağını düşünüyor.

Dünyadaki insan nüfusunun 2050 yılına dek 9.7 milyara, 21. yüzyıl sonuna dek ise 11 milyara ulaşması beklenirken, dünya çapında beklenen gıda ve açlık krizine çözüm yolları aranıyor. Bilim insanlarına göre şekerle karıştırıldığında neredeyse gerçek kırmızı et tadı veren solucanlar bu sorunun çözümlerinden biri.

Güney Koreli bilim insanlarına göre yakında sosis ve tavuk nugget yapımında kullanılabilecek olan solucanlar lezzetli bir protein kaynağı olacak.

İHA'nın servis ettiği habere göre, Wonkwang Üniversitesi'nden Dr. Hee Cho liderliğindeki bir ekip, solucanların pişirilmesi kolay ürünler haline getirilerek alternatif bir protein kaynağına dönüştürülmesi sürecini mercek altına aldı.

'ÇEVRESEL SORUNLAR BÖCEK YEMEYİ İLGİ ODAĞI HALİNE GETİRDİ'

Dr. Hee Cho, projeye dair şöyle konuştu:

"Hayvansal proteinin artan maliyeti ve bununla ilişkili çevresel sorunlar nedeniyle son zamanlarda böcek yemek ilgi odağı haline geldi. Böcekler, yüksek miktarda yağ asitleri, vitaminler, mineraller, lif ve et gibi yüksek kaliteli protein içeren besleyici ve sağlıklı bir besin kaynağıdırlar. Ancak dünyada en çok kullanılan yenilebilir böceklerden biri olan solucanlar, itici görünümleri ve farklı lezzeti nedeniyle yemek kültürlerimizde evrensel olarak kabul görmemektedir."
Bilim insanları, görünüşü nedeniyle itici bulunan solucanların bu sorununu farklı baharatlar ve yiyecekler ile harmanlama yaklaşımıyla çözmeyi planlıyor.

SOLUCANIN BİRÇOK FAYDASI VAR

Dr. Cho'nun ekibi, barındırdığı yağlarda kolesterolü düşürme, iltihabı hafifletme ve kalp ritimlerini iyileştirme gibi faydalar bulunan solucanları lezzetli hale getirmek için incelemeler yaptı.

ŞEKER EKLENDİĞİNDE KIRMIZI ET TADINA BENZİYOR

İncelemeler sonucunda, pişirilme işlemi sırasında şeker eklendiğinde ortaya karamelizasyon ve yağ asidi oksidasyonu çıktığı tespit edildi. Bilim insanlarına göre bu sonuç, solucanın kırmızı ete benzer bir tat vermesini sağladı.

BİLİM EKİBİ ON FARKLI AROMA ORTAYA ÇIKARDI

Araştırma ekibinde yer alanyüksek lisans öğrencisi Hyeyoung Park, "Çalışmamızın sonucunda ulaştığımız on farklı aromayı tüketici tercihlerine göre şekillendirebildik" dedi.

Kırmızı et benzeri bir besin elde etmek için ilk kez solucan larvalarının kullanıldığını vurgulayan araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların seri üretim için daha ileri çalışmalara öncü olacağını umuyor.

Öne Çıkanlar