Güney Kore motoru dünyanın en pahalı tankı Altay’ı kurtaracak mı?

Güney Kore motoru dünyanın en pahalı tankı Altay’ı kurtaracak mı?
'2020'de EST15K şanzımanı, Güney Kore ordusu tarafından belirlenen 10.000 kilometrelik arızasız standartta başarısız olduğu için Güney Kore yönetimi tarafından reddedildi.'

Sébastien Roblin The Naional Interest dergisine Türkiye’nin Güney Kore ile Altay tankı için yaptığı anlaşma ve tankın üretim şansı üzerine bir makale kaleme aldı ve Altay tankının kabiliyetlerini değerlendirdi:

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iç ve dış politikalarının Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki müttefiklerini yabancılaştırdığı bir dönemde, yabancı ülkelere olan bağımlılığını azaltmak için hayalet savaşçılar ve silahlı insansız hava araçları da dahil olmak üzere bir dizi yerli silah sistemi geliştiriyor.

Ancak Altay adı verilen ağır zırhlı bir ana muharebe tankı geliştirme programı, savunma sanayisinin kilit teknolojilere yönelik yabancı yaptırımlar tarafından nasıl engellendiğini ve Bizans endüstriyel entrikaları tarafından nasıl gölgelendiğini de gösteriyor.

Bu bağlamda, Güney Kore 2021'de durdurulan Altay programını çok ihtiyaç duyulan bir cankurtaran halatı attı ve bu Ekim ayında bir Niyet Bildirgesi uyarınca Altay'ları tam anlamıyla ileriye taşımak için gerekli motor teknolojisini sundu. Başarılı bir şekilde entegre olursa, Türkiye sonunda 1000 Altay tankı inşa etme ve bunları Orta Doğu ve Asya'daki müşterilere ihraç etme planlarına devam edebilir.

Türk Kara Kuvvetleri'nin ABD ve Alman menşeli 2.500 ila 3.000 ana muharebe tankını elinde bulundurduğu tahmin ediliyor. Ankara'nın satın almış bulunduğu hem Alman Panzerleri, hem de Amerikan Sherman ve Stuart tankları Kürt ayrılıkçılarla uzun süredir devam eden bir çatışmaya aktif olarak katılıyor. Türkiye Libya, Suriye ve Irak'a daha fazla müdahale ederse buralarda konuşlandırılabilir; veya Yunanistan, Ermenistan veya Rusya ile varsayımsal çatışmalarda kullanılabilir.

Ancak kısmi modernizasyonlara rağmen, M48, M60 Patton ve Leopard 1 ve 2 tankları Ankara’nın canını sıkıyor. Türkiye 2016-2018'de Irak ve Suriye'deki savaşlara katıldığında, Kürt ve IŞİD militanlarının çok sayıda M60 ve 8-10 Leopard 2A4'ün (TLF'nin en modern tipi) imha ettiği kaydedildi.

Türkiye'nin yerli bir tank geliştirme planları 1990'lara dayanıyor. 2007 yılında Ankara, zırhlı araç üreticisi Otokar'a, Dumlupınar Muharebesi'nde komutanlık yapan General Fahrettin Altay’a atıfla "Altay" tankı üretim projesi verildi.

Altay uluslararası bir melezdi: Almanya, 55 kalibrelik Rh-120 topu, MTU833 motoru ve RENK şanzımanı için teknoloji transfer ederken, Güney Koreli firma Hyundai-Rotem, yerli K2 Black Panther tankının taret tasarımına 424 milyon dolara katkıda bulundu. .

Bununla birlikte, Alman teknoloji transferleri, Erdoğan'ın giderek artan otoriter ve milliyetçi politikaları, Berlin ile çalkantılı ilişkileri ve özellikle Türkiye'nin Suriye'deki Kürt güçlerine karşı askeri saldırısı nedeniyle 2010'larda suya düştü.

Türkiye silah teknolojisini Güney Kore'den temin ederken, Seul de kendi motorunu ve şanzımanını mükemmelleştirmek için mücadele ediyordu ve ilk K2 üretimine Alman güç üniteleri yerleştirmişti.

Bu nedenle Türkiye, 2016 yılında Altay üretimine başlamak için ihtiyaç duyduğu motorları planlandığı gibi alamamış veya üretememiştir. Ayrıca, Fransız Leclerc tankında kullanılan zırh teknolojisini elde etme planları, Ankara'nın Paris ile kötüleşen deniz anlaşmazlıkları nedeniyle gerçekleşmedi.

Bununla birlikte, Ankara Kasım 2018'de, 251 Altay'ın üretim ve yaşam döngüsü desteği için 3,5 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı. Altay tasarımcısı ve prototip üreticisi Otokar'a değil, Katar ve Ethem Sancak'ın ortağı olduğu üretici BMC ile. Şirket Erdoğan’ın yakın bir siyasi müttefikine geçmişti..

Erdoğan, fabrika inşaat maliyetlerinden kaçınmak için devlete ait bir tank fabrikasını BMC'ye ücretsiz olarak verdiğinde, anlaşma tartışmalarla daha da gölgelendi. Bazı eleştirmenler, BMC'nin Altay üretimini hızlı bir şekilde yürütmek için gereken deneyimden yoksun olduğunu iddia ediyordu. Sancak’ın bu yaz BMC hisselerini satmasının tank üretimi için uğursuz bir işaret olduğu yorumlarına yol açtı.

Yine de Altay, 2021'in başlarında Güney Kore'nin mükemmelleştirilmiş yerli DV27K dizel motorunu ve EST15K şanzımanını Doosan ve S&T Dynamics şirketleri tarafından tedarik edeceğini duyurduğunda işler rayına girmiş gibi görünüyordu.

Ancak, 2020'de, aynı EST15K şanzımanı, Güney Kore ordusu tarafından belirlenen 10.000 kilometrelik arızasız standartta başarısız olduğu için Güney Kore yönetimi tarafından reddedildi. Nitekim, Ağustos 2021'de Güney Kore'nin Savunma Tedarik Programı İdaresi ajansı, yüklenicilerden iletimin geliştirilmiş bir versiyonunu geliştirmelerini istedi. Ancak Türkiye'nin 6 bin 700 kilometrelik standardı daha düşük olduğu için mevcut versiyonu kabul etti. Adil olmak gerekirse, bazıları EST15K'nın en son test başarısızlığının büyük bir içsel kusurdan ziyade küçük bir hatadan kaynaklandığını iddia ediyor.

Önümüzdeki dönemde entegrasyonun tatmin edici olduğu kanıtlanırsa, Altay teslimatları 2023'te başlayabilir. Bu arada BMC "Batu" adında, sonunda Altay'daki Kore güç paketinin yerini alabilecek ve hatta 1.800 beygir gücüne yükseltilebilecek 1.500 beygir gücünde bir V12 motor geliştiriyor. Ancak Batu, geliştirmeyi tamamlamaktan yıllar uzakta.

DÜNYANIN EN PAHALI TANKI: ALTAY

13,75 milyon dolarlık birim fiyatıyla muhtemelen dünyanın en pahalı tankı olan Altay, Leopard 2, M1 Abrams ve Challenger 2 gibi Batı tarzı bir başka ağır ana muharebe tankına benziyor: İki ton, dört kişilik bir mürettebata (komutan, sürücü, nişancı ve yükleyici) sahip, 120 milimetrelik güçlü bir top monte edilebiliyor ve 1.500 beygir gücündeki güçlü bir motor sayesinde saatte 60 kilometre hız yapabiliyor.

Ek özellikler arasında, yardımcı güç üniteleri (böylece tank sistemleri motor kapalıyken "açık" kalabilir), otomatik yangın söndürme sistemleri, kimyasal/biyolojik/radyolojik/nükleer tehditlere karşı koruma ve 4 metreye kadar su engellerini aşmaya izin veren bir sudan geçme kiti bulunuyor.

Hem komutan hem de nişancı, panoramik termal/elektro-optik nişangahlardan yararlanıyor ve tankın Aselsan yapımı Vulkan III dijital atış kontrol sistemi, hedefleri otomatik olarak takip etmek ve yüksek bir ilk raunt vuruş olasılığı sağlamak için bir lazerli uzaklık ölçer ve avcı-öldürme kabiliyeti içeriyor. İkincil silah, taret üzerinde eş eksenli 7.62 milimetre makineli tüfek ve uzaktan kumandalı 7.62 veya 12,7 milimetre top bulunuyor.

Altay, Suriye'de TSK tarafından acı bir şekilde öğrenilen dersleri yansıtan yeni zırh ve aktif savunma sistemleri ile revize edildi. Özellikle, kısa menzilli tanksavar roketleri ve uzun menzilli tanksavar güdümlü füzeler (ATGM'ler) için 360 derece erken uyarı sağlamak için dört radar paneli kullanan Aselsan'ın "Akkor" Aktif Koruma Sistemini içeriyor. 

Ek olarak, yalnızca füze hedefli lazerleri (ölümcül Rus Kornet sistemi tarafından kullanıldığı gibi) algılamakla kalmayıp, aynı zamanda etki hattını kırmak için otomatik olarak özel duman bombalarını boşaltan bir sensöre sahip. Akkor, Ukrayna Zaslon-L APS'den türetilen, sahaya uygun olarak M60T tanklarına hızla kurulan PULAT sisteminden geliştirildi.

Altay ayrıca, Türkiye'nin dünya rezervlerinin yaklaşık dörtte üçüne sahip olduğu, dünyadaki en sert üçüncü madde olan bor karbürden yapılmış Roketsan'ın zırhına da sahip. Bor ayrıca 2.763 santigrat derece yüksek bir erime sıcaklığına sahiptir, ancak sorunlu bir şekilde kırılgandır. Bununla birlikte, Altay'ın zırhı, malzemeyi alüminyum alaşımlı veya çelik plakalar arasına sıkıştırarak, kinetik mermilerin delici "vuruşlarını" saptırmak ve çarpıtmak için tasarlanmış bir Patlayıcı Olmayan Reaktif Zırh (NERA) oluşturur.

Türk savunma editörü Yusuf Metin, Altay'ın ön ve üst yan taretinin 800 milimetre NERA zırhına sahip olacağını, alt tarafında ise kinetik ile 500-600 mm haddelenmiş homojen zırh (RHA) eşdeğeri için aralıklı zırh ve patlayıcı reaktif zırh tuğlaları içereceğini detaylandırıyor.. Metin ayrıca, Altay'ın üst zırhının, kara taarruz uçakları ve helikopterler tarafından kullanılan hızlı ateş eden toplara karşı koruma sağlamak için alışılmadık derecede sağlam (150 mm RHA eşdeğeri) olduğunu vurguluyor.

40 temel T1 modeliyle başlayan üç Altay çeşidi şu anda siparişte. Bunları, silahla ateşlenen, lazer güdümlü bir tanksavar füze kabiliyetini, bir mobil ağ kamuflaj sistemini, mürettebat eğitim modunu ve belki de BMC'leri entegre eden 210 T2 takip edecek. 
Ön sipariş aynı zamanda insansız taret ve otomatik doldurmalı topa sahip tek bir T3 prototipini de içeriyor.

Her şey yolunda giderse Ankara, gelecekteki bir insansız tanka geçmeden önce toplam 1.000 tanklık üç Altay toplu siparişiyle tüm tank filosunu yeniden yapılandırmayı planlıyor. BMC ayrıca Türk Leopard 2A4 tanklarını Altay kuleleriyle donatmak için çalışıyor ve 2021'de böyle bir "Leotay" sergiledi. Ankara ayrıca Altay'ı Katar'dan başlayan sipariş üzerine 100'den başlayarak yurt dışına ihraç etmeyi umuyor. Diğer potansiyel müşteriler arasında Suudi Arabistan, Azerbaycan, Umman ve Pakistan bulunuyor.

Ancak bu iddialı planlar, Türk tankının üretimini yıllarca geciktiren yeni Kore motoruna ve şanzımana bağlı.


Yazar hakkında not: Georgetown Üniversitesi'nden Uyuşmazlık Çözümü alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olan Sébastien Roblin Çin'deki Barış Gücü'nde üniversite eğitmeni olarak hizmet vermiştir. Ayrıca Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim, düzenleme ve mülteci yerleştirme alanlarında çalıştı. Şu anda "War Is Boring" için güvenlik ve askeri tarih üzerine yazıyor.

 

 

 

 

 

 

Öne Çıkanlar