İBB salgın tedbiri aldı KHK'li işçiler kapsam dışında kaldı

İBB salgın tedbiri aldı KHK'li işçiler kapsam dışında kaldı
İSKİ Coronavirus tedbirleri kapsamında dönüşümlü mesaiye geçişte sahada çalışan binlerce işçiyi kapsam dışında bıraktı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Coronavirus önlemleri doğrultusunda mesai saatlerinde düzenlemeye gitti. Ancak KHK’li işçiler ve bir kısım çalışan önlemler dışında bırakılarak aynı mesai düzeni içinde bırakıldı.

DİSK'e bağlı Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji- Sen) Genel Başkanı Süleyman Keskin, "Bu arkadaşlarımızın her gün İstanbul'da, İstanbul halkıyla temas kurduğunu düşünürsek hastalığın yayılmasına sebep olacaktır" uyarısında bulundu.

Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin ikinci etabının açılışında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Covid-19 salgının Türkiye'de ve İstanbul'da endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi ve İstanbul’da 2-3 haftalık bir kapanma uygulanmasının şart olduğunu vurguladı. Ancak dönüşümlü çalışma genelgesinde bir kısım işçinin tedbirler dışında bırakıldığı öğrenildi.

İBB 28 Eylül ayı itibariyle yayınladığı genelge ile belediye birimlerinde dönüşümlü çalışmaya gidileceğini bildirdi. Genelgeye göre birimlerde çalışanların kamu hizmeti aksamayacak şekilde dönüşümlü olarak bir hafta işe gelip bir hafta işe gelmeyecek şekilde planlama yapılması istenildi. Uzaktan çalışma şartları olan personelinde evlerine gönderilmesi istenildi. 2020 öncesinde biriken yıllık izni olan personelinde tüm izinlerinin kullandırılarak, izin tamamlandığında uzaktan ya da dönüşümlü çalışmaya geçirilmesi gerektiği belirtildi.

10 maddelik genelgede çoğunluğu sahada olan kadrolu ve KHK’li işçilerin ise tedbir kapsamı dışında bırakılarak normal çalışma düzeninin devam ettirileceği söylendi.

Genel Müdür imzasıyla ilgili birimlere gönderilen genelgenin 5. Maddesinde; "Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı, Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı, Su İsale ve Dağıtım Dairesi Başkanlığı, Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Su Kurnanda ve Katodik Koruma Şube Müdürlüğü birimlerinde görev yapan kadrolu işçi ve KHK’lı işçi personel dönüşümlü ve uzaktan çalışma sistemine dahil edilmeyecek" denildi.

Öte yandan 23 Mart’ta DİSK Enerji-Sen üyeleri çalışma koşullarına yönelik taleplerini İSKİ önünde "EPDK Tüm Faturaları Iptal Etsin Nöbetçi Ekipler Dışında Tüm Enerji Işçileri Sahadan Çekilsin" şeklinde dile getirmişti.

‘PANDEMİNİN PİK YAPTIĞI BU DÖNEMDE ALINAN TEDBİRLER YETERSİZDİR’

Çalışanlar arasındaki ayrıma ilişkin bir kısım işçilerin ikinci sınıf insan muameelesi gördüğünü söyleyen DİSK Enerji- Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, "Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var alınan tedbirler yetersizdir. Pandeminin ilk günlerinde alınan tedbirler sonucunda Covid-19 hastalığına yakalanan personel sayısı ortadayken pandeminin pik yaptığı bu dönemde alınan tedbirler yetersizdir" dedi.

‘HASTALIĞIN YAYILMASINA SEBEP OLACAKTIR’

İşçiler arasında Coronavirus salgınının yayıldığını belirten Keskin tam mesaile çalışacak işçilerin sahada çalışan işçiler olduğunu hatırlatarak, "Maalesef hemen hemen her işletmemizde Covid- 19 hastalığına yakalanan işçilerimiz var. Bu arkadaşlarımızın her gün İstanbul'da, İstanbul halkıyla temas kurduğunu düşünürsek hastalığın yayılmasına sebep olacaktır. Bir an önce dönüşümlü çalışma tüm çalışan işçiler için acil uygulanmalı. Saha ile işçilerin teması kesilip güvenli bir çalışma ortamı herkes için yaratılmalıdır" talebini dile getirdi.

'İSKİ BÜTÜN İŞÇİLERE EŞİT DAVRANMALI'

Keskin KHK'li işçi söyleminin doğru bir söylem olmadığını vurgulayarak, "İSKİ yönetimi yaptığı açıklamada kadrolu ve KHK'li işçiler diye bir ibare maalesef kullanmıştır.  Bunun gibi bir halk sağlığı sorununda kadrolu ve KHK'li diye bir söylem yerine bütünlüklü bir dil kullanılmalı ve bütün işçilere eşit davranılan bir çalışma ortamı sağlamalıdır" çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar