Irak’ta siyasi kriz derinleşiyor

Irak’ta siyasi kriz derinleşiyor
Irak’ta cumhurbaşkanı seçimi yapılmadığı için hükümet kurulamıyor. Şii kanadı parçalı, Sünni kanat ise parçalı Şii gruplarıyla ittifak kurarak, çıkar sağlamaya çalıyor.

Irak’ta Vatanı Kurtarma İttifakı’nın üyesi olan Parlamento Başkanı Muhammed el-Helbusi, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Cumhurbaşkanı adayı Rêber Ahmed’in de yarıştığı cumhurbaşkanı seçimi için 26 Mart'ta yapılan oturumda, oylama yapılmadığı için oturumu ertelemek zorunda kaldı.

Bunun üzerine, Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile Sadr Hareketi arasında tansiyon yeniden yükseldi.

NURİ MALİKİ’DEN KARŞI HAMLE

Rojnews'ten H. Yekta Eren'in haberine göre, Nuri el-Maliki evinde düzenlediği basın toplantısında, "Şii Koordinasyon Grubu"nun oluşturduğu parlamento üyelerinin üçte birinin zaferini" ilan etti.

Sadr Hareketi’nden bir parlamenter Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda Maliki’nin zafer ilanına yanıt verdi. Sadr Hareketi parlamenteri, 2014’te Maliki’nin başbakanlığı döneminde IŞİD’in Irak’ta dört vilayeti (Irak yüzölçümünün üçte birine karşılık geliyor) işgal etmesine atıfta bulunarak, "Iraklıların üçte bir ile ilgili kötü hatıraları var. Üçte bir onlara Irak’ın üçte birinin kaybedilmesini hatırlatıyor" ifadelerini kullandı.

MUQTEDA ES-SADR BİZZAT ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜ

Sadr Hareketi lideri Muqteda es-Sadr, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi ve ardından kuzeni Cafer es-Sadr’ın hükümet kurmakla görevlendirilmesi amacıyla yapılan oturumun başarıya ulaşmasını sağlamak adına bizzat çalışmalar yürüttü.

Sadr geçtiğimiz günlerde bağımsız parlamenterlerini ulusal çoğunluk hükümetine katılmaya teşvik ettiği 4 tweet paylaştı.

BAĞIMSIZ PARLAMENTERLER KİLİT ROLDE

Birbiriyle rekabet eden Sadr Hareketi ve Koordinasyon Çerçevesi Grubu, Cumartesi günkü parlamento oturumu için bağımsız parlamenterleri kendi saflarına çekmeye çalıştı. Sadr Hareketi veya Koordinasyon Grubu’ndan birine mensup olmasına rağmen "bağımsız" adı altında parlamentoya giren vekiller ise mensubu oldukları tarafın pozisyonuna göre hareket etmek zorunda kaldı.

Gerçek bağımsız parlamenterler ise iki taraftan birine katılmaları karşılığında talep çıtasını oldukça yükselttiler. Bu durum da oturumda karar yeter sayısı için gerekli olan parlamenter sayısının toplanmasını engelledi.

UZLAŞMAKTAN BAŞKA SEÇENEK YOK

Son oturumun başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle, Mukteda es-Sadr ve kurduğu Vatanı Kurtarma İttifakı ile Koordinasyon Çerçevesi Grubu’nun şu anda ellerinde uzlaşmadan başka bir seçenek kalmadı.

Bu uzlaşma, bugün yapılması beklenen parlamento oturumunda yeni cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli. Siyasi gözlemciler, son oturumun başarısız olmasının, net bir çoğunluğa sahip olmasına rağmen Vatanı Kurtarma İttifakı açısından bir yenilgi olduğu görüşünde.

KDP TEAMÜLLERİ YERİNE GETİRMİYOR

Irak Anayasası’nda cumhurbaşkanının parlamentodaki milletvekillerinin tam sayısının üçte ikisinin oylarıyla seçilmesi şartı nedeniyle top artık Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani’nin sahasında bulunuyor. Çünkü Barzani cumhurbaşkanlığı makamının kendi partisinin hakkı olduğunu söylüyor.

Ancak siyasi teamüllere göre Irak Cumhurbaşkanlığı koltuğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (YNK) verilirken, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi Başkanlık koltuğu ise KDP’ye veriliyor. Ancak tüm bunlara rağmen KDP, teamülleri yerine getirmeyerek, karışıklık çıkarıyor.

KDP VE SÜNNİ PARTİLERE Şİİ CEPHEYİ PARÇALAMA SUÇLAMASI

Halbusi’nin İran’ın daveti üzerine gerçekleştireceği ziyaret, Şii taraflarda yaşanan sorunların cepheyi kavgalı iki tarafa böldüğü bir dönemde geldi. Alınan bilgilere göre, Şii Koordinasyon Grubu çatısı altındaki siyasi gruplar ve özellikle de İran’a yakın gruplar, iki ay önce Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Helbusi ve Sünni Egemenlik İttifakı Başkanı Hamis el-Hancer arasındaki görüşmenin ardından Sünni cephede birliğin sağlandığına işaret ederek, KDP’yi ve Sünni partileri Şii cepheyi parçalamakla suçluyor.

Öne Çıkanlar