İş ilanı: Servis, yemek ve maaş verilecek, sigorta yoktur

İş ilanı: Servis, yemek ve maaş verilecek, sigorta yoktur
Mersin'de bir firma sigortasız işçi çalıştırdığını açık açık 'ilan' etti.

Mersin’de bir tekstil firması, sigortasız çalışacak işçi arıyor. Kayıt dışı çalıştırmaya karşı her ne kadar mücadele verildiği söylense de, işverenler kayıt dışı çalıştıracağını ilan edebiliyor.

Mersin’de bir tekstil firması, "Tekstil atölyemizde çalıştırılmak üzere bay-bayan overlokçu, makineci ve ortacı alınacaktır. Servis, yemek ve maaş verilecek, sigorta yoktur" şeklinde paylaşım yaptı. Paylaşımın; Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak yapılması da bölgedeki mültecilere yönelik olduğu anlaşılıyor.

‘PATRONLARA BU CESARETİ VERENLER, BU KOŞULLARI YARATANLARDIR’

Mersin Haberci gazetesinden Ayşenur Önal’ın haberine göre Toroslar ilçesinde faaliyet yürüten bir firma sigortasız işçi aradığı ilanını verdi. 

Dev-Tekstil Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, "Kuralsızlık almış başını gidiyor. Öylesine fütursuzca işler yapılıyor ki, iş ilanı verenler sigortasız çalıştırabilecek cesarete sahip oluyorlar. Tabi denetimsizlikten de cesaret alıyorlar. Patronlara bu cesareti verenler, bu koşulları yaratanlardır" tepkisini gösterdi.

Salgın döneminde işverenlere ücretsiz izin kullanımının önünün açıldığını kaydeden Subaşı, "Ücretsiz izinler de yasal hale getirildi, bu da güvencesizliğin farklı bir noktası. İŞKUR’un ilanına gelen insanlar bile normal prosedür gereği yatırılması gerekilen sigortaları da yatırılmıyor ya da 8 saatten fazla çalışsa bile fazlası verilmiyor" dedi.

'KOŞULLARIN NE KADAR KÖTÜLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR'

Cezaların verilse dahi caydırıcı olmadığını söyleyen Subaşı, "Artık sigortasız işçi çalıştırma ilanı veriliyorsa bu tekstil iş kolundaki koşulların ne kadar kötüleştiğini gösteriyor. İş yerlerinin de kapandığını duyuyoruz ama geride daha çok mağdur işçi kalıyor" diye konuştu.

Asgari ücrete yapılan zamlara rağmen Mersin Serbest Bölge’de hala maaş zamlarının da konuşulmadığına dikkat çeken Subaşı, işçilerin örgütlenmekten başka yolu olmadığını belirtti.

Öne Çıkanlar