İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında: Bir gece yarısı ilan ediyoruz; vazgeçmiyoruz

İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında: Bir gece yarısı ilan ediyoruz; vazgeçmiyoruz
Kadın örgütleri sözleşmenin 10.yılında pandemi koşulları göz önünde bulundurularak sosyal medyada bir kampanya düzenlendi.

Kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yıl dönümünde başlattıkları kampanyayla, "Bir gece yarısı ilan ediyoruz; Vazgeçmiyoruz" dedi.

11 Mayıs 2011'de İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni ilk onaylayan ülke olan Türkiye, bir gece yarısı sözleşmeden çekildiğini duyurdu. 20 Mart'ta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla alınan çekilme kararı, kadınlar ve LGBTİ+'lar tarafından tepkiyle karşılandı.

Kadın örgütleri sözleşmenin 10.yılında pandemi koşulları göz önünde bulundurularak sosyal medyada bir kampanya düzenlendi. #İstanbulSözleşmesi10yaşında etiketiyle paylaşım yapan kadın örgütleri, sözleşmeden vazgeçmediklerini bir kez daha duyurdu.

İLERİCİ KADINLAR MECLİSİ: VAZGEÇMİYORUZ

İlerici Kadınlar Meclisi tarafından yapılan paylaşımda; "Biz kadınlar, kendi hayatlarımızdan, kız kardeşlerimizin hayatlarından vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz!" denildi.

HALKEVLERİ: BİR GECE YARISI İLAN EDİYORUZ

"Bir gece yarısı ilan ediyoruz: Vazgeçmiyoruz" diyen Halkevci Kadınlar ise, "Vazgeçmiyoruz!" 1 Temmuz’a kadar her yerde İstanbul Sözleşmesi’ni savunacağız" ifadelerini kullandı.

MOR DAYANIŞMA: İKTİDARIN İKİYÜZLÜLÜĞÜNE SUSMUYORUZ

Mor Dayanışma tarafından yapılan açıklamada da, "Toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede hazırlanmış en kapsamlı uluslararası sözleşmeden çıkarak kadına yönelik şiddetle mücadele edilemeyeceğini, tam tersine faillerin cesaretleneceğini biliyoruz ve iktidarın bu ikiyüzlülüğüne susmuyoruz" denildi.

KADIN SAVUNMASI'NDAN 'FEMİNİST ÖZSAVUNMA' ÇAĞRISI

"Bugün sözleşmenin 10.yılında bir kez daha feshedilmesine dair mücadelemizi ilan ediyoruz" diyen Kadın Savunması, 1 Temmuz'a kadar bütün kadınları İstanbul Sözleşmesi için feminist özsavunmaya çağırdı.

KADIN MECLİSLERİ: SÖZLEŞMENİN HER BİR MADDESİNİ UYGULATACAĞIZ

Kadın Meclisleri'nden yapılan açıklamada ise, "Etkin uygulansaydı kadın cinayetlerini durdurabilecek olan #İstanbulSözleşmesi10Yaşında. Hukuksuzca sözleşmeden çekilme kararı verilse de kazanımlarımızdan bir adım geri atmayacağız. Sözleşmenin her bir maddesini uygulatacağız" denildi.

TKDF: BELKİ ÜÇ AY SONRA HİÇBİR KADIN KOLLUĞA GİTMEYECEK

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ise sözleşmenin 10. yılında, İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çekmek ve sözleşmeden çekilme kararını protesto etmek için yurdun dört bir yanında, metropollerden en ücra yerleşim yerlerine kadar "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. İstanbul Sözleşmesi 10 Yaşında" afişi asacaklarını duyurdu.

Güllü, ANKA Ajansı'na yaptığı değerlendirmede; "Sözleşmeden çekilmenin ardından medya aracılığıyla yaratılan korku sonrasında, bizim acil yardım hattımızı arayan sayısı azaldı. Kolluğa giden kadınlar, sözleşme kaldırıldığı için herhangi bir dayanakları olmadığı konusunda bilgilendirildiler.  Yani şiddeti evin içine hapsettiler. Belki üç ay sonra hiçbir kadın kolluğa gitmeyecek. Böylelikle iktidar, 'Türkiye’de şiddet bitmiştir’ diyerek kendi içinde bir yanılgıyla kararları ilan etmiş olacak" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar