Kıbrıs'ta taraflar 4 yıl sonra yeniden masada

Kıbrıs'ta taraflar 4 yıl sonra yeniden masada
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres önce KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ardından da Kıbrıs lideri Nicos Anastasiadis ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Kıbrıs’taki taraflar ve garantör ülkelerin (Türkiye, Yunanistan ve İngiltere) katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans dün dört yıl aradan sonra "ortak zemin" arayışında başladı.

Üç gün sürecek görüşmelerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Ankara masaya "federasyon değil, iki devletli çözüm" vurgusuyla oturuyor. Atina ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ise federasyondan yana tutumu biliniyor. BM liderliğindeki Kıbrıs müzakereleri en son 2017’de Crans Montana’da yapılmış, bir sonuç alınamamıştı. Kıbrıs, görüşmelere Crans Montana sürecinde kaldığı yerden devam edilmesini istiyor.

İsviçre’nin Cenevre kentindeki görüşme maratonu çerçevesinde dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres önce KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ardından da Kıbrıs lideri Nicos Anastasiadis ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Guterres, görüşmelerden önce yaptığı açıklamada, KKTC ve Kıbrıs'a "yaratıcı olmaları" çağrısı yaptı. Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric ise "Genel Sekreter gerçekçi. Bu onun iyi bildiği bir konu. Daha önce müzakerelere de katılmıştı" dedi. Dujarric, "Guterres’in davetinin sebebi gelecek için ortak bir vizyon olup olmadığını görmek. Tarafları dürüst ve açık bir diyalog için teşvik ediyor" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar