Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde başkanlık şimdilik askıda

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde başkanlık şimdilik askıda
Kürdistan Parlamentosu, başkanlık kanununun parlamentonun gelecek döneminde karara bağlanması tasarısını onayladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosu başkanlık kanunu oylamasını erteledi. Başkanlık makamının devam edip etmemesi konusunda siyasi partiler farklı tutumlar sergiliyor. Uzlaşının sağlanamaması üzerine kanun tasarının görüşmeleri 30 Eylül’de yapılacak olan genel seçimlerin sonrasına ertelendi. 

Bağımsızlık referandumunun ardından Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başkanı Mesut Barzani istifa etmişti. Barzani'nin yetikilerini büyük oranda Başbakan Neçirvan Barzani kullanıyordu.

Parlamentonun bugünkü oturumunda, başkanlık  yasasının, önümüzdeki yasama döneminde (5’inci Yasama Dönemi) karara bağlanması tasarısı,16’ya karşı 33 oyla kabul edildi.

K24’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamenteri Fırset Sofi, "Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Yasası’na göre parlamento ve başkanlık seçimi birlikte yapılmalıydı. Ancak bu konuda bir uzlaşı yoktu. Değişim Hareketi (Goran) de bir tasarı sundu ve iki seçimin birlikte yapılmamasını ve yetki dağılımı yasasının kaldırılmasını istedi" dedi.

Sofi, KDP olarak, başkanın halk tarafından seçilmesi konusunda ısrarcı olacaklarını ve bunun yönetim sistemini belirlemeyle ilgisi olmadığını savundu.

KDP’li parlamenter, "Bu, parlamenter sistem olmadığı anlamına gelmez" diye ekledi. Buna göre 30 Eylül’de sadece parlamento seçimleri yapılacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar