Lagarde: Koronavirüsün kayda değer ekonomik etkisi olacak

Lagarde: Koronavirüsün kayda değer ekonomik etkisi olacak
Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararı sonrası konuşan ECB Başkanı Lagarde, hükümetlerin virüs için zamanında eyleme geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, faiz kararının ardından basın toplantısında konuştu.

Lagarde, koronavirüs salgınının Euro Bölgesi'nin büyümesine olumsuz etkisi olduğunu, piyasa oynaklığını artırdığını belirtti. Virüsün kayda değer ekonomik etkisi olacağını belirten Lagarde, "Ekonomik aktivitede büyük etkisi olacak, üretimi yavaşlatacaktır" dedi.

Lagarde, hükümetlerin virüs için zamanında eyleme geçmesi ve koordineli mali politikanın gerektiğini vurguladı. Lagarde, ECB'nin aldığı son önlemlerin likiditeyi ve işletmelerle bankaların fonlamasını destekleyeceğini ifade ederek, ECB'nin bütün enstrümanlarını kullanmaya hazır olduğunu dile getirdi. 

Öte yandan, 2020 yılı Euro Bölgesi büyüme beklentisi yüzde 1.1'den yüzde 0.8'e, 2021 tahmini yüzde 1.4'ten yüzde 1.3'e çekildi. Lagarde, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü şokların enflasyon görünümü için risk oluşturduğunu vurguladı.

Faiz oranlarının neden indirilmediği sorusuna Lagarde şu yanıtı verdi:

"Bugünkü önlemlere ilişkin karar oybirliğiyle alındı. Şu anki zorluklarla mücadele etmek için en etkili araçları kullanıyoruz. 120 milyar euroluk ek varlık alımı yaptık. Bu, piyasalara verilecek en uygun tepki olarak görüldü"

ECB, bugün faiz oranlarını değiştirmemiş, yeni LTRO ve 120 milyar euroluk ek varlık alım programı açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar