‘Araç yavaştı’ diyen valiye, babadan itiraz: Kamera kayıtlarını inceleyin, görürsünüz

‘Araç yavaştı’ diyen valiye, babadan itiraz: Kamera kayıtlarını inceleyin, görürsünüz
Zırhlı araç bu defa Şırnak’ın İdil İlçesinde bisikleti ile ara sokakta oynayan 7 yaşındaki Mihraç Miroğu’nun ölümüne neden oldu. Aile sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-

Kolluk güçleri tarafından kullanılan zırhlı araçların çarpması sonucu yaşanan ölümlere bir yenisi eklendi. En son haber Şırnak’ın İdil ilçesinden geldi. Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde zırhlı aracın çarptığı 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu adlı çocuk yaşamını yitirdi. İdil Devlet Hastanesine kaldırılan Mihraç Miroğlu adlı çocuk kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Bisiklet üzerindeyken zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden Miroğlu, akşam saatlerinde toprağa verildi.

BABA SALİH MİROĞLU: ADALETİN OLACAĞINA İNANMIYORUM

Artı Gerçek’e konuşan Mihraç Miroğlu’nun babası Salih Miroğlu, yeni yoldan geldiğini ve ilçeye geldiğinde çocuğunun ölümü ile karşılaştığını söyledi. Ne diyeceğini bilemediğini, çok üzgün olduğunu ifade eden baba Salih Miroğlu, "Bu ilk değil. Burada adaletin olacağına inanmıyorum. Keşke adaletin olacağını, faillerin hak ettiği cezayı alacağına inanabilsem ama inanmıyorum. Ne yaparsak yapalım boş. Adaletin olmasını isterdim. Sizde biliyorsunuz adalet yok. Failin yargılanacağına dair umudum yok" dedi.

‘VALİ ‘ARAÇ YAVAŞTI’ DEDİ, BEN KAMERALARI İNCELEMESİNİ İSTEDİM’

Oğlunun zırhlı araç çarpması sonucu ölümünün ardından Şırnak Valisi, İdil Kaymakamı ve yetkilerin hastaneye geldiğini anlatan Miroğlu, "Vali bey bana aracın hızlı olmadığını söyledi. Bende ona ‘Sayın valim. Keşke İdil’de güvenlik kameralarını izleseydiniz ve zırhlı araçların nasıl kullanıldığını görseniz. Ben 22 yıllık şoförüm öyle hızlı araç kullanmam. İlçede otobanda olduğu gibi zırhlı araç kullanıyorlar’ dedim. Burada bu tehlike hep vardı" diye anlatı.

‘TECRÜBESİZ POLİSLERE ZIRHLI ARAÇ KULLANDIRLIYOR. İHMAL VAR’

Çocuğunun ölümüne neden olanların yargı önünde cezalandırılmasını isteyen Miroğlu, "Buraya yeni gelen polislerin tümü zırhlı araç kullanıyor. Tecrübeleri olmamasına rağmen zırhlı araçları çok hızlı sürüyor. Bunlar ara sokakta, caddede bunu yapıyor. İhmal olduğu açık. Evet umudum yok ama sonuna kadar bu davayı sürdüreceğim. Bu işin peşini bırakmayacağım" dedi.

AMCA MİROĞLU: BURADA ZIRHLI ARAÇLAR HEP ÇOK HIZLI KULLANILIYOR

Artı Gerçek’e konuşan Mihraç Miroğlu’nun amcası Mehmet Miroğlu, olayın İdil Merkez’de meydana geldiğini söyledi. Yeğeni Mihraç Miroğlu sokakta bisiklet sürerken zırhlı aracın çarptığını anlatan Mehmet Miroğlu, "Mihraç ana cadde değil, ara sokakta oynuyordu. O sırada zırhlı araç çok hızlı bir şekilde geçiyor. Zaten zırhlı araçlar burada çok hızlı kullanıyor genellikle. Zırhlı araç o sırada bisikletle sokağın yanında oynayan Mihraç’a çarpıyor. Ben orada değildim ama görgü tanıklarının anlattığına göre zırhlı araç çok hızlıydı. Çarpma etkisi ile çocuğun ayağındaki terlik havaya fırlıyor. Çocuk öyle yerde kalıyor. Sonra çarpan zırhlı araçla hastaneye kaldırıyorlar" dedi.

‘HUKUKİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ’

Olayın ardından Vali, Emniyet Müdürü ve askeri yetkili olan binbaşının hastaneye geldiğini anlatan amca Miroğlu, "Yakınımız olan bir avukat tuttuk. O ilgileniyor. Gerekli tüm hukuki girişimlerde bulunacağız. Olayda sorumluluğu olanlar ile ilgili hukuki başvurumuzu yapacağız" dedi.

DİLSİZ: CEZASIZLIK POLİTİKASI UYGULANIYOR

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, bölgede zırhlı araç çarpması olaylarının bölge kentlerinde oldukça yüksek olduğunu hatırlattı. Benzer olaylarda cezasızlık politikası uygulandığına tanık olduklarını ifade eden Dilsiz, "Failin kolluk görevlisi olan benzer olaylarda ya fail bulunamıyor yada bulunsa bile cezasızlık uygulaması ile karşılaşıyor. Bu cezasızlık politikası failleri cesaretlendiriyor. Ara sokaklarda pervasızca zırhlı araç kullanıyorlar. Bunun sonucu olarak bu tür olaylar yanşıyor" diye konuştu.

‘ARA SOKAKLARLARDA, CADDELERDE PERVASIZCA ZIRHLI ARAÇLAR KULLANLIYOR’

Son 10 yılda zırhlı araç çarpması nedeni ile onlarca insan hayatını kaybettiğini hatırlatan Dilsiz, bunun nedeni uygulanan cezasızlık politikasının verdiği özgüven yanı sıra bölgede zırhlı araç sayısının yoğunluğu ve araçları kullanan personelin araç kullanma ehliyetine sahip olmaması olduğunu söyledi.  Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017'de zırhlı bir polis aracının eve çarpması sonucu 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin yıkılan duvarın altında kalarak hayatını kaybettiği olayı hatırlatan Dilsiz, "Bu olayda aracın kullanan personelin zırhlı araç kullanma ehliyetinin olmadığı ortaya çıktı.  Bölgede çok fazla zırhlı araç var. Ara sokaklarda, caddelerde pervasızca zırhlı araçlar kullanılıyor.  Buna itiraz ettiğimizde ‘güvenlik gerekçesini’ öne sürüyorlar. Tüm bunlara cezasızlık politikası da eklendiğinde maalesef bu tür olaylar sıklıkla yaşanmış oluyor" ifadelerini kullandı. 

‘MÜDAHİL OLMAK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ’

Şırnak Barosu olarak zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden Mihraç Miroğlu’nun ölümü ile ilgili hukuki sürede dahil olmak için girişimde bulunacaklarını ifade eden Dilsiz, "Diğer barlarla da görüştük. Konu ile ilgili bilgilendirdik. Diğer dosyalarda olduğu gibi cezasızlık politikası uygulanmaması, faillerin hak ettiği cezayı alması için bu olayın takipçisi olacağız. Bu dosyaya müdahil olmak için girişimlerde bulunacağız" dedi.

SON 10 YILDA 37 KİŞİ ZIRHLI ARAÇ ÇARPMASI SONUCU HAYATINI KAYBETTİ

Bölgede zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümler ilk değil. 25 Ağustos'ta Muş'un Malazgirt ilçesinde "Zafer Kutlamaları"ndan döndüğü belirtilen ve içinde Erzurum 3. Ordu Komutanı’nın olduğu iddia edilen araç, aşırı hızla gittiği Bitlis'in Ahlat ilçesinde 10 yaşındaki Eyüp Kırtay’a çarptı. Çarpma sonucu Kırtay kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. İHD verilerine göre son 10 yılda, zırhlı araçların çarpması sonucu 37 kişi hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar