Özerk Yönetim: Esad'ın açıklamaları Türkiye'ye hizmet ediyor

Özerk Yönetim: Esad'ın açıklamaları Türkiye'ye hizmet ediyor
'Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Suriye’nin birliğine zarar veren bir sistem olmadığını bilmek gerekir.'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Kürt sorununu inkar eden açıklamalarına "Bu yaklaşım Suriye topraklarını işgal eden Türk devletine hizmet etmektedir. Kürt sorununun Suriye krizinin önemli bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir" diyerek yanıt verdi. 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın "Suriye'de Kürt meselesi diye bir şey yoktur. Bu bir hayal ve yalanın ürünüdür" şeklindeki açıklamalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Özerk Yönetim, Esad'ın açıklamalarının çözüme hizmet etmediğini belirterek, Kürt halkının Suriye’nin bütünlüğü için mücadele ettiğini vurguladı.  
 
'AÇIKLAMA TÜRK DEVLETİNE HİZMET EDİYOR'
 
Yaklaşık 10 yıldır süren Suriye iç krizinin uluslararası güçlerin "hesaplaşma arenası"na dönüştüğünü ifade eden Özer Yönetim , sorumluluktan kaçan Suriye rejiminin çözülemeyen bu krizin en büyük mimarı olduğunu vurguladı. Özerk Yönetim açıklamasında, "Tüm bunlar ortadayken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad çıkıp krizi ortaya çıkaran aynı zihniyetiyle açıklamalar yapıyor. Kullanılan bu dil ve yaklaşım, Suriye topraklarını işgal eden Türk devletine hizmet etmektedir. Suriye rejimi, kimsenin Suriye toprağını işgal etmesine izin vermeyeceğini söylemektedir. Yapılan bu açıklamalar çözüm arayışlarını engellemekte ve Suriye rejiminin çözüm diyaloglarında ciddi olmadığını göstermektedir. Kürt sorunu Suriye krizinin çözümünün önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Kürt sorununun çözülmesi halinde Suriye krizinin çözümü noktasında önemli bir aşama kat edilmiş olur" denildi. 
 
‘EFRÎN’DEKİ DİRENİŞE BAKSIN’
 
"Kürt halkı ile Kuzey ve Doğu Suriye halklarını Suriye’yi parçalamakla suçlayanlar, Efrîn’de Türk devleti ve terörist çete gruplarına karşı verilen Suriye’nin toprak bütünlüğü mücadelesini hatırlasınlar" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Serêkaniyê ve Girê Spî’de canı pahasına Suriye'yi savunanları unutmasınlar. Tüm bunlar yaşanırken Suriye rejimi sessiz kalmış ve uzaktan izlemiştir. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Suriye toprakları için verdiği mücadelenin delillerini göstermek zorunda değiliz, ancak bugüne kadar Suriye rejiminin elde ettiği bir başarı olup olmadığını sorma hakkına sahibiz. Suriye rejiminin benimsediği zihniyetin yıllardır Suriye krizini çözemediği belirtilen açıklamada, "Aynı mantıkta ısrar etmek çözüm getirmeyecektir. Kullanılan bu dil Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilen alanlarla yakınlaşmaya neden olmaktadır" denildi.
 
‘ÖZERK YÖNETİM PROJESİ KENDİNİ KANITLAMIŞTIR’
 
Suriye rejiminin atacağı en doğru adımın değişimi kabul etmek ve demokratik çözümü benimsemek olduğu ifade edilen açıklamanın devamı şöyle: "Demokratik bir Suriye’nin inşa edilmesi için yol açılması gerekmektedir. Aynı zamanda Kürt sorununun Suriye krizinin önemli bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Suriye’nin birliğine zarar veren bir sistem olmadığını bilmek gerekir. Özerk Yönetim alanlarında hayat bulan demokratik ulus projesi halkların kardeşliğine dayanmaktadır. Bu proje başarısını kanıtlamıştır. Kendini kanıtlayan bu sistemi hedef alan açıklamalar Suriye’yi parçalamak isteyenlere hizmet etmektedir." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar