Pedden alınan verginin yüzde 1'e düşürülmesi için kanun teklifi

Pedden alınan verginin yüzde 1'e düşürülmesi için kanun teklifi
CHP’li Candan Yüceer, TBMM’ye verdiği kanun teklifinde, regl ürünlerinden alınan yüzde 18 oranındaki verginin yüzde 1’e düşürülmesi önerdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadınların kullandığı ped ve diğer hijyen ürünlerinden alınan yüzde 18 oranındaki verginin yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi verdi. Yüceer, "Ülkemizde çok sayıda kız çocuğu ve kadın, menstrüel dönemde kullanılması gereken hijyen ürünlerini alacak maddi güce sahip olmadığından üreme sağlığı hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır. Pedler lüks tüketim değil ihtiyaçtır" dedi.

 "Bir kadın, hayatı boyunca ortalama 11 bin tampon, hijyenik ped kullanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), regl hakkında doğru ve yararlı bilgiye erişim, regl hijyeni malzemelerine erişim, malzemelerin değişimi için gizlilik sağlayacak tesislere erişim, su ve sabuna erişimin garanti altına alınması gerektiğini ifade etmektedir" diyen Yüceer, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

-CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer

‘PEDLER LÜKS TÜKETİM ÜRÜNLERİ DEĞİLDİR’

"Sağlık hakkı, Anayasa’mızın 56. maddesinde sosyal haklar arasında yer almaktadır. İnsan hakları sınıflandırmasında ise sağlık hakkı ikinci kuşak haklar arasında ve pozitif statü hakkı olarak yer almaktadır. Menstruel dönemin bir hastalık olarak değerlendirilmesi her ne kadar doğru olmasa da bu dönemde menstruel dönemin gerektirdiği temizliğe uygun sıhhi malzemelerin kullanılmaması üreme yolu hastalıklarına yol açmaktadır. Özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan, düzenli geliri olmayan insanlar için zaten pahalı olan bu ürünler, döviz kurundaki yükselişin ardından oldukça erişilmez bir hale gelmiştir. Ülkemizde çok sayıda kız çocuğu ve kadın, menstrüel dönemde kullanılması gereken hijyen ürünlerini alacak maddi güce sahip olmadığından üreme sağlığı hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır. Pedler lüks tüketim değil ihtiyaçtır.

‘33 BİN İMZA TOPLANDI’

Change.org’da (online imza kampanyaları düzenlenen platform) ‘Yüzde 18 Kadın Hijyen Ürünleri Vergisi Düşürülsün’ başlığıyla başlatılan imza kampanyası şu an 33 bin 100 kişi tarafından imzalanmıştır. Tüm bu gerekçelerle hijyen malzemelerinden alınan vergi yükü kaldırılmalıdır." (ANKA)

Öne Çıkanlar